Hlavní obsah

Vezměte rodinu na Třebíčsko a objevte dvanáct pokladů

Foto: Destinace Třebíčsko

Zámek BudišovFoto: Destinace Třebíčsko

Jste milovníci přírody a zároveň se rádi podíváte do zajímavých muzeí a na místa, o kterých se moc neví? Hledáte tip na aktivní dovolenou, která sedne celé rodině? Pak se vydejte za dvanácti poklady Třebíčska.

Článek

Pár dnů zde strávených bude patřit k jedné z vašich nejlepších českých dovolených. Za prvé nemusíte plánovat co navštívit, za druhé všech dvanáct tipů jsou opravdu poklady, nesetkáte se tam s davy turistů, a za třetí – díky sběratelské hře máte vymyšlenou prázdninovou bojovku pro děti.

Nejprve do hodně zajímavých místních muzeí

V Heralticích si hasiči postavili vlastní muzeum. Najdete zde hasičskou techniku, ale i třeba to, co měli hasiči na sobě. V Náměšti nad Oslavou si prohlédnete unikátní Řeznické muzeum Jana Pavlíčka. Cestou do Lesonic si můžete v autě zasoutěžit, kolik lidových písní znáte. To abyste se naladili na Muzeum lidových kapel. V Budišově navštivte nejstarší zoologický depozitář na Moravě.

Foto: Destinace Třebíčsko

Zámek BudišovFoto: Destinace Třebíčsko

Následujte stopy židovských památek na Třebíčsku

Poté, co si projdete židovské památky v Třebíči zapsané na seznam UNESCO a dáte si vynikající kávu, místní zákusky, zdejší pivo nebo legendární limonádu ZON, zamiřte po židovských stopách do Jemnice, Police a Moravských Budějovic.

Proložte to procházkou údolím řeky Rokytné

Letní obuv vyměňte za trekingovou, namažte si krk opalovacím krémem a do batohu přihoďte svačinu. Z Jaroměřic se vydejte po žluté turistické značce, která vás provede údolím Rokytné. Co by to bylo za prázdniny bez turistického výšlapu, ne? Však se pak večer náležitě odměníte za podaný výkon.

Poznejte historii jinak než z učebnice

O Bibli kralické jste určitě slyšeli ve škole. V Kralicích nad Oslavou uvidíte její památník. V Muzeu Hrotovicka poodhalíte místní historii i rodáky. Odtud se pak pěšky vydejte k zaniklé středověké tvrzi Mstěnice. Cesta je to příjemná, z velké části vedená lesem. Událostem 20. století se věnují další dvě místa na Třebíčsku – v obci Lukov najdete pamětní síň věnovanou knězi Janu Bulovi odsouzenému v souvislosti s babickými procesy, na zámku v Polici si připomenete československé letce ve službách Královského letectva ve Velké Británii během druhé světové války.

Foto: Destinace Třebíčsko

Muzeum HrotovickaFoto: Destinace Třebíčsko

Nechte se odměnit za objevení dvanácti pokladů Třebíčska

Když si ze všech dvanácti navštívených míst odnesete razítko, odmění vás v Turistickém informačním centru Bazilika v Třebíči komentovanou prohlídkou baziliky sv. Prokopa zdarma a můžete také vyhrát zážitkový program v jediné české Mozkoherně v Třebíči.

Všude dobře, na Vysočině nejlíp!

Foto: Destinace Třebíčsko

Hasičské muzeum HeralticeFoto: Destinace Třebíčsko

Reklama

Načítám