Hlavní obsah

Vitamin C pro krásu: Pomáhá s hubnutím a zpomaluje stárnutí!

Foto: Profimedia

Vitamin C je obsažen především v čerstvém ovoci a zelenině. Kolik jí denně sníte vy?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitamin C je naprosto klíčový pro vaši imunitu. Dále udržuje mladý vzhled vaší pleti, redukuje škodlivé látky v těle a pomáhá proti stresu. A aby toho nebylo málo, angažuje se i při hubnutí! Víte jak?

Článek

Kyselina askorbová neboli vitamin C je látka nesmírně důležitá, či spíše naprosto nezbytná k životu a udržení fyzického i psychického zdraví. A už jen z toho důvodu jí nesmíte mít při hubnutí nedostatek. Jen zdravé tělo může zdravě hubnout.

Na rozdíl však od jiných vitaminů a esenciálních látek, které jsou taktéž pro zdraví nezbytné, přináší vitamin C ještě několik benefitů vašeho hubnutí!

Co byste měli vědět o vitaminu C...

V lidském těle plní vitamin C velké množství funkcí a jeho nedostatek může mít i velmi nepříjemné následky. Spolu s výživovou poradkyní Pavlou Tomáškovou jsme připravili výčet toho nejdůležitějšího, co byste o něm měli vědět...

  • Většina zvířat si vitamin C syntetizuje sama, lidské tělo toho však není schopno, a proto je důležité přijímat vitamin C ze stravy
  • Vitamin C podporuje imunitu, a pomáhá při onemocněních virových, bakteriálních nebo infekčních (nachlazení, zápal plic, dětské nemoci, záněty...)
  • Snižuje množství riskantního LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi
  • Působí antioxidačně a neutralizuje působení volných radikálů, které spouštějí stárnutí a nádorové změny v buňkách
  • Je nezbytný pro tvorbu a udržování kolagenu, což je druhý důvod, proč působí proti stárnutí
  • Stabilizuje mozkové funkce – zkuste si po alkoholovém večírku vzít dvě tablety vitaminu C 1000 nebo si vymačkejte šťávu ze čtyř citronů a uvidíte, jak vám vitamin C pročistí hlavu
Foto: Profimedia

Voda s citronem je perfektní lék (nejen) na kocovinuFoto: Profimedia

  • Vitaminem C je téměř nemožné se předávkovat – nadbytečné množství je vyloučeno močí
  • Kuřákům se doporučuje zvýšit příjem vitaminu C, redukuje totiž negativní účinky kouření
  • Nedostatek se může projevit jako únava, svalová slabost, bolesti kloubů a svalů, krvácející dásně, ale i nemoc kurděje
  • Doporučená denní dávka vitaminu C pro dospělého člověka je podle EU 60 mg

Jak vitamin C podporuje hubnutí?

V první řadě vitamin C nepřímo podporuje trávení. Konkrétně pomáhá vstřebávání železa, se kterým by si organismus jen těžko poradil. Právě tento minerál je ale nezbytný k metabolismu komplexu vitaminů řady B, čímž se podílí na tvorbě žaludeční šťávy a celém procesu trávení.

Ovšem největší přínos vitaminu C v souvislosti s hubnutím je, že podporuje tvorbu takzvaných zeštíhlujících hormonů. Je to například tyroxin, který se podílí na tvorbě dalších hormonů, jež odbourávají tukové zásoby.

Dále se pak podílí na tvorbě látky zvané karnitin, která taktéž podporuje odbourávání tuků. Právě karnitin bývá často obsažen v doplňcích stravy, které slouží jako spalovače tuku.

Foto: Profimedia

Céčko můžete tělu dodat i formou doplňků stravyFoto: Profimedia

Odkud vitamin C získat?

Vitamin C samozřejmě můžete tělu dodat skrze doplňky stravy, ale určitě není nadto, když ho přijmete ze samotných potravin. „Vitamin C lze nejlépe získat z čerstvého ovoce a zeleniny. Bohatým zdrojem jsou například citrusy, černý rybíz, jahody, ze zeleniny je to paprika, rajčata či zelí. Při hubnutí, kdy byste měli klást důraz na dostatečný příjem zeleniny, by tedy neměl nedostatek vitaminu C hrozit,“ uvádí Ing. Hana Málková ze společnosti STOB, spolupracující s iniciativou Vím, co jím a piju.

Brali jste někdy vitamin C formou doplňků stravy?

Načítám