Hlavní obsah
2,9
(48)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Není nad klasiku šmrncnutou chlapským experimentem. Vepřová žebra marinovaná ve višňovo-bourbonové omáčce nadchnou každého. A o to více, pokud je připraví známý šéfkuchař Zdeněk Marcín a mistr střihů Kraig Casebier v pořadu BBQ Saloon Televizeseznam.cz.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na žebra:
  • 1 kg vepřových žeber
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • česnek
Na marinádu:
  • sůl
  • pepř
  • uzená paprika
  • kajenský pepř
  • třtinový cukr
  • mletá skořice
  • mletý kmín
  • hořčice
  • kečup
  • višňový džem
  • 1 dl višňového vína
  • 1 dl bourbonu
Na domácí fazole:
  • bílá fazole
  • krájená anglická slanina
  • červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • kečup
  • hořčice
  • višňový džem
  • třtinový cukr
  • 1/2 dl bourbonu
Článek

Postup

01.

Vezměte si vepřová žebra a sundejte z nich spodní blánu. Utřete česnek a důkladně ho vmasírujte do žeber z obou stran. Následně osolte, opepřete a okeřeňte mletou paprikou také z obou stran.

02.

Žebra zabalte do pečicího papíru a poté ještě do alobalu.

03.

Rozpalte si pouze polovinu grilu a na druhé, nerozpálené části pečte žebra asi 2 hodiny při teplotě 150–170 °C.

04.

Mezitím si připravte marinádu na žebra. Na ni potřebujete větší plechový hrnek (nebo kastrol, který může na gril), kde smícháte veškeré suroviny. A na grilu nechte asi 10 minut lehce zredukovat.

05.

Po dvou hodinách žebra vyndejte z pečicího papíru, alobalu a přendejte na gril, na rozpálenou část, kde je pečte přibližně 10 minut. Během toho je otáčejte a neustále potírejte marinádou.

06.

Nyní si připravte fazole. Pánev, takovou, kterou můžete použít na gril, rozpalte a přidejte na ni slaninu nakrájenou na kostičky.  

07.

Potom přidejte červenou cibuli nakrájenou nadrobno a pěkně orestujte. Až poté přidejte bílé fazole. Osolte, opepřete, přidejte hořčici, kečup a višňový džem.

08.

Nakonec přidejte dvě polévkové lžíce třtinového cukru a 0,5 dcl bourbonu. Na grilu pak dělejte přibližně 30 minut, během toho neustále fazole promíchávejte. 

Chcete vidět, jak se tahle dobrota chystá v přímém přenosu? Koukněte se na pořad BBQ Saloon Televize Seznam.

Reklama

Související témata: