Hlavní obsah

Před 80 lety se stal Kristiánem. Jaký osud měl Oldřich Nový?

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

V září 1939 měl filmovou premiéru zásadní snímek československé kinematografie, Kristián. Nejúspěšnější film Oldřicha Nového (†83). Měl herec něco společného s postavou milovníka žen? Přisuzovány jsou mu románky s hereckými kolegyněmi, ale on zůstal věrný a málem jej to stálo život.

Článek

Ve filmu Kristián se snoubí noblesa a elegance, která byla tolik typická první republice a tak blízká představiteli hlavní role. Oldřich Nový ztvárnil roli muže dvou tváří, který je většinu dní uťápnutým úředníkem cestovní kanceláře Aloisem Novákem, má doma ženu, vede skromný život a svět zná jen z map. A jednou za měsíc se stává Kristiánem, váženým hostem v nóbl podniku Orient, světákem a svůdcem. Jeho osudovými ženami jsou manželka Mařenka (Nataša Gollová, †76) a mondénní dívka Zuzana (Adina Mandlová, †81), která se rozhodne odhalit jeho pravou identitu. Na konci Kristián mizí a zůstává Alois Novák, který už ale není „putičkou bez energie“, ale sebevědomým mužem, milujícím svou manželku.“

Kristián byl jeho osud

Oldřich Nový patřil mezi hereckou špičku, měl charizma a ženy milovaly jeho galantní chování. Byl skvělý divadelní herec, zpěvák, tanečník i režisér. Hrál často milovníky, ač typickým krasavcem rozhodně nebyl. Když natáčel s režisérem Martinem Fričem (†66) komedii Kristián, netušil, jaký úspěch bude film mít. Inkasoval prý 20 000 korun. Jeho pozdější honoráře se vyšplhaly až ke 100 000 korun, a zařadil se tak do první ligy. Ale jeho láskou bylo hlavně divadlo.

Foto: ČTK

Legendární scéna z Kristiána s Adinou Mandlovou, která končí: „Zavřete oči, odcházím."Foto: ČTK

Jak začínal a kdo mu pomohl?

První angažmá dostal v ostravském divadle, následně hrál dlouhá léta v brněnském Národním divadle, kde nakonec šéfoval operetě. Tady byl opravdu šťastný. V Brně poznal i fotografku Alici Wienerovou (†65), která se stala jeho životní láskou. Spolu později odešli do Prahy, kde Nový založil vlastní soubor při Novém divadle. Když se divadlo dostalo do finanční tísně, nabídl pomoc otec Alice s podmínkou, že si konečně jeho dceru vezme za manželku. Nutit ho nemusel, Oldřich Nový svoji „Lízinku“ upřímně miloval.

Foto: Profimedia.cz

Rád se líbil a jeho manželka o něj pečovala, aby byl vždy jako ze škatulkyFoto: Profimedia.cz

Dvě ženy jeho života

Elegán a gentleman si na nezájem žen nemohl stěžovat. Oldřich Nový je ale dobýval jen před kamerou. Domů se vracel za svou ženou Alicí a později i adoptivní dcerou Janou (†69). Alice jako matka nebyla zřejmě uváděna schválně - měla totiž židovský původ a Nový tušil, že ještě nastanou problémy. Sebe chránit odmítl, ač mu mnozí radili se s Alicí rozvést. Tím oddálil její transport, ale nakonec byl sám deportován. Podle Blanky Kovaříkové, autorky knihy Tisíc tváří Kristiána - Po stopách Oldřicha Nového, jeho žena do lágru nakonec nešla.

Nikdy už to nebylo jako dřív

Po válce se i s dcerou znovu shledali, ale u Alice ale propukla dědičná schizofrenie a byly čím dál častější její útoky proti dceři Janě, na kterou žárlila. Vyštvala ji pak do Brna. Po smrti manželky už se Nový znovu neoženil.

Foto: Profimedia.cz

Dvojrole byly Novému souzené, jednu si střihl i ve Fantomu Morrisvillu (1966) - na snímku s Františkem Filipovským a Květou Fialovou (v posteli)Foto: Profimedia.cz

Nažehlený Kristián ve stáří krmil v kuchyni holuby

Pro noblesního kavalíra se po válce těžko hledaly filmové role. Točil sice dál, ale jemu seděl smoking, ne montérky. Přesto jeho emeritní profesor tance ve Světácích (1969) nebo účetní Koníček ze seriálu Taková normální rodinka (1971) patří k nezapomenutelným. Oldřicha Nového ale trápilo i stárnutí. Upravený a vymydlený umělec si na vzhled potrpěl a ke konci života už ani neopouštěl svůj luxusní byt. Některé zdroje uvádí, že o sebe úplně přestal pečovat, ale dle publicistky Blanky Kovaříkové si glanc zachoval do poslední chvíle. Kuchyň měl ovšem plnou ptačího trusu, protože krmil holuby přímo v bytě.

Foto: Profimedia.cz

Tvrzení o mužích zrajících jako víno neuznával a příznaky stárnutí ho deprimovalyFoto: Profimedia.cz

Milujete starší filmy? Před nedávnem slavil 40 let od premiéry Kulový blesk, otestujte si, jak znáte legendární hlášky.

Reklama

Související témata:
Koncentrační tábor

Načítám