Hlavní obsah

Trendy dekorace do vaší zahrady

Foto: Thinkstock

Vytvořte si svou originální dekoraciFoto: Thinkstock

Reklama

Dopřejme naší zahradě, terase nebo balkonu originální dekoraci! K službám nám jsou nejen kopretiny, drobnokvěté karafiátky, krásně tvarované drátěné květiny, skleněné mísy, trendy květináče... ale i florista Honza Komzák, s kterým si dnes ukážeme, čím vším si můžeme zpestřit zahradní zátiší nebo slavnostní stůl třeba na grilovací party.

Článek

Muškáty jsou super, ale...!

Nerada bych se dotkla milovnic muškátů, ale je třeba připomenout, že letniček je stejně jako těchto krásných truhlíkových květin – nespočetně druhů. Přestože Honza Komzák, florista z Květinového klubu, nemá rád trendy, protože každá máme právo si vybrat na zahradu, co se nám líbí, o některých se mi zmínil.

V posledních letech se rozmohly „jednobarevné" dekorace. Znamená to, že se snažíme ozdobit si balkon, terasu či celou zahradu do jednoho tónu barev. Nuda? Určitě ne! Pro moderní minimalismus je to varianta ideální. Nejžhavější barvou, a to už několik let, je fialová a všechny její odstíny (do růžova nebo bordó...). Jak jsme se s tím společně poprali a co všechno si florista pro mě připravil, můžete vidět v naší videoreportáži. Jako bonus se společně naučíme jednoduchou, avšak velmi efektní dekoraci na stůl z živých květů.

Co nesmí v květináči chybět

Květináč zvolíme takový, aby se hodil do stylu naší zahrady. IN jsou nové neotřelé tvary s nádechem starých časů (tedy patiny) nebo naopak velmi staře vypadající kousky, jakoby po renovaci. Nejdůležitější je ovšem, co květinám nabídneme. Tedy na dno (s drenážním otvorem) vždy vrstvu nějakého propustného materiálu (drenážní vrstva) – keramzit, keramická drť, drobný štěrk apod.. Následuje substrát vhodný pro zvolený druh rostliny.

Většina letniček snese standardní běžně dostupný zahradnický substrát, do kterého zasadíme rostliny a dosypeme zbytkem hlíny. Podle toho, jakou budou mít nebo mají květy barvu, volíme i dekoraci. Můžeme zvolit i o trochu světlejší či tmavší tóny. Fantazii se meze nekladou, některé originální kousky je možné zakoupit v zahradnictví nebo dekorativních potřebách a jiné snadno vyrobíme doma. Hodí se proutěná klubka, barvené větvičky, ozdoby na špejli, barevné spirálky, letní motivy...

Foto: Zbyněk Prokop

Dekorace z řezaných květin v aranžovací hmotěFoto: Zbyněk Prokop

Navrch, pokud nechceme nutně každý den zalévat, se hodí mech. Vypadá to úžasně a navíc mech udržuje vlhkost hlíny stejně jako třeba mulčovací kůra na záhonu. I tak nesmíme zapomínat na pravidelnou zálivku, a to i když venku zrovna ráno pršelo. Půda v květináči velmi rychle vyschne. Je dobré kontrolovat rukou, zda je povrch vlhký. V případě, že je suchý, zalijeme.

Jak dlouho to vydrží

„Dekorace vydrží spolehlivě jednu sezonu," ujišťuje mě Honza Komzák. Tedy pokud zvolíme letničky. Musíme počítat s tím, že ozdobné prvky vlivem počasí zesvětlají, ale to vůbec nevadí, protože rozkvetlé rostliny jejich barvu podpoří. Pokud zvolíme trvalky (např. drobnokvěté karafiátky, levanduli, kopretiny apod.), vydrží nám i několik let. Je třeba ovšem květináč na zimu obalit nějakým prodyšným materiálem (např. pytlovina, kartonový papír), aby se chránil kořenový bal proti mrazivému počasí. Jak taková ochrana vypadá, si jistě ukážeme v některém z dalších videí.

Doufám, že se inspirujete a pustíte rovnou do práce. Budeme se těšit na vaše vlastnoruční výtvory, které nám vyfocené můžete poslat na info@prozeny.cz. Třeba se stanou inspirací pro další tisíce nadšených zahradnic!

Reklama

Související témata:

Načítám