Hlavní obsah

Janě Brejchové je 80! Co má společného s Bardotkou?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Jedna z nejslavnějších českých hereček dnes slaví 80. narozeniny. Poprvé se Jana Brejchová objevila na plátně už jako školačka a v dobách největší slávy točila i šest filmů ročně. Kteří muži jí leželi u nohou, co má společného s Bardotkou a proč jí dceru vychovávala sestra?

Článek

Mívala přezdívku česká Bardotka a se slavnou francouzskou herečkou Brigitte Bardot (85) má společného víc než jen blond vlasy a velké oči. Čtyři manželství, jedno dítě a nezapomenutelné výkony před kamerou bez hereckého vzdělání. Naše Bardotka má ovšem mnohem bohatší filmografii, uspěla i v divadle a její partnerské vztahy nebyly až taková divočina. Jana Brejchová měla šanci stát se hvězdou evropského formátu, ale za charakterní role v českých filmech byla vděčná a odehrála jich požehnaně. Jak se z holky z Laktosu stala legendární filmová star?

Holka z mlékáren hvězdou

Poprvé se ve filmu objevila ve 13 letech v dramatu Olověný chléb (1953). Objevil ji asistent režiséra Jiřího Sequense (1922–2008), který tehdy hledal po pražských základních školách vhodnou představitelku pro roli Píďalky. Kariéru pak mladá herečka rozjela o tři roky později. Mezitím pracovala jako písařka v mlékárnách a starala se o mladší sourozence. V šestnácti šla z role do role a odešla z domova i z práce. Točila film za filmem a dostávala ceny na festivalech, ale když se jí novináři ptali, kolik má pokojů a jakými květinami si zdobí byt, byla v rozpacích – rozhodně nežila jako hvězda.

Přesto jí však byla! Zářila ve filmech Jiřího Krejčíka (1918–2013) Vyšší princip (1960) a Probuzení (1959), kde si užila roli chuligánky. Točila v Německu, Rakousku a Maďarsku a objevovala se na titulních stranách zahraničních magazínů. Zásadní byla i spolupráce s režisérem Evaldem Schormem (1931–1988) na snímcích Návrat ztraceného syna (1966) nebo Vlastně se nic nestalo (1988). Obsazována byla do rolí v komediích (Noc na Karlštejně, 1973) i v psychologických dramatech (Mladý muž a bílá velryba, 1978). Nebylo, co by Jana Brejchová před kamerou nezvládla.

Foto: Profimedia.cz

Ve filmu Na pytlácké stezce (1979) s předčasně zesnulým Tomášem Holým (†21)Foto: Profimedia.cz

Proč nešla hrát za hranice?

Třebaže se proslavila i v zahraničí, zůstala herečka v Československu. Doma dostávala obrovský prostor, měla štěstí na pestré a charakterní role a byla nefalšovanou filmovou hvězdou. A jak sama říká, byla příliš krásná na budovatelské role traktoristek, tak jí režim hraní neznechutil. V cizině jí nabízeli jen červenou knihovnu a nevyhovovala jí ani jazyková bariéra.

Lásky jedné plavovlásky

Vyhlášená krasavice si na nezájem mužů nemohla stěžovat. Životních partnerů měla celkem pět a všichni byli chytří, vtipní a šarmantní. Poprvé se vdávala v osmnácti letech – s Milošem Formanem (†86) neměli kde bydlet a on trávil většinu času v divadle, kde se nakonec „zapomněl“ s baletkou. Jeho mladá žena požádala o rozvod a natruc se vdala za východoněmeckého herce Ulricha Theina (†65). Čekali dítě, ale přišli o něj. Herečka to považuje za znamení, že unáhlený sňatek nebyl dobrý nápad.

Foto: Profimedia.cz

V západoněmeckém filmu Výstřely v tříčtvrtečním taktu (1965) hrála po boku slavného představitele Vinnetoua Pierra Briceho (†86), který se do ní zakoukalFoto: Profimedia.cz

Na stárnutí je už sama

Třetím manželem se v roce 1964 stal o 20 let starší Vlastimil Brodský (†81), do kterého se Jana Brejchová zamilovala po zhlédnutí divadelního představení Válka s mloky. V květnu 1968 se jim narodila dcera Tereza Brodská (51). Manželé spolu často hráli ve filmech a později v divadle. Během natáčení Noci na Karlštejně se ale do Jany Brejchové zakoukal Jaromír Hanzlík (71) a byl nakonec důvodem rozvodu. Herečka k němu odešla i s dcerou a na soužití s autoritativním hercem vzpomínají každá po svém – dcera Tereza kvůli němu odešla z domova. Dalším životním partnerem byl dlouholetý kamarád a herec Jiří Zahajský, který se stal čtvrtým a posledním manželem Jany Brejchové. Moc si přála s ním zestárnout, ale osud chtěl jinak: její muž v roce 2007 zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Vlastimil Brodský se prý snažil zachovat jako gentleman a doufal, že manželka z poblouznění Jaromírem Hanzlíkem vystřízliví... Nestalo se. Na snímku herci představují královské rodiče princezny Arabely ve stejnojmenném seriálu z roku 1980. V době natáčení se rozváděliFoto: Profimedia.cz

Kdo jí vychoval dceru

Dcera Tereza za svou druhou mámu vždy považovala nejstarší sestru své matky Blanku (†71). Proč? Protože ji téměř od narození vychovávala. Tereza Brodská byla sice vytoužené dítě, ale Jana Brejchová byla příliš úzkostlivá matka a velmi vytížená herečka, tak se rozhodla maličkou dceru svěřit ženě, které věřila nejvíc na světě. Nakonec k sobě matka s dcerou vztah našly, ale trvalo to roky. Tereza Brodská říká, že maminčino rozhodnutí nikdy plně nepochopila.

Foto: Profimedia.cz

Komplikovaný vztah měly matka s dcerou ve skutečnosti i ve filmech Citlivá místa (1987) a Vlastně se nic nestalo (1988). Hodně je sblížilo narození Terezina syna Samuela (23)Foto: Profimedia.cz

Výjimečné přátelství s Jiřinou

Jak se podle Jany Brejchové pozná přátelství? Když si od kamarádky můžete půjčit kalhotky. Ona sama považovala za nejlepší přítelkyni Jiřinu Jiráskovou (†81). Mladší Jana známější kolegyni v mládí velmi obdivovala a byla to Jiřina Jirásková, kdo filmovou hvězdu později přesvědčil, aby se osmělila a zkusila divadlo – nakonec si spolu zahrály ve hře Koktejl o dvou stárnoucích dámách.

Foto: Profimedia.cz

Nerozlučné přítelkyně měly mnoho společného – mimo jiné obě žily s Vlastimilem Brodským (na fotce jsou na jeho pohřbu). S Jiřinou Jiráskovou se herec rozešel těsně před svatbou, Janu Brejchovou si vzal a měl s ní dceruFoto: Profimedia.cz

Kariéru zakončila Českým lvem

Jana Brejchová říká, že za svou hereckou kariéru vděčí režisérům, kteří jí věřili a svěřovali jí role rozmanitých postav. Její poslední filmová práce byla s Janem Hřebejkem (52). V Krásce v nesnázích (2006) hrála matku hlavní hrdinky a za roli byla oceněna Českým lvem – stejně jako představitelka její dcery Aňa Geislerová (43). Je náhoda, že poslední filmová parťačka Jany Brejchové je jednou z nejobsazovanějších současných hereček, která první roli dostala ve 14 a také nemá herecké vzdělání, ale talent od pánaboha?

Foto: Profimedia.cz

Jana Brejchová si spolupráci s talentovanou kolegyní moc pochvalovala – Aňa prý působí francouzsky a je při hraní pravdivá a upřímnáFoto: Profimedia.cz

Všechno nejlepší!

Jana Brejchová trpí degenerativním onemocněním mozku a je již několik let upoutána na lůžko v LDN v pražském Motole. Velkou oslavu narozenin neplánuje, ale prý když je jí lépe, vzpomíná ráda na své herecké začátky.

Reklama

Načítám