Hlavní obsah

Šťavnaté řízky z trouby

Hodnocení:
(1162)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jste sice morálně odhodláni jíst zdravěji, ale v reálu se to nějak ne a ne dařit? Začněte po malých krocích, uberte na smažených jídlech a sladkém, a uvidíte, že nakonec ani nebude potřeba vzdát se všeho – třeba řízky zvládnete hravě i bez smažení. Díky jogurtové marinádě totiž budou parádně šťavnaté i z trouby!

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřových řízků
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 citronu
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • olej
Článek

Postup

Krok 1: Řízky rozpulte, aby se s nimi lépe pracovalo, a mezi dvěma pláty potravinářské fólie je z obou stran naklepejte.

Krok 2: Tučný jogurt (řecký nebo smetanový) smíchejte s vajíčky, paprikou, hořčicí, prolisovaným česnekem, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře.

Krok 3: Do této marinády maso den nebo dva předem naložte – právě díky tomu krásně zkřehne.

Krok 4:  Plátky poté obalte ve strouhance smíchané se sezamem a klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pokapaný olejem. Olejem trochu pokapejte i samotné řízky.

Krok 5: Pečte asi 20 minut při 200 °C dozlatova, v polovině můžete řízky otočit. Podávejte například s bramborovou přílohou a jednoduchým salátkem z čerstvých okurek a trochy octa, soli a pepře.

Tip: Pro ještě lehčí verzi použijte krůtí nebo kuřecí maso.

Máte nějaký tip na zdravější verzi klasického jídla? Samozřejmě ideálně takovou, která mu neubírá na chuti. Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.