Hlavní obsah

Vrásky, pihy, suchá kůže? Dopřejte svému dekoltu péči, kterou si zaslouží!

Foto: Yuliya Yafimik, Shutterstock.com

Na dekoltu záleží. Víte, jak o něj pečovat po létě? Poradíme vámFoto: Yuliya Yafimik, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plný dekolt je ozdobou nejedné ženy. Jenže co když se na jeho atraktivním vzhledu podepisuje věk a nemilosrdný zásah mu dalo i slunění? Víme, jak ho dát znovu „do pořádku".

Článek

Opálení pomáhá sjednotit tón pleti a zakrývá jemné nedostatky pokožky. Proto není divu, že si my ženy libujeme, když se snědé vrátíme z dovolené. Jenže už po týdnu opálení bledne, kůže se olupuje, je napjatá a vysušená…

Napravte, co pokazilo slunce

Každý rok dermatologové varují před negativními dopady opalování – a nejde jen o riziko rakoviny kůže. Co jste v létě pokazily, se snažte alespoň částečně napravit. Pokud nebyl opalovací krém vaším pravidelným společníkem během letních dní, promazávejte pokožku pečlivě alespoň nyní. To pomůže bronzový odstín prodloužit, ale také dodat vysušené pokožce ztracenou hydrataci.

Nejlépe uděláte, pokud ještě nějakou dobu budete používat mléko po opalování, které uklidňuje a zabraňuje olupování. Poté přesedlejte na hutnější krémy nebo másla, kokosový či olivový olej. Vsaďte i na regenerační přípravky s aloe vera nebo panthenolem.

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Dejte si pozor, jakým směrem nanášíte krémy a mléka. Správně je to od brady k dekoltuFoto: Zoom Team, Shutterstock.com

Zavlažujte zevnitř

Podzim je jako stvořený pro znovunastolení zdravého stravovacího režimu, který ozdraví vaši pleť zevnitř. Dodávejte pleti vitaminy A, B a C, esenciální mastné kyseliny, zinek a selen. Velmi důležitý je také pitný režim. Bez vody kůže vysychá a pak ztrácí schopnost plnit své funkce – ochrannou, vylučovací i estetickou.

Zpomalte zub času

S přibývajícím věkem klesá aktivita fibroblastů, které tvoří kolagenní a elastická vlákna v pokožce. Rovněž klesá množství kyseliny hyaluronové, a tím schopnost regenerace.

„V péči se zaměřte především na hydrataci, tedy krémy s kyselinou hyaluronovou a další účinné látky jako koenzym Q10, peptidy, vhodné jsou i krémy s ovocnými kyselinami či retinolem," doporučuje dermatoložka kliniky plastické a estetické medicíny Medicom Clinic MUDR. Markéta Majerová.

Zhruba po čtyřicítce se na pleti začne odrážet, jak jste se o ni staraly dříve. Nezbytný základ péče tvoří důsledná UV ochrana a čištění. Dámám po čtyřicítce dermatoložka Medicom Clinic MUDr. Katarína Třísková doporučuje: „Při odličování volte spíše mléka a micelární vodu než mycí gely. Používejte denní a noční krémy, které lze vhodně kombinovat se séry."

Při čištění i péči často zapomínáte právě na krk a dekolt, kde je kůže jemná a náchylná na projevy stárnutí. Čistěte vždy od brady směrem k dekoltu a zbytečně netlačte.

Foto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Dokud jste opálené, klidně používejte krém po opalování. Odstín vám déle vydrží a díky pečujícícm složkám pleť lépe ochráníFoto: Misha Beliy, Shutterstock.com

Vyzmizíkujte pigmentové skvrny

Za pigmentové skvrny na pokožce může celá řada vlivů, UV záření je nejčastěji zmiňovaným viníkem. Bývá jimi nejvíce postižena pokožka, která není krytá proti slunečnímu záření: pleť obličeje, dekolt, hřbety rukou, nárty nohou a podobně. Zde navíc dochází po čtyřicítce i k častému výskytu stařeckých skvrn.

Pokud se nějaká skvrna objeví, je vhodné ji začít okamžitě řešit. „Čím dříve, tím lepší výsledek," doporučuje Ivana Čatajská, specialistka na přírodní kosmetiku ze společnosti Nuspring.

„Pigment obvykle bývá světlejší a méně hluboko, tudíž snáze odstranitelný. Především světlejší skvrny lze odstranit pomocí kosmetických přípravků, osvědčily se ty s obsahem kyseliny z kojic nebo minerály z Mrtvého moře. Tmavší a starší skvrny je lepší nechat vyšetřit lékařem," radí odbornice.

Rozhodně však nečekejte zázraky na počkání. Kosmetika je na rozdíl od laseru či jiných invazivních metod k pokožce šetrnější, pro očekávaný výsledek ji budete muset používat dlouhodobě a opakovaně.

Jak vypadá po létě váš dekolt? Dbáte na důslednou ochranu před UV, nebo nyní spíše napravujete pohromy?

Reklama

Související témata:
Záchranná
Mise

Načítám