Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Na dobrou vepřovou pečeni stačí posypat kus kvalitního masa kořením a vložit do trouby. Když ale z masa uděláte roládu, chuť i vůně budou mnohem intenzivnější. Takhle připravená pečínka výborně chutná i studená – třeba jako náplň do bagety na piknik. S kořením a bylinkami můžete experimentovat.

15 min.
Příprava
3 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 1 500 g vepřové plece
  • 8 stroužků česneku
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžíce sádla
K podávání
  • 2 ks světlé bagety
  • 500 g mixu listových salátů
Článek

Postup

01.

Požádejte řezníka o kompaktní kus plece, ze kterého půjde udělat roláda. Nekupujte maso na tácku v supermarketu – nikdy ho neprohlédnete celé a spodní strana často skrývá nepříjemné překvapení. Maso omyjte, dobře osušte a umístěte na prkénko tak, aby užší strana směřovala k vám. Ostrým nožem ho nařízněte v jedné třetině výšky a rozevřete jako knihu. Další řez veďte z druhé strany ve druhé třetině výšky a opět otevřete: máte před sebou plát masa, který by měl být všude přibližně stejně vysoký. Jemně ho naklepejte a upravte do tvaru obdélníku.

02.

Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Bylinky omyjte, osušte, oberte ze stonků a také nasekejte najemno. Fenyklová semínka rozdrťte a smíchejte s česnekem a bylinkami.

03.

Předehřejte troubu na 140 stupňů. Plát masa osolte, opepřete a pokryjte bylinkovou směsí. Z delší strany zaviňte roládu a svažte kuchyňským provázkem. Povrch jemně osolte, opepřete a posypte trochou fenyklových semínek. Vložte do pekáče, přidejte lžíci sádla a půl sklenice vlažné vody. Povrch zakryjte alobalem a zvolna pečte asi tři hodiny.

04.

Odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 180 stupňů a roládu dopečte do barvy – bude to trvat asi 30 minut. Často přelévejte výpekem, případně ještě podlijte vodou. Upečenou roládu nechte zchladnout a odstraňte provázky.

05.

Teplou roládu servírujte nakrájenou na plátky a přelitou výpekem s vařeným bramborem a zeleným salátem. Chcete-li ji podávat studenou, zabalte ji do alobalu a nechte v chladu odležet do druhého dne. Výpek uchovejte samostatně. Nazítří rozřízněte bagetu, potřete výpekem a obložte listy zelených salátů a tenkými plátky rolády.

Můj tip: Do obložené bagety můžete přidat i lžičku hořčice a kyselou okurku – bude pikantnější.

Děláváte masovou roládu? Čím ji plníte? Zkuste maso ochutit třeba mozzarellou.

Reklama

Související témata:

Načítám