Hlavní obsah

Zapeklitá masturbace: Kdy je pro vás nebezpečná?

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samohrátky jsou staré jako lidstvo samo. Dřív byly považovány za nepřípustnou rebelii, dnes patří k léčebným metodám. Jsou ale bezpečné? Tohle vám hrozí, když si při masturbaci nedáte pozor!

Článek

Podle sexuologa Zlatko Pastora masturbace vychází etymologicky z latinského slova manus neboli ruka a sturbare čili zhanobit. „Tyto termíny však přesně nevyjadřují podstatu provozované činnosti. K uspokojování nedochází jenom rukou a o sebehanobení při onanii dnes uvažuje málokdo. Podobné negativní slovní konotace spíš představují silně nepřátelský postoj společnosti k této činnosti,“ domnívá se jeden z předních českých odborníků.

Podle něho obecně platí, že masturbace otevírá dveře k vlastní sexualitě. Experti z řad psychologů i sexuologů ji doporučují i v rámci individuálních terapií, nicméně každá mince má dvě strany. Už jste někdy slyšeli o rizicích?

Neznalost neomlouvá?

Sexuální kouč Sean Jameson z irského Dublinu tvrdí, že zatímco masturbace je zdravá, přece jen se v souvislosti s ní objevují určitá nebezpečí. „To platí zejména tehdy, když nemáte dostatek informací ohledně zdraví a bezpečných postupů,“ uvádí na svém blogu. Jak dále zdůrazňuje, když například použijete nějakou látku, kvůli které se bakterie dostanou do vašeho klína, můžete podpořit rozvoj bakteriální infekce.

„Stejně tak můžete dostat infekci, pokud použijete hračku análně a pak vaginálně, aniž byste ji nejdřív vydezinfikovali,“ objasňuje zmíněný kouč. Mějte na paměti, že cokoli, co používáte análně, musí mít rukojeť, která zabraňuje zaseknutí v konečníku. A že to, co dráždilo zadní vchod, se nesmí dostat do toho předního, aniž by se pomůcka neočistila, nebo ještě lépe, nevyměnila za jinou. Jako univerzální pomocník se přitom jeví bezalkoholový speciální čistič – bývá k dostání v erotickém obchodě. No a mezi další úskalí masturbace patří i přílišná razance.

Víc, hlouběji a příliš rychle

Některé ženy upřednostňují hluboké (a někdy i drsné) proniknutí, což vede k cervikální bolesti. „Pokud si zároveň vyberete příliš velkou hračku, nebo použijete nějaký domácí přístroj, který má hrany, rohy, či je dokonce zlomený, můžete se při masturbaci poranit,“ apeluje Sean Jameson a opět podotýká, že jakékoli bakterie na předmětu představují riziko vzniku infekce.

A co taková závislost na vibrátorech a dildech, nepatří taky do rizik onanie? Sean Jameson tvrdí, že se nejedná o skutečnou závislost. Podle něj je „návykové chování“ podmíněno určitým postupem a způsobem dosažení orgasmu. Zkrátka zvyk. „Přesně tohle se může stát, i když žádnou hračku nepoužíváte. Jestli ale máte obavy, vždy dočasně vyměňte svůj oblíbený kousek za jiný,“ dál radí sexuální kouč.

Foto: GRSI, Shutterstock.com

Kdo ví nejlépe, co vaše tělo potřebuje? No přece vy osobně! Pro masturbaci to platí tím spíšFoto: GRSI, Shutterstock.com

Když se masturbace stává problémem

A jak je to se závislostí přímo na masturbaci jako takové? Pokud přebírá váš život, odsouváte základní věci, jako jsou spánek, jídlo nebo sprchování, do pozadí, v pořádku to není. Pro nadměrné a náruživé sebeukájení se používá termín onanismus.

„Přesné vymezení je obtížné, může se objevit v rámci dušení poruchy, například mánie, nebo u poruch osobnosti,“ vysvětluje sexuolog Zlatko Pastor. Dodává, že takoví jedinci nejsou schopni odolat impulzu, v tomto případě masturbovat a dosáhnout orgasmu. Narůstající napětí se uvolní teprve po její realizaci, nicméně nutkavá potřeba se opět vrací. Pak se jedná o emočně nestabilní osoby impulzivního typu. Řešením je terapie s odborníkem. Jinak ale masturbace špatná není – v žádném případě!

Ve skutečnosti pomáhá naučit se orgasmu a zažít potěšení. To může být přínosem pro váš sexuální život a vztah. Není se tedy čeho bát. Nezaobírejte se negativními myšlenkami a vychutnejte si všechno krásné, co hrátky s pomůckami či prsty přinášejí. Jen přitom buďte opatrní…

Stala se masturbace stabilní součástí vašeho sexuálního života? 

Reklama

Načítám