Hlavní obsah

Víte, proč děti v noci pláčou?

Reklama

Na jedné lékařské konferenci sportovní medicíny se mě kdosi zeptal: „Jakou kloubní výživu byste doporučila šestiletému profesionálnímu sportovci? Má bolesti nohou a kloubů. Hlavně v noci.“

Článek

Jsem už babička, a tak se mi z té představy udělalo nějak špatně, ale podobných dotazů přibývalo. Zdrtilo mě, že děti kvůli sportovnímu přetížení velmi brzy poznávají zranění a bolest, ačkoli vím, že růstové bolesti postihovaly děti i dříve. Sama je znám. Kdo je zažil, nikdy na ně nezapomene! Domů jsem jela rozhodnuta: „ Geladrink pro dětiuděláme“.

Co děti trápí?

Je již obecně známým faktem, že potíže s klouby nepostihují pouze dospělé jedince. Problémy způsobené nedostatkem esenciálních látek pro kosti a klouby se dotýkají i těch nejmenších z nás. Statistiky v tomto směru hovoří jasně. Podle nich se růstové bolesti začínají objevovat někdy mezi 3. a 12. rokem. Přicházejí přitom ve dvou vlnách, z nichž první se týká období mezi 3. a 5. rokem a druhá mezi 8. a 12. rokem. Poranění pohybového aparátu během sportu tak často přichází ve druhé vlně růstových bolestí.

O co se vlastně jedná?

Ony růstové bolesti, které často v noci budí děti ze spánku, lékaři označují zánět okostice. Jedná se o bodavé bolesti nohou pociťované především v oblasti stehen, kolen a lýtek. Nejčastěji se objevují v nočních hodinách, mohou se však projevit i pozdě odpoledne. Jejich intenzitu zapříčiňuje fakt, že okostice je silně protkána nervy, tedy je velmi citlivá na jakékoli zvýšení napětí.

Co je příčinou zánětu okostice?

Kostní tkáň se během života neustále obnovuje a mění. To zahrnuje procesy odbourávání, resorbování a nahrazování, které jsou nejvíce vyvážené v mládí.

Probíhá-li růst kostí rovnoměrně, zůstává kostní hmota stálá. Jiná situace nastává v případě, kdy se růst zrychlí nebo kdy je kostní hmota nadměrně zatěžována sportem či pohybem obecně. To se týká především dlouhých kostí.

V takových situacích dochází k bolestivému napětí ve vnější části kosti, tedy v okostici, které může vést až k jejímu zánětu. Další přetěžování může způsobit poranění měkkých tkání a zlomeniny kostí, případně deformaci či poškození chrupavčité růstové epifýzy.

Existuje řešení?

Zvýšené napětí v kostech způsobené rychlým růstem lze zmírnit. Dokáže to kvalitní výživa bohatá na obsah minerálních látek, vitaminů a kolagenních peptidů, které podporují množení kostních buněk a přirozenou tvorbu kostního kolagenu. Tato podpora je obzvláště důležitá právě v období růstu, kdy se rozhoduje o tom, jak bude kost vystavěna. Lze říci, že čím více kvalitního stavebního materiálu kostem dodáte, tím lépe budou vystavěné.

Která kloubní výživa je vhodná pro děti?

Na základě výzkumu profesora Adama, mého otce, doporučení odborných lékařských společností a díky pětadvacetileté zkušenosti s vývojem a výrobou kloubní výživy Geladrink jsem se svým týmem vyvinula doplněk stravy Geladrink Junior.

Tato kloubní výživa je určena dětem od 3 let a obsahuje jako hlavní účinnou látku kolagenní peptidy 3000 Da s biologickou aktivitou, vápník a hořčík ve vysoce vstřebatelných formách, vitaminy D, C a kompletní multivitamin, bylinné extrakty vavřín pravý s protizánětlivým účinkem a kozinec blanitý, který přispívá k pohyblivosti kloubů a přirozené obranyschopnosti a odolnosti organismu. Máte děti či vnoučata?

Geladrink Junior zakoupíte v lékárnách nebo na www.orling.cz.

Text: Ing. Kateřina Dušková

Reklama

Související témata:

Načítám