Hlavní obsah
3,6
(66)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Bůček. Starší generace ho pamatuje jako jedno z mála dostupných mas, mladší se zase bojí, že už jen při pohledu na něj ztloustne minimálně o pět kilo. A my zbylí, my si ho půjdeme ogrilovat. V podobě super šťavnatých pikantních plátků.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 000 g bůčku
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 2 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce kečupu
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce oleje
  • 1,5 lžičky čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Místo cukru můžete dát med, ocet nahradit citronem nebo limetou a namísto tymiánu použít jinou oblíbenou bylinku, třeba oregano, saturejku nebo majoránku.

Foto: Jakub Jurdič

Maso kupte ideálně už bez kosti a kůži odřízněteFoto: Jakub Jurdič

02.

Ostrým nožem odkrojte kůži a bůček pokrájejte na asi centimetr tlusté plátky.

Foto: Jakub Jurdič

Bůček pokrájejte na tenké plátkyFoto: Jakub Jurdič

03.

Maso smíchejte s najemno pokrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, cukrem, solí, kečupem, octem, olejem a tymiánem. Nechte nejlépe do druhého dne (nebo alespoň dvě hodiny) marinovat.

Foto: Jakub Jurdič

Smíchejte se surovinami na marináduFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Maso bude mít příjemnou sladce-pikantní krustičkuFoto: Jakub Jurdič

04.

Proužky bůčku rozdělte na aluminiový tácek a z obou stran je pozvolna, aby se vypeklo co nejvíce tuku, ogrilujte dozlatova. Maso můžete péct i v troubě, kde ho také v polovině pečení otočte.

Foto: Jakub Jurdič

Raději jsem použila grilovací tácek, aby kousky nepropadly grilem na uhlíkyFoto: Jakub Jurdič

05.

Teď už nezbývá než si začít pochutnávat.

Foto: Jakub Jurdič

Většina tuku se z bůčku vypeče, takže vám zbudou jen lahodné a extrémně šťavnaté kousky voňavého masa. Nicméně co si budeme povídat, úplně na dietu to s ním nebude...Foto: Jakub Jurdič

Jaké maso grilujete nejraději? Nebo dáváte přednost bezmasým grilovačkám?

Reklama

Související témata:

Načítám