Hlavní obsah

Peníze nejsou všechno: Tito slavní promluvili o své depresi

Foto: Denis Makarenko, Shutterstock.com

Foto: Denis Makarenko, Shutterstock.com

Reklama

Mají všechno, co by si mnozí přáli. Slávu, peníze, neomezené možnosti, mohou si cestovat, kam se jim zlíbí, chodit na večírky a jíst a pít jen to nejlepší. Jenže i tak musí někteří slavní řešit své vnitřní démony. Víte, kdo má nebo měl psychické problémy?

Článek

Deprese je velice individuální záležitost a podle jednoho amerického psychiatra jich existují miliony forem. Ať už jde o depresi nebo nějakou formu úzkosti, tato psychická nemoc si nevybírá. Ani mezi celebritami. Ostatně tyto jsou důkazem, že peníze a sláva vám štěstí nepřinesou. Mezi slavnými lidmi, co si prošli léčbou, se najdou i takoví, do kterých byste to na první pohled neřekli, protože jsou známí svým smyslem pro humor.

Jim Carrey (57)

Tolik lidí na celém světě dokáže rozesmát, přitom on sám měl období, kdy mu nebylo do smíchu. V rozhovoru pro televizní pořad „60 minutes“ řekl, že s tímto psychickým onemocněním bojuje značnou část života. Když mu zkrachovalo druhé manželství, navštívil odborníka, který mu předepsal antidepresiva. Ty mu pomohly z nejhoršího, jenže komik pak dostal strach, že by je musel brát celý život. „V jednu chvíli jsem je vysadil. Musíte pak ale každé ráno vstát z postele a říkat si, že život je super. Tak jsem se to snažil dělat já, ale bylo to nesmírně obtížné,“ svěřil se v rozhovoru, jak se s depresí popral.

Foto: Andrea Raffin, Shutterstock.com

Jim Carrey je známý zejména jako komik, ale v soukromém životě mu do smíchu mnohdy nebylo Foto: Andrea Raffin, Shutterstock.com

Cara Delevingne (26)

Ještě ani nebyla z puberty venku, když se z Cary Delevingne stala jedna z nejvyhledávanějších supermodelek na světě. V patnácti letech byla sice slavná a bohatá, ale také pod tíhou masivní vlny deprese, úzkostí a sebevražedných myšlenek. První pokus o léčbu, kterou jí předepsali lékaři, byla neúspěšná – supermodelka začala hledat pomoc na večírcích a v drogách. „Náhle jsem to chtěla ukončit. Přede mnou byla cesta, jen jsem se musela rozhodnout, co miluji víc, zda sebe, nebo myšlenku se zabít. Pak najednou z rádia zazněla píseň, kterou hráli na pohřbu mému kamarádovi, který se předávkoval heroinem. Brala jsem to jako znamení,“ řekla v rozhovoru pro Vogue. S problémy se občas potýká dodnes, ale ne už tak silnými.

Foto: Kathy Hutchins, Shutterstock.com

Cara Delevingne s depresemi bojovala už v patnácti letech Foto: Kathy Hutchins, Shutterstock.com

Johnny Depp (55)

Johnny Depp je muž mnoha tváří, dokáže zahrát tak rozličné role, a navíc se do nich vždycky perfektně převtělí. Jenže pod všemi těmi maskami se skrývá člověk, který musí také bojovat sám se sebou. Nejednou v rozhovoru řekl, že trpí vážnou úzkostí, která vyústila v depresi. Stále dochází k terapeutovi, který mu pomáhá se s tím vypořádat. Odborníky má kolem sebe dokonce i při natáčení, kdy je potřeba, aby byl dostatečně koncentrovaný.

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Johnny Depp si na natáčení s sebou někdy vozí i svého psychoterapeuta Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Lady Gaga (32)

Skoro to někdy může působit, že tam, kde se naděloval talent, se přidala i špetka psychických problémů. Lady Gaga o svých duševních nemocech promluvila v časopise „Billboard“. Úzkostmi a depresemi prý trpí celý život. I proto založila nadaci „Born This Way“, ta se zaměřuje zejména na pomoc mladým lidem, kteří se s depresí setkali. Ona sama si prošla léčbou s psychoterapeutem a následně se naučila problémy řešit. „Řekla jsem si, že můj smutek nemůže nikdy zničit to, co mám ráda a co je pro mě skvělé,“ řekla v rozhovoru.

Foto: Andrea Raffin, Shutterstock.com

Lady Gaga si také prošla obdobím psychických problémů, a tak založila nadaci, která má lidem, jako je ona, pomáhat Foto: Andrea Raffin, Shutterstock.com

Brad Pitt (55)

V devadesátých letech začala hvězda Brada Pitta stoupat. Filmy jako „Klub rváčů“ nebo „Interview s upírem“ byly velice úspěšné a herec by se měl radovat. Jenže ve stejné době bojoval s depresí. Byl podrážděný, cítil se izolovaný a své trable řešil marihuanou. V rozhovoru pro pořad „Hollywood Reporter“ řekl, že celou jednu etapu života strávil v depresi. „Nemohl jsem se vždycky dočkat, až se vrátím domů a budu ukryt před světem. A ten pocit ve mně sílil.“ Vše pak vygradovalo, když byl na dovolené v Casablance, a viděl kolem sebe chudobu. Okamžitě chtěl pomoci, a právě problémy druhých mu pomohly od těch jeho.

Foto: Grey82, Shutterstock.com

V období, kdy jeho hvězda strmě stoupala, mu po psychické stránce nebylo zrovna nejlépe Foto: Grey82, Shutterstock.com

Demi Lovato (26)

Démony v sobě ukrývá i mladá zpěvačka Demi Lovato, byť je dlouhou dobu nedokázala pojmenovat. Nechápala, co znamenají její velké výkyvy nálad, dokud se v roce 2010 nedostala do léčebny pro emoční a fyzické problémy. Její stavy byly způsobeny kombinací poruch příjmu potravy a bipolární poruchy. V rámci osvěty o svých problémech začala mluvit, jenže kontrolu nad nimi zřejmě ještě úplně nemá. Psychiku se snaží léčit drogami a alkoholem. Vloni v létě ji odvezli do léčebny poté, co ji našli v domě předávkovanou. V léčebně byla do listopadu. Kdo další ze slavných bojuje se závislostmi? 

Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Demi Lovato má diagnostikovanou bipolární poruchu Foto: Tinseltown, Shutterstock.com

Emma Thompson (59)

Podle britské herečky a scenáristky je deprese ve společnosti naprosto běžnou nemocí. A má pravdu. Ona sama si prošla její lehkou formou, jak sama říká. Poprvé se jí zmocnila po rozvodu s Kennethem Branaghem (58) v roce 1995. Tehdy ale žádnou pomoc nevyhledala. K tomu došlo, až když propadala depresím poté, co se neúspěšně pokusila o těhotenství pomocí IVF. Pomohl jí psychoterapeut, který jí předepsal léky a terapii. Od té doby se s některými následky ještě potýká, ačkoliv dítě se jí nakonec na svět podařilo přivést v roce 1999. Kromě dcery Gaiy Romilly má ještě syna Tindyebwa Agaba, kterého adoptovala v roce 2003.

Foto: Denis Makarenko, Shutterstock.com

Emma Thompson měla deprese po rozvodu a s následky se potýká dodnes Foto: Denis Makarenko, Shutterstock.com

Miloš Kopecký (†73)

Deprese ale není jen tak nějaký výdobytek hollywoodských osobností. I u nás najdete několik umělců s psychickými problémy. Jedním z nejznámějších byl charismatický herec Miloš Kopecký. Většinu života trpěl maniodepresivní psychózou, kdy se střídají dva stavy – buď je člověk v totální euforii a je plný sil a tvořivosti (ovšem v těžších případech je také třeba schopen rozdat majetek chudým), nebo je psychicky tak na dně, že nemá sílu ani vstát z postele. Ačkoliv se s depresemi léčil, někdy byly tak silné, že nezvládl ani jít do divadla a rušila se představení. Trápily ho až do konce života a přispěly i k jeho smrti.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z našich nejznámějších osobností, kteří bojovali s depresí, byl Miloš Kopecký Foto: Profimedia.cz

Máte zkušenosti s depresí?

Reklama

Načítám