Hlavní obsah
Foto: Martin Rettenberger, Shutterstock.com

Foto: Martin Rettenberger, Shutterstock.com

Vídeňský salát se připravuje bez majonézy a je mnohem lehčí než klasická verze i díky použití jablek a řapíkatého celeru. Takže vám po večeři zbyde mnohem víc místa na cukroví a vánočku :-).

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg brambor
  • 1 ks jablek
  • 1 ks šalotky
  • 2 řapíky řapíkatého celeru
    9
  • 1 ks citronu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 ml jablečného octa
    12
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Brambory uvařte ve slupce do měkka, nechte vychladnout a oloupejte. Nakrájejte je na větší kousky, přidejte plátky řapíkatého celeru, najemno nakrájenou šalotku (doporučujeme ji předem spařit, aby nenadýmala) a kousky jablka.

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

02.

Asi dvě lžíce cukru svařte s 50 ml octa, po vychladnutí přidejte stejné množství oleje a vše přidejte k zelenině. Salát dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a případně dalším cukrem. Dozdobte nasekanou pažitkou a podávejte.

A nebo radši vyzkoušíte ten staročeský?

Související témata:

Načítám