Hlavní obsah

Vychytávky na grilování? Pomohou s uhlím i chutí!

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Těšíte se, až konečně nastanou ty správné vlahé večery, které vyloženě lákají k posezení venku a hlavně ke grilování? Než se jich dočkáte, můžete se zatím řádně vybavit.

Článek

O grilování se občas s nadsázkou mluví jako o nejoblíbenějším letním sportu Čechů. Pokud si ani vy bez něj neumíte léto představit, nabízíme vám pár tipů, jak si ho letos zpříjemnit.

Novinky mezi grily

Poohlížíte se právě po novém grilu? Pokud už máte vybráno, zda zvolíte klasiku na dřevěné uhlí, nebo ten elektrický, můžeme vám nabídnout přehled toho, co najdete v obchodech.

Foto: Archiv firem

Zleva: Elektrický gril Sage The BBQ & Press Grill SGR700, nastavení teploty pro každou desku 100–230 °C, 3 teplotní režimy, keramický povrch, doporučená cena 4990 Kč. Eta Torreo, zvuková signalizace, 6 automatických programů, teplota 80–240 °C, v e-shopu Eta za 5299 Kč. Severin PG 8541, stolní i stojanový, zásobník na odkapávající tuk, v Datartu za 3499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Gril Tepro Toronto na dřevěné uhlí, nastavitelný průchod kouře, v Datartu za 2490 Kč. Peletový gril Weber SmokeFire EX4 GBS, udírna a gril v jednom, porcelánem smaltovaný povrch, teplota 95–315 °C, odvod odkapávajícího tuku, v e-shopu Grily Krby za 29 990 Kč. Jednorázový gril, pro 4–6 osob, doba hoření až 2 hodiny, v e-shopu Decodoma za 115 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Plynový gril G21 California BBQ Premium Line, nerez, litinový rošt, systém proti stékání tuku do plamene, v e-shopu Tipnet za 8614 Kč. Meva Piknik party gril GP18002, plynový, madlo a popruh pro přenos, smaltovaný rošt a prkénko, v e-shopu Meva Trade za 2490 Kč. Přenosný plynový gril Citi Chef 40, rošt s keramickým povrchem, miska na tuk, v e-shopu Gril za 5690 KčFoto: Archiv firem

Rozpalte uhlí jako profík!

Největší problém není mnohdy dobře ugrilovat maso, ale spíš rozpálit gril na dřevěné uhlí včas na potřebnou teplotu – a bez přílišného kouře. Existují ale vychytávky, které vám s tím zásadně pomohou.

Foto: Archiv firem

Zleva: Eazybbq, krabice s dřevěným uhlím z recyklovaného papíru, zapálíte celou krabici a za 20 minut je připraveno ke grilování, v e-shopu Rohlík, balení pro 2–8 osob za 149 Kč. Lucifer 4488, komínový startér, v něm se uhlí rozpálí a potom přesype do grilu, v e-shopu Harmony Shop za 237 Kč. Elektrický rozpalovač Looftlighter, rozpálí se až na 600 °C, hlavice z nerezu, v e-shopu Teek za 1694 Kč Foto: Archiv firem

Podpořte chutě!

Jak docílit co nejlepších chutí grilovaného pokrmu? Máme pro vás pár tipů, které se vyplatí vyzkoušet.

Foto: Archiv firem

Zleva: Udící pistole Sage BSM600, dodává pokrmům vůni kouře, na baterie, v Electro Worldu za 2990 Kč. Vakuová svářečka fólií Philco PHVS 3030, hodí se při ukládání potravin i marinování masa, v e-shopu Price Orcan za 2799 Kč. Marinovací pistole Tescoma Delícia, nerezová jehla, vstříkne marinádu do masa, takže nevytéká, v e-shopu Tescoma za 149 KčFoto: Archiv firem

Jezte očima!

Jak známo, požitek z jídla můžete podpořit i tím, že bude krásně vypadat. A hodí se, když budete mít na manipulaci s ním – ať už ve fázi přípravy, nebo pak servírování, také šikovné náčiní.

Foto: Archiv firem

Zleva: Grilovací nářadí Cattara Grey Line, profi sada z nerezu, 11 kusů, silikonová rukojeť, aluminiový kufřík, v Datartu za 749 Kč. Talíř na špízy XL Villeroy & Boch BBQ Passion, porcelán (akumuluje teplo), v e-shopu Potten Pannen za 1340 Kč. Servírovací prkénko na steak L, olivové dřevo, 45 cm, masivní, v e-shopu Olivove za 1610 KčFoto: Archiv firem

Grilujte zdravě!

Ať chystáte pokrm na jakémkoli grilu a servírujete ho na dřevo, keramiku nebo na papír, měli byste dbát v první řadě na to, aby šlo o pokrmy zdravé a abyste nedělali při grilování zbytečné chyby.

Suroviny chraňte před sluncem a teplem, než je dáte na gril. „Maso na gril berte průběžně z lednice a dresinky přineste těsně před servírováním. Při přípravě surovin si dejte pozor na křížovou kontaminaci – buď používejte na krájení masa a zeleniny samostatné prkénko a kuchyňské náčiní, nebo nejprve nakrájejte zeleninu a pak teprve syrové maso. V opačném případě by mohlo dojít ke kontaminaci zeleniny bakteriemi z masa,“ varuje Kateřina Šimková, nutriční specialistka Zdravého stravování.

Grilování patří mezi vhodné úpravy pokrmů, ale na některé věci si musíte dát pozor. „Zabraňte hlavně odkapávání tuku z masa do přímého ohně, tak eliminujete tvorbu karcinogenních látek. Proto se hodí takový typ masa, který nemá moc tučných míst a pokud maso marinujete, pak tak, aby marináda nebyla moc tučná a neskapávala do ohně ,“ vysvětluje Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu. Nezapomeňte ani na to, že maso musí být dobře propečené, abyste si nepřivodili zažívací obtíže nebo otravu z jídla.

Nechcete strávit léto v dusné kuchyni? Vařte venku! Ukážeme vám, jak na zahradní kuchyň. 

Reklama

Související témata: