Hlavní obsah

Víno, krev, tráva… Jak odstranit běžné skvrny bez chemie?

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvrny mají jednu nepříjemnou společnou vlastnost – objeví se přesně v okamžiku, kdy se vám to hodí nejméně. A navíc na oblečení, na kterém vám opravdu záleží. Jak si poradit s běžnými skvrnami, aniž bychom zničili oblíbené kousky šatníku nebo proměnili domácnost v chemickou laboratoř?

Článek

Na většinu skvrn stačí poměrně běžní pomocníci, které máte doma.

Červené víno

Patří k nejodolnějším skvrnám, a přitom na něj zabírá obyčejná sodovka (tedy voda sycená oxidem uhličitým). Právě sodovka je jakousi první pomocí na čerstvou skvrnu – nalijte ji na postižené místo a poté jemně otírejte hadříkem. Můžete rovněž skvrnu zakapat citronovou šťávou a poté opláchnout. Pak už rychle s oblečením do pračky (perte jako normálně).

Pokud skvrna zaschne (což nedoporučujeme, ale stává se to), namočte látku do octa (pro větší úspěch můžete ocet nejprve zahřát – dejte ale pozor, abyste nepřekročili maximální teplotu, kterou daná látka snese), nechejte ji v octě několik minut a poté vyperte v pračce jako obvykle.

Tráva

Pokud máte děti, řešíte nejspíš skvrny od trávy prakticky od jara do podzimu. Ovšem zatočit s nimi (se skvrnami, ne s dětmi) je snazší, než si myslíte. Prostě vezměte starší měkký kartáček na zuby, navlhčete jej, naneste na něj bílou zubní pastu (pozor, opravdu bílou; a vyhněte se i gelům) a skvrnu s ním jemně čistěte. Až pustí to nejhorší, oblečení prostě vyperte v pračce jako obvykle.

Krev

Čerstvou i zaschlou skvrnu od krve vám pomůže odstranit obyčejná sůl. Nejprve znečištěné místo namočte ve studené vodě (pozor, skvrnu od krve nikdy nenamáčejte do vody teplé!) a poté zasypte štědrou dávkou soli. Po chvíli sůl opatrně vetřete do skvrny a ihned oblečení vyperte v pračce.

Olej a spol.

Mastné skvrny dokáží pořádně potrápit, občas na ně nestačí ani prací prášek. A tak je potřeba s nimi zatočit ještě před praním v pračce. Jak? Zkuste mastnotu „vysát“ s pomocí kukuřičného nebo bramborového škrobu (ano, toho, který používáte při vaření). Prostě ho nasypte na skvrnu, nechejte chvíli působit a poté odstraňte (u odolných skvrn postup opakujte). Takto předpřipravené prádlo můžete hodit do pračky.

Inkoust

Pero nebo propiska, která se vám z ničeho nic otevře v tašce, dokáže nadělat pořádnou paseku. Ale neklesejte na mysli! Vezměte si k ruce čistý líh (pomůže například i vodka nebo slivovice s vysokým procentem alkoholu, i když té bude docela škoda), namočte do něj měkký hadřík a postižené místo jím vyčistěte. Jiná „babská“ rada říká, že na inkoust pomůže ten samý postup, ale alkohol v něm nahradíte mlékem.

Káva

I ona patří k velmi odolným skvrnám. Ovšem nikoli neodstranitelným! Co nejdříve znečištěné místo namočte ve vlažné (nikoli horké) vodě a poté na skvrnu nasypte sodu. Nechejte chvíli působit a v případě potřeby opakujte. Poté oblečení vyperte v pračce.

Čaj

Ani černý čaj na bílé halence nemusí znamenat žádnou katastrofu. Tedy pokud máte po ruce teplou vodu a cukr. Ten do vody přidávejte tak dlouho, dokud se nepřestane rozpouštět (získáte velmi silný cukerný roztok). Do takto sladké vody pak dejte postižený kousek oblečení a nechejte chvíli máčet. Poté oblečení vyperte v pračce jako obvykle.

Ušpiněný límeček

Snad nikde se košile nešpiní tak jako vzadu na krku, v oblasti límečku. A navíc se zdá, že tahle špína na košili moc ráda zůstává, i když ji vyperete. Zkuste před tím, než oblečení hodíte do pračky, do límečku pořádně vetřít obyčejný šampon (a opravdu máme na mysli jakýkoli). Po vyprání bude košile zase jako nová!

Reklama

Načítám