Hlavní obsah

Proč se vám dělá špatně, když si v autě čtete?

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Reklama

Potká vás na moři, na silnici i ve vzduchu. Dělá se vám nebo vašim dětem špatně v autě, autobuse či třeba ve vlaku? Kinetóza neboli nemoc z pohybu je častý problém. Jak se mu vyhnout a jak rychle zahnat nepříjemné příznaky, když už se objeví?

Článek

Závratě, vyčerpání, zvedání žaludku, nutkání zvracet, slinění, potíže s dechem, bolest hlavy... Tak se projevuje nemoc z pohybu, známá jako kinetóza či cestovní nevolnost. Nejčastěji postihuje malé děti a těhotné ženy, přichází rychle a dokáže pořádně znepříjemnit jakékoliv cestování. Proč je vám při jízdě autem, autobusem, vlakem, v letadle nebo na lodi tak špatně? Na vině je konflikt smyslů.

Když je mozek ve zmatku

Jedete autem, sledujete míhající se krajinu za oknem a je vám dobře. Pípne SMS, skloníte oči k telefonu, chvíli čtete a situace se rázem změní. Proč? Vaše smysly se dostaly do konfliktu: oči vidí jednu věc, svaly cítí druhou a vnitřní rovnovážné ústrojí v uších detekuje třetí. Mozek se s tolika smíšenými signály nedokáže srovnat a vás začnou přepadat závratě. Nemoc z pohybu totiž nastává, když se pohyb, který vidíte, liší od pohybu, který cítíte.

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Když se smysly dostanou do konfliktu, udělá se vám špatněFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Proč vadí čtení a proč cestovat ve tmě

Zásadní roli při kinetóze hraje vnitřní ucho. Jeho součástí je rovnovážný orgán, který slouží k detekci pohybu a zrychlení. Je velmi citlivý a posílá mozku informace, co se kolem děje. Mozek signály převezme a zpracuje. Pokud mu dohromady nedávají smysl, zpracovat je nedokáže – a to se projeví nevolností. V autě máte pocit, že se pohybujete, ale oči a uši nevnímají, že byste někam šli. Když navíc shlédnete dolů ke knize nebo na displej telefonu, kde čtete malá písmenka, zatímco periferně vnímáte za oknem se míhající krajinu, mozek úplně zmatete. Vyplácí se vyřadit jeden ze smyslů, a to nejlépe zrak. Proto je šikovné cestovat za tmy, a pokud tuto možnost nemáte, zkuste si nasadit spací masku nebo oči jednoduše zavřete.

Příznaky většinou brzy odezní

Pokud se nevolnost přece jen dostaví, naštěstí většinou rychle odezní. Obvykle stačí, když si zvyknete na houpavý pohyb charakteristický pro ten či onen dopravní prostředek nebo i kolotoč. Chcete vidět, jak odcházející kinetóza vypadá? Podle Hany Matějovské Kubešové, přednostky interní kliniky, geriatrie a praktického lékařství z Brna, je to krásně vidět, když s partnerem odcházíte z kolotoče: „Zkuste se vzájemně podívat do očí v okamžiku, kdy kolotoč zastaví a vy poněkud nejistě a zeširoka scházíte dolů – uvidíte cukavé pohyby očí do strany, které postupně zmizí současně s pocitem nejistoty v chůzi.“

4 přírodní cesty, jak si poradit s kinetózou

Nemají se problémy k odchodu? Zkuste je zastavit několika jednoduchými triky, které fungují a přitom vás nijak nezatíží.

  1. Relaxujte - Zavřete oči a zaměřte pozornost na něco jiného než na to, jak vám je špatně. Sledujte dech, dýchejte zhluboka nosem, počítejte si. Zkrátka se pokuste zklidnit.
  2. Sledujte stabilní objekt - Jste-li na lodi, dívejte se na obzor. V autě upírejte pohled na čelní sklo.
  3. Žvýkejte čerstvý zázvor nebo mátu - Zázvor je v lidovém léčitelství od nepaměti využíván k léčení nevolnosti. Chuť i vůně máty zase uklidňují.
  4. Stiskněte akupresurní bod - Nachází se na šířku třech prstů pod zápěstím na vnitřním předloktí mezi dvěma šlachami. Opakovaně stimulujte oblast čtyři pět sekund a měli byste brzy pocítit úlevu. Tento akupresurní bod se běžně používá k úlevě od nevolnosti, podráždění žaludku, kinetózy, syndromu karpálního tunelu a bolesti hlavy.
Foto: frantic00, Shutterstock.com

Žvýkání máty nebo alespoň mentolové žvýkačky zklidňuje a tiší nevolnostFoto: frantic00, Shutterstock.com

Nikdy necestujte úplně nalačno

Potíže obvykle odejdou stejně rychle jako přijdou – a to buď ještě během cesty, nebo po jejím ukončení. „Jako prevence proti nevolnosti při cestování může posloužit i lék, který ocení zejména rodiče pro děti, které na kinetózu trpí,“ radí pražská biochemička Michaela Bebová. Účinná léčiva jsou dostupná nejen ve formě tabletek, ale také jako žvýkačky či lízátka. Michaela Bebová také doporučuje necestovat na lačný žaludek a případnou nevolnost lehce zajíst něčím slanějším. Sladké pokrmy mohou nevolnost jen zhoršit. Pomoci může také mentolový bonbon či žvýkačka. Pokud vás navzdory všem opatřením závratě, bolesti hlavy či na hrudi, zhoršení sluchu či zvracení trápí často a i několik hodin po ukončení cesty, poraďte se s praktickým lékařem.

Reklama

Načítám