Hlavní obsah

Veronika Žilková: O lásce, když už je ten Valentýn!

Foto: Mona Martinů

Vlastně je jedno, koho milujete. Hlavně milujte!Foto: Mona Martinů

Reklama

Jestli 14. 2. slavíme, nebo ne, je úplně jedno. Svatý Valentýn, patron zamilovaných, svůj svátek slaví i bez nás. Stejně tak, jestli jsme zamilovaní nebo ne, je úplně jedno. Proč?

Článek

Láska existuje i bez nás. Ale chceš-li být milován, tak miluj!

Carlos Dummond de Andrade:

  • Pedro miloval Terezu, Tereza milovala Raimunda,
  • Raimundo miloval Marii, Marie milovala Jáchyma,
  • Jáchym miloval Lili, Lili nemilovala nikoho.
  • Pedro odešel do Spojených států, Tereza do kláštera,
  • Raimundo se zabil při havárii, Marie zůstala na ocet.
  • Jáchym se zastřelil a Lili si vzala Pinta Fernanda,
  • který s tím příběhem neměl nic společného.

Hezká básnička, a po staletí pravdivá. Mládí trávíme hledáním toho pravého, který nás většinou nechce. Tak si „něco" začneme s tím, kterého nechceme my. Lepší někdo než nikdo. Tenhle vztah dlouho netrvá.

Pak konečně najdeme toho pravého, zachvěje se země a kus života spolu prožijeme. Jednoho dne někteří zjistíme, že vlastně nevíme, co na něm bylo to pravé, a jdeme zase o dům dál.

Pak ten „nový pravý" je chvilku „ten nejpravější", než jednoho dne zjistíme, že je úplně fuk, komu pereme ponožky nebo pečeme sekanou. A buď se s tím smířime a zmoudříme, nebo se rozhodneme být zase svobodní a sami. Chvilku je nám hezky, chvilku je nám smutno. Ty, kterým je častěji smutno než veselo, svoboda omrzí a zase si někoho najdou.

„Láska je štěstí bez klidu."

Ať jste dnes v jakékoli fázi lásky, nezříkejte se jí. Buď se radujte, že právě někoho milujete, nebo se radujte, že jste ji už v minulosti někdy potkali, anebo ji jděte ihned vyhlížet.

Láska je jako oheň. Předem však nevíme, jestli rozpálí srdce, nebo spálí střechu nad hlavou. Ale jak praví klasik: „Gram lásky je lepší než metrák rozumu."

Hezkého Valentýna!

Reklama

Načítám