Hlavní obsah

Veronika Žilková: Když stůně muž a když žena

Foto: Mona Martinů

Vaše angína je přece něco jiného než JEHO angína!Foto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to nic objevného, když si přečtete, že muži svoji nemoc snášejí podstatně hůře než ženy. Proč? Nenávidí svůj bezmocný stav!

Článek

Muži to tak mají určitě od pradávna. (Upozornění pro diskutující: vše dál je myšleno v nadsázce!)

Muž s rýmou totiž mamuta nevycítí, a ohrozí tím celý rod. Možná nejvíc nesnáší jakoukoli slabost, která ohrozí jeho dominantní postavení v okolí. Co snáší dobře, je zvýšená pozornost, kterou od svého okolí v době „ne-moci" vyžaduje.

Naši rodinu zachvátila angína. Ulehla jsem první já. S pocitem viny, že nakazím zbytek rodiny, jsem se ploužila kuchyní a vařila jako jindy. Bylo mi tak příšerně, že jsem dokonce na celé dva dny (humor) zůstala doma a nešla do práce.

Dospívající syn ulehl taky, ale s pocitem, že nemocná matka zůstává nadále matkou a vyžadoval servis až do postele. Okomentoval to vtipně: „Je mi sice trapně, že mě obskakuješ, ale když si představím, že bych měl vylézt a donést si čaj, tak tu trapnost radši překonám."

Když ulehl manžel, teprve angína dostala pozornost, kterou si zasluhuje. Jako v pohádce dům pokrylo černé sukno a všichni jsme začali kolem pokoje, kde stonala hlava rodiny, chodit po špičkách... Teprve jeho zimnice byla ta pravá zimnice a jeho 39 stupňů teploty bylo nejmíň o deset stupňů víc než mých 39.

Ano, vím, není to nic objevného, ale když stůně muž, nemoc má úplně jiná pravidla než nemoc ženy. Trvá déle, je horší a po ruce musí být pečovatelka. Ale pozor! Pečujte tiše a nenápadně, aby váš „silák" nevypadal jako fňukna a padavka! To by onemocnělo i jeho sebevědomí a mohlo by se mu přítížit!

Hezký den a hodně zdraví všem!

Reklama

Načítám