Hlavní obsah

Víkendové tipy: Teploměr bude i na dvacítce. Kam vyrazit?

Foto: archiv Automobilové slavnosti Legendy

Foto: archiv Automobilové slavnosti Legendy

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už také napjatě očekáváte, kdy začne být tepleji, abyste se nemuseli balit do bundy nebo svetru? Pak je pro vás nadcházející víkend příslibem, který jistě oceníte. Možná stejně jako pár zajímavých tipů, jak ho prožít.

Článek

Podle meteorologů bude víkend daleko teplejší než poslední dny. Sice by mělo být polojasno a místy i déšť a bouřky, ale ne v takové míře, aby vám to zásadně kazilo plány. Zahrádkáři ocení, že teploty ani v noci neklesnou pod osm stupňů a přes den se budou držet v sobotu od 19 do 23, v neděli mezi 20 až 24 stupni. Pokud chcete mít nejaktuálnější informace, jak bude právě u vás, zjistíte je zde.

Vstupte tam, kam běžně nesmíte

Moc rádi byste si prohlédli nějakou budovu uvnitř, ale sídlí tam úřad či soukromá firma, takže nejde jen tak zaťukat a vejít? O víkendu se to může změnit. Koná se totiž 5. ročník festivalu Open House Praha, který nepřístupná místa mění v přístupná. Některá se otvírají pravidelně, například Invalidovna, hotel International nebo Ústřední telekomunikační budova, ale dojde i na 38 naprostých novinek: třeba reprezentativní prostory Hrzánského a Lichtenštejnského paláce, Trauttmannsdorfský palác na Hradčanech, Štencův dům na Starém Městě, Dům zemědělské osvěty u náměstí Míru, středověká sklepení domu U Kamenného zvonu, věž a konírna Trojského zámku, střecha a technické prostory Veletržního paláce nebo Vodárenská věž na Letné.

Více informací o všech zpřístupněných stavbách se dozvíte na stránkách festivalu a najdete tam i dobu, kdy se lze do konkrétní budovy vypravit.

V rámci festivalu se vám otevře i centrála naší firmy Seznam.cz. Jde o Palác Křižík II na adrese Radlická 3294/10, Praha-Smíchov. A když už u nás budete, můžete se podívat i na další zajímavosti v okolí – tady je jejich mapa.

Foto: archiv Seznam.cz

Můžete se podívat i do naší centrály. Zjistíte, že to nejsou jen kanceláře a zasedačky. Najdete tu věci, které byste v kancelářské budově nečekali: třeba horolezeckou stěnuFoto: archiv Seznam.cz

Plné Výstaviště Legend

Od pátku do neděle zamíří milovníci automobilů rozmanitých značek i stáří do areálu Výstaviště Praha v Holešovicích. Na šestém ročníku motoristické slavnosti Legendy si přijdou na své jak ti, kdo se touží alespoň přiblížit nejdražším a nejluxusnějším sporťákům, tak i ti, kteří se ohlížejí raději do minulosti a obdivují eleganci aut první republiky. Chystá se také česká premiéra vozu Mercedes-Benz třídy CLA, který zapadá do sloganu letošního ročníku: Vášeň. Elegance. Unikátnost. Prestiž.

Víc o exponátech, významných hostech a vystavovatelích najdete na stránkách akce. Tam lze koupit i vstupenky – jednodenní na víkend pro dospělého je za 450 Kč a zlevněná za 250 Kč.

Na Výstavišti i kolem něj je množství krásných výletních cílů – některé najdete na této mapě.

Foto: archiv Automobilové slavnosti Legendy

Legendy, ale i auta, která se jimi možná stanou – ty potkáte o víkendu na Výstavišti PrahaFoto: archiv Automobilové slavnosti Legendy

Na chřest a víno do Ivančic

Jestli se každý rok těšíte na chřestovou sezonu, pak si udělejte výlet do Ivančic na 25. ročník Slavností chřestu a vína. A děti rozhodně nenechávejte doma: doprovodný program je bezpečně zabaví po celou dobu, co budete ochutnávat jídla i nápoje. Všichni se můžete pobavit při hudebních vystoupeních – od cimbálovky až po oblíbenou kapelu The Tap Tap. Co z chřestu uvařit, odkoukáte například od šéfkuchaře Přemka Forejta, herečky Markéty Hrubešové nebo kuchaře Petra Stupky.

Nudit se tu rozhodně nebudete a zážitek si lze udělat i z cesty na festival: jeďte z Brna parním vlakem, který táhne lokomotiva Skaličák. Jízdní řád, stejně jako kompletní program víkendu, nabídnou stránky festivalu. Za víkendové vstupné dá dospělý 120 Kč a rodina 350 Kč.

Budete-li pomýšlet na výlet do okolí Ivančic, nabízíme vám mapu míst, která byste neměli minout.

Foto: Slavnosti chřestu Ing. Sláma

Milujete chřest? Pak mu věnujte víkend a zajeďte si do IvančicFoto: Slavnosti chřestu Ing. Sláma

Prožijte noc v muzeu

Noc v muzeu má kouzlo, kterému podlehly už tisíce lidí. A můžete i vy, protože právě dnes startuje 15. ročník Festivalu muzejních nocí a probíhat bude až do 8. června. Je oslavou Mezinárodního dne muzeí, který od roku 1977 připadá na 18. května. Máte-li zájem, podívejte se na stránky festivalu a najděte si termín, v němž budete moci zajít do vyhlídnutého muzea či galerie. Míst, která se otevřou, je kolem dvou tisíc, takže je rozhodně z čeho vybírat.

Festival bude slavnostně zahájen v Karlových Varech a současně se koná například i v Olomouci, Lounech, Žatci, Liberci či Vysokém Mýtě, v sobotu následuje Brněnská muzejní noc. Přihlášených je hodně a kromě nočních prohlídek nabízejí i mnoho přednášek, kurzů, workshopů a dalších doprovodných akcí.

Do muzeí a galerií vyrazíte až večer, takže budete mít přes den čas na jiné aktivity – třeba výlet do míst, která najdete na této mapě.

Foto: archiv Muzea Roztoky u Prahy

Muzejní noc otevře mnohé galerie a výstavy. Bude mezi nimi i muzeum v Roztokách u PrahyFoto: archiv Muzea Roztoky u Prahy

Jděte do Prčic!

Kdo by neznal nejznámější český dálkový pochod Praha–Prčice – účastníci prošlapávají cestu mezi těmito dvěma městy již 54 let na trasách dlouhých od 30 do 70 kilometrů. Stejně to bude i letos a k chodcům se mohou přidat cyklisté, děti a vozíčkáři – také pro ně jsou připraveny speciální trasy. Startovné pro dospělého je 40 Kč: dostanete mapu, kterou si necháte na kontrolních stanovištích potvrdit. Za řádně vyplněnou mapu máte v cíli právo na trofej letošního ročníku – plastovou botičku.

Nejdelší výšlap startuje v Praze u metra Háje již v půl páté ráno. Chystáte-li se na trasu delší než 50 kilometrů, musíte podepsat, že si uvědomujete náročnost akce a lékař vám účast povolil. Rozhodně je lepší se podívat na stránky pochodu a zjistit víc.

Jako účastníci asi nebudete mít na nějaké další výlety pomyšlení, ale kdybyste se do kraje kolem Prčic chtěli vrátit jindy, pak na této mapě najdete několik zajímavých míst, která stojí za zhlédnutí.

Foto: Profimedia.cz

Asi málokterý pochod se může pochlubit tak dlouhou tradicí jako ten z Prahy do PrčicFoto: Profimedia.cz

Utíkejte pro dobrou věc

Nejste zrovna vyznavači dlouhých pochodů, ale spíš byste si zaběhali? Pak to můžete spojit s dobrou věcí a zajet do Štiřína. V sobotu se tam již podeváté koná Kros Štiřín. Výtěžek ze startovného bude věnován centru pro nedonošené děti v pražské porodnici „U Apolináře“. Ředitelem závodu je profesor Antonín Pařízek a potkáte se tam i s Romanem Šebrlem, Tomášem Dvořákem, Jiřinou Ptáčníkovou nebo Denisou Rosolovou. Běžet se bude za každého počasí, a to na loukách mezi Štiřínem a Všedobrovicemi. Víc detailů najdete na stránkách závodu.

Zajímavá místa v okolí trasy závodu si prohlédněte na této mapě.

Foto: archiv Kros Štiřín

Zaběhat si a ještě pomoci dobré věci? Právě to můžete v sobotu ve ŠtiříněFoto: archiv Kros Štiřín

Chcete vyrazit za hranice republiky? Inspirujte se v článku Výlet na víkend? 6 nejkrásnějších zámků a hradů Evropy.

Reklama

Související témata:

Načítám