Hlavní obsah
3,0
(1631)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jste sice morálně odhodláni jíst zdravěji, ale v reálu se to nějak ne a ne dařit? Začněte po malých krocích, uberte na smažených jídlech a sladkém, a uvidíte, že nakonec ani nebude potřeba vzdát se všeho – třeba řízky zvládnete hravě i bez smažení. Díky jogurtové marinádě totiž budou parádně šťavnaté i z trouby!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřových řízků
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/2 ks citronu
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 3/4 hrnku strouhanky
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Řízky rozpulte, aby se s nimi lépe pracovalo, a mezi dvěma pláty potravinářské fólie je z obou stran naklepejte.

02.

Tučný jogurt (řecký nebo smetanový) smíchejte s vajíčky, paprikou, hořčicí, prolisovaným česnekem, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě namletého pepře.

03.

Do této marinády maso den nebo dva předem naložte – právě díky tomu krásně zkřehne.

04.

Plátky poté obalte ve strouhance smíchané se sezamem a klaďte na plech vyložený pečicím papírem a pokapaný olejem. Olejem trochu pokapejte i samotné řízky.

05.

Pečte asi 20 minut při 200 °C dozlatova, v polovině můžete řízky otočit. Podávejte například s bramborovou přílohou a jednoduchým salátkem z čerstvých okurek a trochy octa, soli a pepře.

Tip: Pro ještě lehčí verzi použijte krůtí nebo kuřecí maso.

Máte nějaký tip na zdravější verzi klasického jídla? Samozřejmě ideálně takovou, která mu neubírá na chuti. Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám