Hlavní obsah

Vlastimil Brodský by dnes slavil! Bylo by mu 100 let

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dnes by mu bylo přesně sto let. Přestože je geniální herec Vlastimil Brodský už 18 let po smrti, jeho role jsou stále živé. Jak dobře Bróďu, jak mu říkali přátelé, znáte? Vyznáte se ve filmech, v nichž exceloval? Otestujte své znalosti v našem kvízu.

Článek

V dubnu 2002 se sám rozhodl ukončit svůj život a zastřelil se na chalupě. Bylo mu tehdy 81 let. Vlastimil Brodský trpěl celý život depresemi, ale jeho blízcí se domnívají, že ty nebyly pravou příčinou jeho sebevraždy.

Tím byl spíš jeho celoživotní strach z umírání, z toho, že na sklonku života bude bezmocný, neschopný sám o sobě rozhodovat, odkázaný na pomoc druhých. A tuhle jeho obavu pár dní před smrtí prohloubila návštěva herce Miroslava Horníčka (†85), který ležel v nemocnici s těžkou cukrovkou a po mozkové příhodě. Pohled na dříve vtipem sršícího přítele, který už nemohl téměř nic, ho nejspíš úplně zlomil.

Dnes by slavil „milovaný Bróďa“ sté narozeniny. Připomeňte si ho alespoň v našem kvízu a zjistěte, kolik toho o něm víte.

1. Ve kterém divadle měl Vlastimil Brodský stálé angažmá?
2. Za jaký film získal herec Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon?
3. Vlastimil Brodský hrál i v několika filmech a seriálech pro děti. Ve kterém z následujících možností ale nehrál?
4. Kolikrát byl Vlastimil Brodský ženatý?
5. Vlastimil Brodský se věnoval i dabingu a svůj hlas propůjčil mimo jiné i jedné legendární kreslené postavičce. Víte, které?
6. Na kontě má i muzikály či hudební filmy. Nejslavnější je asi Noc na Karlštejně. V jednom z těchto tří ale přeci jen nehrál. Ve kterém?
7. Jedné ženě Vlastimil Brodský téměř utekl od oltáře, když se ze svatby jen pár dní před jejím konáním omluvil. Víte, která známá herečka tohle s hercem prožila?
8. Vlastimil Brodský měl psa, trpasličího jezevčíka, který mu byl věrným přítelem. V době, kdy se herec zastřelil, bylo psovi třináct let. Vzpomenete si, jak se jmenoval?
9. Jeden z legendárních filmů, kde Brodský hrál, byli Světáci z roku 1969. Jde o herecký koncert tří velkých herců českého filmu. Vedle Brodského v komedii exceloval i Jiří Sovák. Vzpomenete si, kdo byl tím třetím?
10. Víte, kde je Vlastimil Brodský pohřbený?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám