Hlavní obsah

Vychytávka do kabelky: Alarm!

Foto: Thinkstock

Buďte připravená a nedejte zlodějům šanciFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisknete si pod paží kabelku, když vkročíte do přeplněného autobusu, metra nebo nákupního centra? Máte strach, že vás tu okradou? Pak si pořiďte svého bodyguarda. Nemluvíme o tom, kterého měla Whitney Houston ve filmu Osobní strážce, ale o malém pomocníkovi, kterého si může pořídit každá žena – kapesním alarmu nebo pepřovém spreji!

Článek

Jsme v ohrožení! Každý rok jsou v Česku napadeny, okradeny nebo znásilněny tisíce lidí. Jen kapesních krádeží je v policejních statistikách zaznamenáno ročně kolem 20 000. Největší kriminalita je přičítána hlavně velkým městům, ale občas si nemůžete být jisté ani na venkovském vlakovém nádraží nebo jiném zastrčeném či opuštěném místě. Nestaňte se další obětí!

Zneškodnit nebo vyplašit

Existuje několik možností, jak se chránit proti kapsářům či útočníkům. Prodejci se ale shodují, že pro ženy jsou nejvhodnější obranné spreje, které začínají na ceně 60 až 70 Kč. „Ženám doporučuji pepřové spreje typu OC, protože jsou nejúčinnější,“ říká Petr Honzík z e-shopu cip.cz a dodává, že spreje bývají většinou na jedno použití a mají pojistku proti samovolnému spuštění. Díky malým rozměrům je můžete mít vždy při sobě a zneškodnit útočníka na 30 až 60 minut. „Mnohé naše zákaznice mají zájem o nejmenší spreje o objemu 16 ml, aby je mohly schovat v kabelce. Raději však doporučujeme spreje s nádobkou větší, od 40 ml výše. Nejenže je v případě útoku k dispozici větší množství plynu, ale ten je navíc vypouštěn pod větším tlakem,“ říká další z odborníků, David Hornych z Armyshop.cz.

Jak vybrat obranný sprej

Při výběru obranného spreje je nutné přihlédnout k situaci, ve které se domníváte, že ho použijete, a také na jakou vzdálenost chcete, aby fungoval. Určitě si před jeho použitím přečtěte návod. Pro ženy jsou vhodné obranné spreje v provedení psacího pera nebo zapalovače, které nebudí pozornost pachatele.

A co na obranné spreje říká zákon? Máme dobrou zprávu: Obranné spreje nejsou u nás považovány za zbraně a lze je tak použít bez zábran kdykoliv. Výhodou také je, že nezanechávají trvalé následky.

Foto: archiv firem

Spreje i alarmy se pohodlně vejdou do kabelkyFoto: archiv firem

Alarmy i pro důchodce a prodavačky

Pokud se obáváte pepřových sprejů a netroufáte si na útočníka či zloděje vytasit něco podobného, můžete zvolit jen malé poplašné zařízení, které spustí sirénu o síle až 103 dB (mimochodem, okolo 100 dB se pohybuje hladina hluku rockového koncertu). Rozměry osobních alarmů jsou asi 60 x 40 x 20 mm. Jak fungují? Přístroj se upevní zvenku na tašku či batoh a spouštěcí tkanice se přiváže k poutku kalhot či sukně. Při pokusu o krádež dojde k vysunutí kolíčku na druhém konci tkanice, a tím ke spuštění alarmu. Ten vydrží někdy houkat až dvě hodiny. Zastrčením kolíčku zpět se alarm deaktivuje. Některé alarmy mají také vestavěnou světelnou signalizaci a lze je použít i k zabezpečení oken, dveří či cenností proti krádeži.

Výhoda kapesních alarmů oproti sprejům je v tom, že se dají použít opakovaně. Je o ně poměrně velký zájem a nekupují je zdaleka pouze jednotlivci, ale i různé organizace. „U nás je objednávají ve velkém například zastupitelstva obcí nebo městské policie v rámci ochrany seniorů či provozovatelé menších obchodů pro ženy prodavačky,“ tvrdí Michael Přibyl z internetového obchodního domu Elektroráj.

Jak se chránit před zloději: Buďte stále ve střehu!

  • U žen se stávají nejčastěji terčem krádeží peněženky a jiné cennosti zanechané navrchu kabelky nebo nákupní tašky. Proto je vždy zavírejte a nejlépe noste pevně v podpaží.
  • Není vhodné nosit doklady uložené v peněžence. Noste je odděleně. Když vám zloděj vytáhne z kabelky jen peněženku, která je prioritou, ušetříte si přinejmenším běhání po úřadech.
  • To samé platí o větším obnosu peněz, který je dobré rozdělit a umístit v různých částech kabelky či tašky (pokud vám ji samozřejmě neukradnou celou).
  • Pozor na platební karty, které jsou snadnou kořistí v případě krádeží kabelek, tašek či peněženek. O to víc, že ve většině případů bývá často obsahem peněženky i PIN.
  • Často policisté řeší také případy krádeží kabelek a tašek z nákupních košíků. To platí ale i o věcech odložených například v restauracích, čekárnách u lékaře nebo v dopravních prostředcích.

Vlastníte nějaký osobní alarm či pepřový sprej? Už jste je někdy použily nebo jste se dostaly do situace, kdy by se vám takový pomocník hodil? Těšíme se na vaše příspěvky.

Reklama

Související témata:

Načítám