Hlavní obsah

Makový závin z jogurtového těsta. Se švestkami je nejlepší!

Hodnocení:
(117)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Lahodného závinu se nemusíte vzdávat, ani pokud vás děsí složení většiny kupovaných listových těst nebo výroba domácího. Štrúdl totiž hravě upečete i ze snadného jogurtového těsta, které se nelepí, netrhá a je moc dobré. Třeba v kombinaci se švestkami, skořicí a mákem nebo kokosem!

Ingredience pro:
2 štrúdly
Na těsto (nebo použijte kvalitní listové)
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • 70 g másla
  • 150 g bílého jogurtu
Na náplň
  • mletý mák
  • mletý kokos
  • 30 švestek
  • 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru
  • mletá skořice
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si všechny suroviny. Jeden závin jsem místo strouhanky posypala mletým mákem a druhý kokosem, ale samozřejmě nemusíte použít oboje. Jogurtové těsto je opravdu snadné, nicméně vedle nešlápnete ani s kvalitním listovým. Anebo zkuste těsto na závin z pomazánkového másla.

Foto: Greta Blumajerová

Připravte si suroviny předem, abyste je měli po ruce a máslo změklo

Krok 2: Z mouky, špetky soli, změklého másla a jogurtu vypracujte hladké nelepivé těsto.

Foto: Greta Blumajerová

Všechny ingredience stačí rukama propracovat, s těstem se opravdu dobře pracuje

Krok 3: Těsto rozdělte na dvě části, každou vyválejte na tenký obdélník, posypejte mletým mákem nebo kokosem, obložte vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů na jeden závin), podle chuti pocukrujte a posypejte skořicí. Okraje nechte volné, aby šla náplň zabalit.

Foto: Greta Blumajerová

Do závinu použijte výraznější třtinový cukr

Krok 4: Okraje těsta zahněte dovnitř a štrúdl srolujte. Položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.

Foto: Greta Blumajerová

Místo strouhanky je skvělý mletý mák, kokos nebo třeba ovesné vločky

Krok 5: Záviny svrchu propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára, potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte cukrem (tentokrát jsem dala bílý, aby těsto příliš neztmavlo) a lupínky mandlí. Pečte asi 30 minut při 180 °C.

Foto: Greta Blumajerová

Vajíčko s cukrem a mandlemi vytvoří na povrchu příjemnou krustičku

Krok 6: Pokud to vydržíte, krájejte až po vychladnutí.

Foto: Greta Blumajerová

Díky šťavnatým švestkám bude závin hezky vláčný i bez přidání másla

ynezorPumanzeSaNyknalC