Hlavní obsah

Víkend nabízí tajemství přehrad, festival zdraví i hudby

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jistě vás potěší, že i tenhle víkend by měl být nejteplejší částí týdne. V neděli se to sice začne trochu kazit a dorazí studenější fronta, ale to už budete z výletů doma. Že zatím nevíte, kam vyrazit? Napovíme vám!

Článek

O teplotní zvraty není v poslední době rozhodně nouze, takže zatím neuklízejte rozmrazovače skel a škrabky, ale ani teplejší oblečení – ráno je ještě nějakou chvíli využijete. V noci se budou teploty ještě „točit“ kolem nuly, ale přes den se můžete, hlavně v sobotu, těšit až na 17 °C. Sice bude oblačno až polojasno, ale pršet by nemělo. Zato v neděli se začne počasí trochu kazit: bude až oblačno, ojediněle přeháňky a teploty do 13 °C – a na horách by mohlo sněžit. Víc se dočtete na stránkách Počasí.

Jak vzniká předpověď počasí

Zajímalo by vás, jak se tvoří předpověď počasí, jak probíhá měření teploty, rychlosti větru nebo srážek? Tuto sobotu máte skvělou příležitost navštívit nejen Český hydrometeorologický ústav v pražských Komořanech, ale i jeho další pracoviště po celé republice. Můžete zjistit, na jaké přístroje spoléhají pracovníci měřicích stanic a co se dál s nasbíranými údaji děje. Den otevřených dveří probíhá 23. 3. od 9 do 14 hodin. Podrobný výčet stanic, které se pro vás tento den otevřou, najdete na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu, stejně jako nabídku klasických exkurzí.

A pokud nebudete vědět, co s načatým dnem, pak pro vás máme i pár tipů na výlet v okolí Komořan.

Foto: okobeskyd.cz

Pod pokličku předpovědi počasí můžete nahlédnout už tuto sobotu na mnoha měřicích stanicích – platí to i pro tu na Lysé hořeFoto: okobeskyd.cz

Festival Evolution v Praze

Celé tři dny bude patřit Výstaviště v pražských Holešovicích akci, která potěší všechny vyznavače zdravého životního stylu – Festivalu Evolution. V pátek a sobotu od deseti ráno do sedmi večer a v neděli do šesti můžete ochutnávat zdravá jídla, vyzkoušet přírodní kosmetiku, zjistit víc o meditaci a třeba i posbírat spoustu osvědčených babských rad. 450 vystavovatelů, včetně výživových poradců a vztahových koučů či poradců osobního rozvoje, je zárukou, že se rozhodně nebudete nudit. Mapu výstavy, termíny a témata seminářů i přednášek najdete na stránkách festivalu. Jednodenní vstupné vyjde dospělého na 230 Kč, třídenní pak na 550 Kč.

Kdybyste se chtěli po návštěvě veletrhu ještě projít a navštívit zajímavé místo, můžete se inspirovat mapou cílů v okolí pražského Výstaviště.

Foto: Festival Evolution

Víkendová akce nabízí potravu pro tělo i pro dušiFoto: Festival Evolution

Oslavte den vody na přehradě

V sobotu je Světový den vody, a to je skvělá příležitost k vodě zajít. Máte to blízko k nádrži Horní Bečva, Slušovice nebo Letovice? Podívejte se do míst, kam je za normálních okolností vstup zakázán. Právě v sobotu pořádá Povodí Moravy na těchto přehradách den otevřených dveří ve formě prohlídek s průvodcem – začínají vždy v celou hodinu od 9 do 14 hodin. Pokud na prohlídku vyrazíte, počítejte s tím, že uvnitř bude zima a kluzko, a vhodně se oblékněte a obujte. Podrobnosti o akci najdete na stránkách Povodí Moravy.

Den vody můžete oslavit i na mnoha dalších místech – kompletní přehled akcí najdete například na stránkách Naše voda.

Foto: Profimedia.cz

Nádrž Slušovice patří mezi ta vodní díla, která v sobotu návštěvníkům ukážou i jinak nepřístupné prostoryFoto: Profimedia.cz

Do Skutče na klasickou hudbu

Milovníci vážné hudby by si měli naplánovat cestu do Skutče. Už patnáctý rok se zde koná festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Skoro celé dva měsíce patří městečko klasice a sborovému zpěvu: letos se začalo 17. března, konec je 12. května. Můžete si poslechnout některé z děl Václava Jana Tomáška anebo Vítězslava Nováka, významných místních skladatelů. Festival hostí jak známé tuzemské, tak zahraniční muzikanty, pěvecké soubory, sólisty i dirigenty. Letos je možné navštívit i výstavu obrazů – malíř Milan Eberl má jako potomek slavného houslařského rodu k hudbě blízko a mezi třemi desítkami obrazů figurují i portréty Václava Hudečka či Pavla Šporcla.

Tuto neděli, 24. 3., si můžete od 16 hodin užít francouzské šansony v orchestrálním pojetí Komorní filharmonie Pardubice s dirigentem Jakubem Piklou. Koncert se koná v Kulturním klubu Skuteč a vstupné je 350 Kč. Víc se o programu festivalu dozvíte na jeho stránkách.

Pokud se do Skutče na koncert vypravíte, klidně vyrazte i o den dřív, protože v okolí je mnoho zajímavých míst, která můžete navštívit.

Foto: Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Milovníci klasické hudby by neměli přehlédnout festival ve Skutči, který jim po dva měsíce nabízí spoustu zajímavých koncertůFoto: Festival Tomáškova a Novákova hudební Skuteč

Odhalte Smrtící tajnosti

I když se s jarním počasím dostavuje spíš chuť vyběhnout ven, přece jen jsou chvíle, kdy je fajn se doma zašít s knížkou. A jestli jste milovníky detektivek, mohou to být Smrtící tajnosti Roberta Bryndzy. Již šestá kniha ze série případů vyšetřovatelky Eriky Fosterové začíná ve chvíli, kdy se krásná tanečnice burlesky vrací po představení domů, ale už tam nedojde. Ráno ji její matka najde na předzahrádce zmrzlou v kaluži krve. Vrahem je osoba v plynové masce… Napínavý příběh britského autora, který žije na Slovensku, koupíte za 399 Kč.

Foto: nakladatelství Grada

Podle prvních recenzí patří i tenhle příběh vyšetřovatelky Fosterové k těm, které přečtete jedním dechemFoto: nakladatelství Grada

Jaké máte na víkend plány vy? Informace o počasí se vám může hodit vždy.

Reklama

Související témata:
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Načítám