Hlavní obsah

Chyby při grilování? Studené maso, plameny a spěch

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedovedete si představit léto bez grilování? Už se nemůžete dočkat, až hodíte na gril maso, sýr nebo zeleninu? Ale než to uděláte, měli byste zjistit, zda při jejich přípravě neděláte některou z těchto chyb!

Článek

Grilování je doslova národním sportem, který podle posledního on-line průzkumu Seznam.cz provozuje 85 % Čechů, třetina z nich v létě i každý týden. Nejoblíbenější jsou stále klasické grily na dřevěné uhlí a nejčastěji na nich končí kuřecí, vepřové a uzeniny. Průzkum také odhalil různé grilovací priority.

„Ženy, mladší generace a Pražáci mají v oblibě i grilovanou zeleninu, muži si kromě klasiky dopřejí i mleté a hovězí, starší lidé preferují vepřové,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz. Českou specialitou zůstává grilovaný hermelín, ale trendem se stávají miniburgery  (tady máte inspiraci na jeden vegetariánský).

Nejčastější chyby při grilování

Možná by bylo zajímavé do průzkumu přidat i otázku, zda si milovníci grilování myslí, že dělají při této činnosti chyby. Právě ty totiž mohou zásadně ovlivnit chuť i kvalitu výsledného pokrmu. Které to jsou?

Základ úspěchu: nachystejte gril!

Než začnete chystat suroviny, měli byste překontrolovat, zda je v kondici gril! A jestli právě vybíráte nový, poradíme vám s tím, jak ho vybrat a které vychytávky si k němu pořídit!

  • Negrilujte na zbytcích - mřížka, na které budete grilovat, by měla být čistá. Žádné připečené zbytky z minula, ty se začnou pálit a do vzduchu i do jídla šířit karcinogenní látky!
  • Zahoďte tekutý podpalovač - uhlí, které prolijete podpalovačem, sice hoří rychleji, ale nerozžhaví se na takovou teplotu, jako když dáte procesu hoření potřebný čas. Také shoří rychleji a bude ho potřeba víc.
  • Likvidujte plameny - plameny okraje potravin spálí, a tato místa jsou pak karcinogenní! Plameny by tedy nikdy neměly mít šanci dosáhnout na grilované suroviny.
  • Na uhlí s víkem - bojujete s tím, že váš gril na dřevěné uhlí po zaklopení víka nehoří a s odklopeným hoří vysokým plamenem?.„Jestliže jste otevřeli spodní průduch a po zavření víka oheň skomírá, je gril špatně navržený, správě by se na uhlí mělo grilovat s víkem,“ říká Jan Rambousek, kuchař školy vaření Chefparade.
Foto: Pasko Maksim, Shutterstock.com

Na ohni, který hoří plamenem, byste nikdy neměli potraviny připravovat, protože se spálí a nebudou ani zdravé, ani dobréFoto: Pasko Maksim, Shutterstock.com

Připravte si suroviny na gril

Hodně chyb můžete udělat při přípravě surovin i během tepelného opracování.

  • Vyberte správné hovězí - „Musí být vyzrálé, čerstvé maso se na gril nehodí. Nejlepší je z jalovice staré do 30 měsíců, z býka starého 30 až 36 měsíců nebo býčka 18 až 22 měsíců. Vyzkoušejte rib eye steak z vysokého roštěnce nebo steak z roštěnce nízkého. Velmi chutný je rump steak ze zadního hovězího. Jedinečně libový a křehký je steak z hovězí svíčkové,“ radí Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
  • Marináda musí pryč - na gril dejte maso až poté, co jste z něj otřeli marinádu, aby nestékala a nepálila se. Pokud máte nutkání při grilování maso potírat, použijte hustější omáčky, a rozhodně až v závěrečné fázi přípravy.
  • Na gril nepatří studené maso - mělo by mít pokojovou teplotu, jinak se nebude propékat rovnoměrně. Při temperování mimo lednici ho musíte ochránit před přímým sluncem a hmyzem!
  • Oddělte syrové - nabíráte jedněmi kleštěmi syrové i hotové maso? Pak si zaděláváte minimálně na střevní potíže! Ze syrového masa tím přenášíte bakterie. Vždy se vyplatí dopřát syrovému masu zvláštní prkénko, talíře i náčiní.
  • Nepropichujte maso - na otáčení masa nepoužívejte vidličku ani jiné ostré nástroje, vpichem vytéká cenná šťáva. Poprvé do masa vidličku zapíchněte, až když ho budete jíst.
  • Nejezte hned - maso obsahuje asi 70 % vody, kterou zahřívání rozpíná a vytlačuje ze svalových vláken. „Do svalových vláken se vrací až při chladnutí a dodává jim chuť a šťavnatost. 200gramový steak propečený well done potřebuje asi 10 minut,“ uvádí Jan Rambousek.
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Dejte pozor na to, abyste měli zvláštní kleště na syrové, a již hotové masoFoto: New Africa, Shutterstock.com

Ocenili byste kromě upozornění na chyby i nějaké rady, jak si připravit co nejlepší a nejzdravější grilované pokrmy? Pak se určitě podívejte na článek Zdravé grilování: Co si pohlídat a proč jsou důležité marinády.

Reklama

Související témata:

Načítám