Hlavní obsah

Vše o vejcích: Jsou bílá lepší než hnědá? A rozhoduje odstín žloutku?

Foto: Profimedia

Vajíčka byste si měli před nákupem nejen prohlédnout, ale i přečíst

Jsou opravdu bílá vajíčka lepší než hnědá? Jak je to s barvou žloutku? A proč není vždy výhodnější kupovat vejce největší? Na všechny tyto otázky vám dnes dáme odpovědi!

Článek

Je jasné, že už v obchodě dohlédnete na to, abyste si do košíku dali vajíčka čistá a nepoškozená, ale proč je před nákupem i „legitimovat“, tedy podívat se na údaje na obalu a na skořápce?

Značení na skořápce

„I na obalu vajec najdete mnohé údaje, ale důležitější je kód na samotných vejcích. Razítko s kódem říká, jakým způsobem byla slepice chována, zemi původu vajíčka a registračního číslo výrobce. Na skořápce může být uvedena také hmotnostní třída," uvádí Mgr. Dalibor Socha z Drůbežárny Příbor – Klokočov.

První číslo kódu tedy ukazuje prostředí, ve kterém nosnice žije. Číslo 0 značí ekologické zemědělství, čili vejce v bio kvalitě. Jednička znamená nosnici ve volném výběhu, 2 uvádí, že žije v hale na podestýlce a 3 znamená klecový chov. Dál je kód státu a za ním číslo, které dostal výrobce jako registrační od Mezinárodní testovací stanice.

Neoznačené vajíčko může nabízet pouze chovatel, který prodává vejce „ze dvora, přímo konečnému spotřebiteli a pro užití v jeho domácnosti“. I on musí dodržovat správné podmínky pro skladování. Takže se s nimi můžete potkat například na farmářském trhu nebo v nabídce přebytků soukromníků.

Foto: Profimedia

Každé vajíčko v obchodní síti by mělo mít na skořápce údaje o tom, odkud pochází

Na velikosti záleží?

Také saháte automaticky po těch největších vejcích? Víte ale, že velikost vajec se mění s tím, jak slepice stárne? Její první vajíčka jsou nejmenší, ale podle chovatelů bývají nejkvalitnější – takže například na snídani jsou ideální. Do těsta si klidně kupte ta velká. I když neplatí, že čím větší vejce, tím větší žloutek – s velikostí většinou roste obsah bílku. Raritou jsou vejce dvou- a třížloutková, těch slepice snesou maximálně jedno až dvě procenta.

Pro představu uvádíme, jakou hmotnost mají vejce v jednotlivých třídách:

  • třída S: do 53 gramů
  • třída M: 53 až 63 gramů
  • třída L: 63 až 73 gramů
  • třída XL: nad 73 gramů

Co hledat na obalu?

Na obalu najdete údaj, kdo vejce balil, jakostní třídu a hmotnostní skupinu vejce, počet v balení, datum minimální trvanlivosti spolu s doporučením patřičného skladování vajec, vysvětlení kódu producenta.

Nesmí vás splést, pokud se údaje o producentovi na obalu a samotném vejci liší. To na vejci je zásadní – určuje, ze které země pochází vajíčko, na obalu je uvedeno, kde byla zabalena.

Foto: Profimedia

Vyplatí se otevřít krabičku a prohlédnout si, zda není vejce poškozené

Zásadní je vědět, že čerstvá vajíčka se smí prodávat nejpozději sedm dní před uplynutím data minimální trvanlivosti. Onen týden máte na to, abyste je zpracovali. Takže pokud kupujete vejce do zásoby, počítejte s tím!

Vejce se musí uchovávat při konstantní teplotě od 5 °C do 18 °C. Pokud uvidíte, že jsou orosená, pak pozor, teplota kolísala. „Doma skladujte vejce při teplotě mezi 5–8 °C, ideálně vzadu v lednici a špičkou dolů. Rozhodně pro ně není dobrým místem box ve dveřích, tam teplota kolísá,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Bílá, nebo hnědá?

Sháníte bílá vejce, protože jsou podle vás lepší? Pak nemusíte. „Nejsou mezi nimi kvalitativní rozdíly. Měřítkem kvality není ani sytost barvy žloutku – sytější barva znamená, že v krmivu bylo víc karotenoidů nebo červené kukuřice. Zásadní rozdíly ve složení vajec nevidím ani mezi vejci z klecových chovů a bio chovů, rozhodně ne takové, jak rozdílná je jejich cena,“ uvádí Petr Havel, který preferenci odchovů považuje spíš za podporu lepších podmínek chovaných nosnic než cestu, jak konzumovat kvalitnější vejce.

A na čem závisí barevnost skořápky? „Je daná geneticky, tedy záleží na plemenu nosnic. Nejde ovlivnit krmením. Tmavší skořápka je pevnější a odolnější, tedy oblíbenější u chovatelů," vysvětluje Dalibor Socha.

Jaká vejce kupujete nejčastěji? Napište nám!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama