Hlavní obsah

Vychytaná hovězí roláda

Hodnocení:
(12)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
střední

Chystáte sváteční oběd a chtěli byste se předvést něčím opravdu dobrým? Upečte hovězí roládu! Oproti mnoha předsudkům je její příprava jednoduchá a na talíři vypadá tak skvěle!

Ingredience pro:
6 porcí
  • 1.5 kg hovězího masa
  • 150 g anglické slaniny
  • 150 g plátkového sýra
  • 1 červená paprika
  • 1 mrkev
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • hořčice
  • 1 cibule
  • 120 g másla
Článek

Postup

Krok 1: Maso na roládu důkladně naklepejte a z obou stran osolte a opepřete. Cibuli nakrájejte najemno a v míse ji smíchejte s mletým masem a vajíčky, podle chuti směs ještě trochu dochuťte solí a pepřem. Papriku stejně jako mrkev nakrájejte na dlouhé proužky.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Troubu zapněte na 160 stupňů. Plát masa z vnitřní strany potřete hořčicí a poklaďte plátky slaniny a sýru. Do středu urovnejte proužky mrkve a papriky a na ně rovnoměrně po celé délce naneste směs z mletého masa.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Roládu pak opatrně smotejte a celou ji ovažte kuchyňským provázkem nebo zdvojenou bílou nití, aby maso během pečení drželo hezky pohromadě. V pekáči nebo v hlubokém plechu rozpusťte máslo a nechte ho pořádně rozehřát. Pak na něm ze všech stran roládu zprudka opečte, aby se maso zatáhlo.

Krok 4: Pekáč přiklopte poklicí (na plechu použijte alobal, ale pekáč je prostě lepší) a vložte do trouby. Roládu pečte asi 1,5 hodiny. Když je maso skoro měkké, teplotu zvyšte na 200 stupňů a nechte ji dopéct ještě asi 25 minut bez poklice. Celková doba pečení záleží na typu masa i na tom, jak peče vaše trouba. Po celou dobu pečení maso pravidelně přelévejte výpekem.

Krok 5: Upečenou roládu nechte chvíli zchladnout, zbavte ji nití a krájejte na tenké plátky. Pokud chcete úplně tenoučké, je potřeba nechat ji vychladnout zcela! Jako příloha se skvěle hodí rýže nebo šťouchané brambory.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek