Hlavní obsah

Vychytávka proti průvanu: Vyrobte si roztomilou zarážku ke dveřím

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Máte v domě či v bytě dveře, které se občas samy od sebe – anebo kvůli průvanu – zavírají? Tak se určitě neobejdete bez zarážky. Dnes vám ukážeme, jak si ji můžete snadno vyrobit třeba ze staré ponožky.

Článek

Dveřní zarážka je velmi praktická věc, bez níž se leckterá domácnost zkrátka neobejde – zajistí, aby dveře nebouchaly o stěnu nebo aby se průvanem nezavíraly samy od sebe. V obchodech tohoto pomocníka seženete v různých podobách i materiálech, ale jestli máte děti, určitě si s nimi vyrobte zarážku v podobě jarního trpaslíka či trpaslice. Ukážeme vám, jak na to.

Co budete potřebovat

Na výrobu si připravte staré ponožky, čočku či rýži, dekorativní filc, kousek kožešiny (rozstřihli jsme starý límec), kousek ovčí česané vlny (nebo lze použít i klasickou vlnu na pletení), dvě bambulky na nos, umělé kytičky na ozdobu, provázek, nůžky a tavnou pistoli. Filc, bambulky i vlnu seženete ve specializovaných papírnictvích či textilních galanteriích.

Foto: Jakub Jurdič

Nejprve si nachystejte vše potřebné a pak se pusťte do práceFoto: Jakub Jurdič

Naplňte ponožky

V následujícím postupu vám ukážeme hned dvě verze zarážky – trpaslíka a trpaslici. Základem obou je ponožka hodně naplněná čočkou či rýží. Nahoře ji svažte nebo utáhněte gumičkou, aby se nevysypalo ani zrníčko.

Foto: Jakub Jurdič

Ponožky můžete plnit suchou čočkou, rýží či fazolkamiFoto: Jakub Jurdič

Upleťte copy a přilepte vousy

Na trpasličí těla je potřeba nalepit tavnou pistolí vousy nebo copy. Vousy vytvořte z kožešiny. Copy upleťte třeba z kousku ovčí česané vlny – měla by být dlouhá zhruba 20 cm – a na koncích je svažte mašličkou.

Foto: Jakub Jurdič

Na naplněnou ponožku přilepte copy z ovčí česané vlny nebo kousek kožešiny jako vousyFoto: Jakub Jurdič

Připevněte klobouky

Z filcu o rozměrech asi 20 × 20 cm smotejte kornoutek a zastřihněte dolní okraj. Kornoutek slepte tavnou pistolí a poté ho přilepte k vycpané ponožce.

Foto: Jakub Jurdič

Chcete, aby čepice trpaslíkovi dobře stála? Vycpěte ji vatou či ovčí česanou vlnouFoto: Jakub Jurdič

Nasaďte nos

Nakonec trpaslíkovi přilepte bambulku namísto nosu. Klobouky můžete dozdobit umělými kytičkami, motýlky či střapcem, který uchytíte na špičce.

Foto: Jakub Jurdič

A kdyby byl náhodou průvan hodně silný, vyrobte si pro jistotu zarážky rovnou dvěFoto: Jakub Jurdič

Používáte doma také zarážky ke dveřím?

Reklama

Související témata:

Načítám