Hlavní obsah

3 „instantní“ jídla na cesty aneb Co vařit v přírodě

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Většina z nás se letos na dovolenou do zahraničí asi nepodívá, ale věřte, že i u nás pod stanem můžete zažít pořádnou exotiku! Vynechte pro jednou stánky s langoši a uvařte si raději sami v přírodě, venku vám bude chutnat úplně jinak!

Článek

Ať už vyrážíte autem, a tedy neřešíte váhu, nebo jdete pěšky s batohem a potřebujete co nejlehčí a netrvanlivější potraviny, máme nápady pro všechno. Recepty můžete různě obměňovat a pokaždé uvařit jinak. Dáte si zavařený guláš, rychlý kuskusový salát s tuňákem, nebo výživnou ovesnou kaši?

Retro klasika: zavařený guláš

Samozřejmě i mně se hned vybaví klišé o Češích vezoucích paštiky do Chorvatska, ale na druhou stranu – poctivý kančí guláš ve sklenici po celodenním výkonu vždycky potěší. Příjemné je i to, že vše uvaříte doma a na místě už jen ohřejete, případně dokoupíte pečivo. Pak zbývají snad jenom řízky  v chlebu...

Foto: Jakub Jurdič

Teď se smějete, ale až si budete během pár minut pochutnávat na luxusním guláši, pochopíte, že zavařování jídla má své kouzloFoto: Jakub Jurdič

Do batohu i v kempu: kuskus s tuňákem

Pokud jdete s batohem, vsaďte na jídlo, které nemá šanci se v teple zkazit. Moje oblíbená kombinace kuskusu, tuňáka a cibule je krom toho za chvilku hotová i nutričně vyvážená. Stačí přidat trochu koření a vodu a máte hotovo.

Foto: Jakub Jurdič

Kuskus se na rozdíl od těstovin nemusí vařit, takže je ideální na cestyFoto: Jakub Jurdič

Ultralehká verze: sytá ovesná kaše

Na horské treky si sice můžete koupit speciální nasáčkovanou výživu, ale velkou parádu uděláte i s obyčejnými vločkami. Obsahují dostatek pomalých sacharidů i vlákniny, a když je doplníte o bílkoviny a zdravé tuky, uvaříte skvělé jídlo vhodné i pro sportovce. Mně nejvíce chutnají v podobě ovesné kaše na slano.

Foto: Jakub Jurdič

Základ kaše můžete uvařit i z jáhel nebo pohanky, ale jemné ovesné vločky mají překvapivě lepší výživové vlastnostiFoto: Jakub Jurdič

Tip: Pokud vám to místo dovolí, přibalte i moka konvičku – káva s pohledem do přírody vám bude chutnat úplně jinak!

Co si s sebou berete na cesty vy? Z jídel, která se nevaří, u nás vedou klasické sendviče, muffiny  a domácí müsli tyčinky.

Reklama

Načítám