Hlavní obsah

Nechcete strávit léto v dusné kuchyni? Vařte venku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Představte si, že je léto a kolem vašeho domu se vznáší vůně grilovaného masa a zeleniny. Abyste však u jeho přípravy nemuseli zápasit s přenosným grilem, vybudujte si během jara venkovní kuchyň!

Článek

Jak by měla vypadat venkovní kuchyň? V ideálním případě by měla být stejně funkční jako ta vnitřní, ale většina z nás se asi spokojí i s jednodušším řešením. Každopádně tak získáte další prostor, který vám umožní trávit většinu pěkných dní pod širým nebem a být i během přípravy dobrého jídla v kontaktu s ostatními členy rodiny. A právě na jaře je nejvyšší čas si všechno pořádně promyslet, naplánovat a pustit se do budování.

Vyberte správné místo

Možná jste omezeni dispozicí zahrady či domu, a tak je prostor pro venkovní kuchyň předem daný. Patříte-li mezi ty šťastnější, nabízí se vám několik možností.

Je důležité, abyste měli venkovní kuchyň snadno dostupnou z domu, jinak se hodně naběháte. S největší pravděpodobností ji nevybavíte tak dokonale, jako je ta interiérová, a budete muset například nádobí často přenášet sem a tam.

Také pozor, abyste si venkovní kuchyní nezaclonili výhled z oken. Raději ji proto umístěte z boku. A nezapomeňte na bezpečnost – horký venkovní gril by neměl být umístěn hned vedle pískoviště, skluzavky či bazénu, nebo obecně poblíž místa, kde děti jezdí na kolech a hrají si.

Foto: imging, Shutterstock.com

Předem si rozmyslete, které spotřebiče do venkovní kuchyně chcete umístitFoto: imging, Shutterstock.com

Stačí vám jen gril, nebo chcete i dřez?

Už víte, kde bude venkovní kuchyň? Výborně. Teď také hodně záleží na tom, jaké máte technické možnosti a jak velký problém představují elektrické a vodovodní přípojky. Snáze asi někudy nenápadně protáhnete elektrický kabel k lednici, zatímco voda může být větší oříšek. Nicméně se vyplatí přivést tam obojí.

Vezměte to od podlahy

Budujete-li venkovní kuchyň od základů, věnujte pozornost také podlaze. Měla by být určená pro venkovní použití, ale berte v potaz i hmotnost spotřebičů, které na ni postavíte. Je důležité, aby byla opatřená protiskluzovým povrchem, protože ve venkovní kuchyni je často hodně vlhko a mohli byste uklouznout. Dobře vybírejte i dekor, aby na ní nebylo všechno vidět a aby se z ní daly snadno odstranit skvrny od omastku, ovoce apod. Kromě keramické dlažby jsou dobrou volbou také palubky z tvrzeného plastu.

Spotřebiče a osvětlení

Promyslete, kolik budete potřebovat spotřebičů a jak budou velké. Záleží jen na vás, jestli kromě grilu a dřezu si kuchyň vybavíte třeba ještě pecí na pizzu a udírnou, ledničkou či dokonce pípou na čepování piva. (Znáte ty nejlepší malé pivovary v ČR?)

Rozhodně si na každé straně u grilu ponechte dostatek místa, kam budete odkládat talíře a nástroje. Gril nedávejte hned vedle lednice. Obecně platí, že byste se měli i ve venkovní kuchyni pokusit vytvořit stejný pracovní trojúhelník, jaký se používá v kuchyni v interiéru. Jelikož se však dá předpokládat, že venku budete trávit vařením přece jen výrazně méně času než uvnitř, nemusíte si s tím tolik lámat hlavu.

Zároveň se spotřebiči si naplánujte také osvětlení. Je sice docela praktické kombinovat elektřinu se solárními lampami, ale určitě oceníte, když alespoň nad pracovní deskou budete mít kvalitní svítidlo.

Foto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Ve venkovní kuchyni by měly dominovat odolné materiály, jako jsou nerezová ocel, kámen a dřevoFoto: alexandre zveiger, Shutterstock.com

Rada na závěr

Venkovní kuchyň nemusí být dokonalá. Zvláště pokud na ni máte málo místa. Často stačí jen malý kuchyňský ostrůvek nebo gril vybavený odkládací plochou, případně úložnou skříňkou. Ušetříte tak nejen prostor, ale i výdaje z rodinného rozpočtu.

Do venkovní kuchyně patří také sedací nábytek? Chcete vědět, který nejvíc vydrží?

Reklama

Související témata: