Hlavní obsah

Těhotenství vs. práce

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Těhotenství zasáhne i do vašeho pracovního životaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě jste zjistila, že jste těhotná, ale místo bezstarostného radování se z této zprávy řešíte, co to bude znamenat pro váš pracovní život? Nevíte, co můžete očekávat? Snad vám alespoň na některé otázky pomůže odpovědět náš článek.

Článek

Časopis Uzlíček

Těhotenství a zkušební doba

Poměrně častou je situace, kdy žena zjistí své těhotenství krátce po nástupu do zaměstnání a řeší problém s tím, kdy své těhotenství zaměstnavateli oznámit, případně jak si své zaměstnání dále udržet.

Ochrana

Zákoník práce poskytuje ženám ochranu před výpovědí ze strany zaměstnavatele v případě těhotenství.

Zkušební doba

Pravdou ovšem je, že pokud má žena sjednánu zkušební dobu, může s ní zaměstnavatel zaměstnání ukončit, i když je těhotná, protože nejde o klasickou výpověď, ale o skončení pracovního poměru ve zkušební době.

Hra s časem

Zákoník práce nestanoví, kdy je žena povinna zaměstnavateli své těhotenství oznámit.

Viditelné těhotenství

Ovšem pravdou je, že někdy není možné těhotenství tři měsíce úspěšně tajit, zejména když nastanou zdravotní komplikace.

Vypočítavost

Někteří zaměstnavatelé navíc považují oznámení těhotenství až po uplynutí zkušební doby za vypočítavé a dají to pak budoucí mamince patřičně znát. Další setrvání v zaměstnání jí pak dovedou pěkně znepříjemnit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedTěhotenství - radost i starostNároky po skončení pracovního poměru

Co se tedy stane, pokud žena své těhotenství zaměstnavateli oznámí a ten nelení a propustí ji ve zkušební době? Je dobré vědět, že pro nárok na dávky nemocenského pojištění - nemocenskou a peněžitou pomoc v mateřství - platí pro těhotné šestiměsíční ochranná lhůta od ukončení pracovního poměru. Když pak žena nastoupí na nemocenskou či mateřskou (6 týdnů před termínem porodu) nebo je na nemocenské až do nástupu na mateřskou, jsou jí dávky nemocenského pojištění vypláceny ze skončeného zaměstnání.

Do konce roku 2008 vyplácí tyto dávky v případě tzv. velkých organizací (nad 25 zaměstnanců) přímo zaměstnavatelé, v ostatních případech okresní správy sociálního zabezpečení.

Od ledna 2009 pak začne platit nový zákon o nemocenském pojištění, což přinese jednak nemocenskou hrazenou po prvních 14 dnů z prostředků zaměstnavatele, i sjednocení nemocenského pojištění, kdy poté budou nemocenskou u všech zaměstnanců vyplácet okresní správy sociálního zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Načítám