Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jablečný štrúdl zná každý, ale už jste zkusili dát dovnitř místo jablek hrušky? Z obyčejného závinu je v tu ránu neobvyklý a nóbl dezert.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 150 g listového těsta
    1
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • 1/2 hrnku strouhanky
    1
  • 2 lžíce másla
    7
  • 1 špetka mletého kardamomu
  • 1 špetka hřebíčku
  • 1 špetka skořice
  • 2 lžíce medu
  • 2 ks hrušek
  • 1 ks vejce
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Listové těsto vyválejte na lehce pomoučeném válu na tenký plát. Troubu zapněte na 180 ℃. Na pánvi opražte strouhanku s trochou másla, přidejte po špetce kardamomu, hřebíčku a skořice a nakonec přidejte i trochu medu a nechte ho rozpustit.

02.

Hrušky nastrouhejte nahrubo, lepší jsou pevnější než máslovky. Zhruba 2/3 šířky těsta posypte ochucenou strouhankou a poklaďte na něj nastrouhané hrušky. 

03.

Pak závin zarolujte (prázdný kousek těsta bez hrušek se roluje nakonec). Konce zaviňte, aby hrušky při pečení nevytekly. Nakonec štrúdl potřete rozšlehaným vejcem a vložte do trouby. Pečte asi 25 minut dozlatova.

Načítám