Hlavní obsah

Voňavý štrúdl s hruškami

Hodnocení:
(48)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Jablečný štrúdl zná každý, ale už jste zkusili dát dovnitř místo jablek hrušky? Z obyčejného závinu je v tu ránu neobvyklý a nóbl dezert.

Ingredience pro:
1 závin
  • 150 g listového těsta
  • hladká mouka na vyválení
  • 1/2 hrnku strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • mletý kardamom
  • mletý hřebíček
  • mletá skořice
  • 2 lžíce medu
  • 2 hrušky
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Listové těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na tenký plát. Troubu zapněte na 180 ℃. Na pánvi opražte strouhanku s trochou másla, přidejte po špetce kardamomu, hřebíčku a skořice a nakonec přidejte i trochu medu a nechte ho rozpustit.

Krok 2: Hrušky nastrouhejte nahrubo, lepší jsou pevnější než máslovky. Zhruba 2/3 šířky těsta posypte ochucenou strouhankou a poklaďte na něj nastrouhané hrušky. 

Krok 3: Pak závin zarolujte (prázdný kousek těsta bez hrušek se roluje nakonec). Konce zaviňte, aby hrušky při pečení nevytekly. Nakonec štrúdl potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama