Hlavní obsah

Víte, jaký je rozdíl mezi roamingem a mezinárodním voláním?

Foto: PhotoSunnyDays, Shutterstock.com

Foto: PhotoSunnyDays, Shutterstock.com

Reklama

Máte u svého mobilního operátora aktivovanou službu s názvem roaming a domníváte se, že vysoký účet za telefon vás už nezaskočí? Dejte si pozor! Zradit vás může volání na některá zahraniční čísla nebo pobyt v příhraničních oblastech.

Článek

Termín roaming už dávno není žádná novinka. Kdo jen trochu cestuje, má u operátora roaming aktivovaný a využívá ho na volání, posílání SMS i čerpání dat v zahraničí. A právě tady může být zakopaný pes. Pod pojmem roaming si totiž lidé často představují výhodné volání na mezinárodní čísla – a to je velký omyl! Proč je důležitá obezřetnost nejen v některých příhraničních oblastech, ale třeba i při plavbě lodí?

Co je to roaming a kdy je zadarmo

Roamingem se rozumí každé využití zahraniční sítě – volání, posílání zpráv i surfování na internetu. V zemích EU a některých dalších (tzv. Zóna 1) platí ceny jako doma. Jedná se o princip roam like at home (RLAH). Seznam těchto zemí se může u jednotlivých operátorů mírně lišit, proto si oblast, kam se chystáte, ověřte u konkrétního prodejce!

„Zjednodušeně je roaming komunikace mezi navštívenou zemí a domovem. Když máte tarif s neomezeným voláním a vydáte se například do Francie, můžete neomezeně volat na místní francouzská čísla, domů do Česka i do jakékoliv země v Zóně 1 – třeba známým do Německa,“ upřesňuje Karolína Nevolová ze společnosti Vodafone.

Kdy jde o mezinárodní volání

Zcela odlišné cenové podmínky však platí pro volání na mezinárodní čísla, a to i do EU. Poznáte je tak, že mají jiné předčíslí než čísla česká (+420). (A pozor, v tomto kompletním tvaru musíte mít uložená všechna česká čísla, s nimiž chcete komunikovat ze zahraničí!) „Mezinárodní volání je takové, když zákazník zavolá na jakékoliv zahraniční číslo ze své domácí sítě,“ vysvětluje Tereza Meravá z ČTÚ. Stačí pak třeba zavolat na mobil kolegovi-cizinci, který používá své domovské číslo, a operátor vám hovor naúčtuje.

Stejně jako roaming i mezinárodní volání podléhá regulaci ze strany EU. Znamená to, že pokud budete volat z ČR do zemí EU (+Norska, Lichtenštejnska a na Island), tak od 1. 5. 2021 do 30. 4. 2022 zaplatíte maximálně 5,985 Kč s DPH/min. Protože se u nás neplatí eurem, maximální ceny se každý rok přepočítávají podle směnných kurzů zveřejňovaných Evropskou centrální bankou.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Domů můžete volat z některých evropských zemí v rámci zvýhodněného roamingu RLAH – ceny jsou stejné jako při domácím voláníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Roaming: na jaká rizika si dát pozor?

Asi si teď říkáte, že vás se to netýká, protože se chystáte do země v Zóně 1. Bohužel i po takovém pobytu vás může čekat překvapení v podobě vysoké částky na vyúčtování. „Pozor si dávejte, zejména když se pohybujete v blízkosti hranic zemí EU s nečlenskými státy. Telefon se může přehlásit na silnější síť neunijního operátora, čímž se změní pravidla účtování za čerpané služby. Nejen sazby za hovory a SMS, ale především za data jsou v zemích mimo EU opravdu vysoké,“ upozorňuje Dominika Kramarová z firmy Telestica. Do podobné situace se dostanete nejen blízko hranic, ale stejné úskalí číhá při plavbě na moři, v letadle či ve vyšších horách.

S chytrým mobilem si poradíte

Problému se dá předejít tím, že si na telefonu nastavíte manuální výběr sítě, což vám umožní vždy zvolit operátora, jakého chcete. Když si necháte původní, tedy automatické připojování k síti s nejsilnějším signálem, přijde vám sice při změně sítě upozornění v podobě esemesky „Vítejte v síti...“ s uvedením jména mobilního operátora, ale může se stát, že si zprávy hned nevšimnete a komunikace se nečekaně prodraží. V každém telefonu se to sice nastavuje trochu jinak, ale obecně se dá říct, že tuto funkci najdete v Menu a dále v Nastavení.

Foto: giggsy25, Shutterstock.com

Vyúčtování mobilních služeb by nemělo představovat žádné velké překvapení ani po návratu ze zahraničíFoto: giggsy25, Shutterstock.com

A pár rad na závěr

S výhodnými cenami volání a dalších komunikačních služeb to tedy nemusí být pokaždé úplně jednoduché. Když jedete na dovolenou do zemí Zóny 1, určitě to ohlídáte. Jestli se chystáte jinam, zvažte pořízení zvýhodněného mezinárodního volání. Pro delší pobyty, například stáže, je většinou lepší si aktivovat místní telefonní číslo. Když totiž operátor zjistí, že roamingové služby využíváte příliš, požádá vás o podání vysvětlení. Na to máte 14 dní, a pokud se i nadále budete zdržovat na území jiného státu, začne vám účtovat poplatky navíc v rámci politiky přiměřeného využívání, která má zabránit zneužívání služeb.

A pro jistotu ještě jedno upřesnění: když jste na území České republiky, tak za přijatý mezinárodní hovor – ať už je z českého, nebo zahraničního čísla – nikdy nic neplatíte.

Reklama

Načítám