Hlavní obsah

Výchova dětí podle znamení: Opravdu to funguje!

Foto: THINKSTOCK

Zkuste děti vychovávat podle toho, v jakém se narodily znamení!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochopením rysů povahy svého dítěte můžete ušetřit dost času a nervů jemu i sobě. Chcete trochu poradit s výchovou? Zeptali jsme se hvězd, jak vaše malé ratolesti zkrotit. Podle znamení!

Článek

Co na vašeho syna nebo dceru platí? Vůči jakým metodám je hodně citlivé a s jakou výchovnou praktikou u něj naopak naprosto narazíte? Hledali jsme tipy podle slunečních znamení. Tady jsou!

Beran (21. 3.–20. 4.)

Veselé, dominantní dítě. Potřebuje naučit kázni, slyší na požádání o pomoc, službu, soutěž. Je zbrklé, proto mu někdy věci nejdou, utěšte ho. Musí hodně spát, často přepne síly. Neposmívejte se mu, s výsměchem neumí zacházet, jeho obranou je krutost.

Býk (21. 4.–21. 5.)

Nekomplikované, hravé dítě. Ale je to býček. Netlačte ho ke zdi, nenuťte ho k něčemu za každou cenu ani s ním nelaškujte ve smyslu dráždění. Narazíte. Ze stavu „zabýčení“ ho dostanete jen laskavým klidem. Přikazujte srozumitelně, se zdůvodněním. Například namísto „umyj si ruce“ v jinou dobu, než je zvyklé, dodejte proč – na korunkách je hodně bacilů a podobně.

Foto: thinkstock

Každý potomek má specifické nároky na vaši pozornost a platí na něj jiný způsob motivaceFoto: thinkstock

Blíženci (22. 5.–21. 6.)

Tohle bystré, veselé dítě musíte naučit jen to, aby nepřeskakovalo z myšlenky na myšlenku a pochopilo skutečný obsah toho, co říká nebo se učí. Nešvar může být i skákání do řeči, musí se naučit domyslet. Přizpůsobte se jeho živosti a učte ho trpělivosti.

Rak (22. 6.–22. 7.)

Vždy miluje rodiče, je poslušné, bere vážně všechny vaše názory. Vychovávejte ho s láskou, nechte se vést při výchově srdcem, aby vaše starostlivé, někdy uplakané až náladové dítě nepropadalo v dospělosti smutným chvílím. Váš Ráček vám bude oporou do stáří a ani se nebude pro svět zabydlovat ve své ulitě.

Lev (23. 7.–22. 8.)

Tohle zářící dítě dostane svým kouzlem osobnosti, co chce, potřebuje však mírnou a nepřetržitou kázeň. Taktně kočírujte jeho předvádění se okolí, neslužte mu, když ho popadne lví lenost. Nikdy ho neponižujte, spravedlivě uplatňujte cukr a bič, potřebuje zkrotit, ale ne zlomit (ztratilo by velkorysost), nenarovná se, může z něj být až krutý individualista.

Foto: thinkstock

Chvalte, chvalte, dodávejte sebevědomí. A hledejte příležitosti, kdy je za co dítě ocenitFoto: thinkstock

Panna (23. 8.–22. 9.)

Toto dítě k vývoji potřebuje upřímnou pochvalu a řád. Nafoukanost nehrozí, je stydlivé a sebekritické. Má osobní rozvrh a potřebu věcí na svém místě, jinak propadá chaosu a tomu odpovídá výsledek. Zdůrazňování jeho chyb může vyústit v nemoc, letargii, agresi.

Váhy (23. 9.–23. 10.)

Váha se těžko rozhoduje a nesnáší spěch. Snažte se dítěti nedávat na vybranou, co kdy udělat, opakovaně mu jemně navrhněte řešení. Pro svou niternou potřebu harmonie a spravedlnosti strká nos do věcí, do kterých mu nic není, učte je, kdy to je vhodné a kdy ne.

Štír (24. 10.–22. 11.)

Respektujte soukromí dítěte, ale dejte jasně najevo, že jste to vy, kdo diktuje pravidla. Učte ho nést porážku, úctu k autoritě a schopnost odpouštět i tomu, kdo mu ublížil. Potřebuje umět zacházet se svým egem, aby mu nepřerostlo přes hlavu, nebo naopak netrpělo fobiemi.

Foto: thinkstock

Rodina by měla držet pevně pohromadě, i když je každý přirozeně jiný. Individualitu nelze potlačovat, ale umění vzájemných kompromisů je nezbytně důležitéFoto: thinkstock

Střelec (23. 11.–21. 12.)

Autority moc neuznává, vy trvejte na svém, ale vysvětlete mu, proč co chcete. Doma toto dítě nutně potřebuje pocit bezpečí a společnosti, vaši přítomnost, aby se učilo žít bez úrazů. Je to věčný optimista, snílek a idealista, vždy bude zkoušet bořit dogmata a formality.

Kozoroh (22. 12.–20. 1.)

Posílejte dítě co nejvíce ven, na vzduch a slunce, i když je raději doma, prospívá mu to víc než jiným. Svoje úspěchy považuje za samozřejmost, o to víc potřebuje pochválit, aby z něj nevyrostl uzavřený nevrla a umělo pochválit v dospělosti druhé.

Vodnář (21. 1.–20. 2.)

Pomozte dítěti v tom, jak mít myšlenky v logickém sledu a že je to důležité. Chtějte po něm tělesnou aktivitu, sport. Skutečně umí dělat tři věci najednou a současně myslet na tři věci jiné, a to je dar i kámen úrazu. Musíte mu pomoci vše uspořádat tak, aby dokázalo své povinnosti plnit naplno. Navíc se neumí vyrovnat s nevyřčeným napětím. Jsou u vás doma hádky na denním pořádku? Musíte je uklidnit!

Ryby (21. 2.–20. 3.)

Chce-li svoje, je mistr manévrů, tak nepodlehněte. Ryby rády unikají do světa snů. Ano, dopřejte jim tento svět pohádek, ale klidně a důsledně trvejte na svém. Dítě nesmí ztratit kontakt s realitou! A stáhne-li se do své uzavřené nálady, nechte je v klidu, ozve se samo, není nutné se tím znepokojovat. A ještě jedna důležitá rada – povzbuzujte ho, není si jisté svými schopnostmi.

Podívejte se na svoje dítě. Z padesáticentimetrového člověka se díváte na sto centimetrů a víc. Jste na něj pyšní? A na sebe? Já ano.

Reklama

Související témata:

Načítám