Hlavní obsah

Víc pokojovek a ustřižené závěsy aneb Překvapivé triky, jak ušetřit za teplo

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když právě nevlastníte novostavbu pasivního domu, přesto se můžete zařídit tak, abyste za „teplo domova“ neutratili majlant. Existuje řada finančně nenáročných tipů a řešení a jejich kombinace vám může ušetřit nejednu korunu.

Článek

Topná sezona naplno propukla, nebude proto na škodu zopakovat si zásady efektivního vytápění. Na co byste se při kontrole nákladů za topení měli zaměřit?

Kudy vám utíká teplo…

Zkontrolujte, kudy vám z domu uniká teplý vzduch a naopak dovnitř proudí ten chladný – podívejte se na okna, vchodové a balkonové dveře i vchod do sklepa.

Onou Achillovou patou bývají často špatně těsnící okna – teplo pak uniká mezi okenním rámem a křídlem. Velké netěsnosti vykazují zejména okna, která už mají něco za sebou. Zde jsou snadným a levným řešením těsnicí profily – jejich umístění přinese možná až nečekané úspory energie a více tepla. Těsnicí profily ze silikonového kaučuku se vsazují do vyfrézované drážky, cena za instalaci se pohybuje mezi 30 až 40 korunami za metr délky. Životnost je dlouhá, materiál je odolný proti povětrnostním vlivům i slunečnímu záření.

U oken, kde drážky vyfrézovány nejsou, se používá samolepicí těsnění. A když netěsní dveře, na spodní stranu můžete připevnit těsnicí lišty.

Foto: TKalinowski, Shutterstock.com

Aby radiátory dobře plnily svoji funkci, potřebují péčiFoto: TKalinowski, Shutterstock.com

Vytápějte efektivně 

Netopte naplno. Každé snížení teploty v pokoji o 1 °C ušetří až 2100 korun za rok. Když nejste doma, nenechávejte obydlí úplně vychladnout – temperujte jej například na 16° C. Energie na znovuohřátí studeného domu totiž významně zvyšuje vynaložené náklady.

Pozornost věnujte také radiátorům: odvzdušněte je a zbavte prachu, neměly by je zakrývat těžké závěsy ani nábytek – brání to správné cirkulaci vzduchu. „Jakékoliv zakrytí radiátoru, tedy i dlouhé závěsy, značně snižuje přestup tepla a výkon radiátoru,“ uvádí Jan Truxa ze společnosti EkoWatt.

Větrejte krátce a hlídejte vlhkost

Větrat půl dne a pak pořádně zatopit, to není zrovna ideální řešení. Odborníci doporučují větrání krátké a intenzivní. Vypněte topení a na deset až patnáct minut otevřete okno. Pustíte tak dovnitř čerstvý vzduch, stěny však nestihnou vychladnout. Takto větrejte dvakrát až třikrát denně. Zapomeňte také na takzvanou mikroventilaci – při dlouhodobě pootevřeném okně se vzduch v místnosti pořádně nevymění, zato dům zbytečně prochladne.

Udržujte vlhkost. Když  je v domácnosti dostatečná vlhkost, tedy čtyřicet až padesát procent, docílíte stejného pocitu, jako by teplota v místnosti byla o dva až tři stupně vyšší. A jak vlhkost v interiéru zvýšit? Třeba i tím, že k radiátoru umístíte mističku s vodou nebo budete pěstovat více rostlin. Situaci řeší i profesionální zvlhčovače vzduchu.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Pro lidské zdraví je důležité, aby teplota v interiéru příliš nekolísalaFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Chytré hlavice 

„Velký potenciál úspor energie na vytápění se skrývá ve správném používání termostatických hlavic. Z hlediska co největších úspor je dobré je mít dlouhodobě nastavené na požadovaný stupeň a teplotu v místnosti pak nastavovat jen drobným otočením směrem nahoru či dolů. Obecně platí, že teplota v místnosti by neměla z dlouhodobého hlediska příliš kolísat. Lidskému zdraví a imunitě ideálně prospívá teplota v rozmezí 18 až 24 stupňů,“ radí tiskový mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

A na závěr dodává: „V současnosti se na trhu začínají objevovat také digitální termostatické hlavice, které umožňují automatickou regulaci teploty v čase. Snadno si tak můžete nastavit na noc nebo na dobu nepřítomnosti o několik málo stupňů nižší teplotu v místnosti. Kvalitní digitální termostatické hlavice také rozpoznají větrání – rychlou změnu teploty – a na rozdíl od běžných termostatických hlavic při větrání nesepnou. To pak vede k dalším úsporám.“

Snažíte se systematicky ušetřit za topení, nebo jsou vaše snahy spíše nárazové?

Reklama

Související témata:

Načítám