Hlavní obsah

Majonéza, hamburger a káva: Myslíte si, že jsou nezdravé? Velký omyl!

Foto: Profimedia

Hamburger je lepší připravit z celozrnného pečivaFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každou chvíli slyšíte o jídlech, která berete jako zdravá, ale ona taková nejsou. K podobným omylům ale dochází i naopak. Těmhle zdánlivě nezdravým potravinám se možná vyhýbáte zbytečně...

Článek

Kolem zdravé výživy se stále motá tolik mýtů a polopravd, že se v tom člověk vážně může někdy trochu ztrácet. Pár měsíců zpátky jsme pro vás připravili článek o potravinách, které se tváří jako zdravé, ale nejsou.

Abychom ale nebyli jen posly špatných zpráv, podívali jsme se spolu s výživovými odborníky na tuto problematiku z opačné strany. A vybrali jsme společně pět potravin, které hodně lidí mylně považuje za nezdravé, přitom to s nimi vůbec není tak hrozné. Naopak!

1. Káva

„Poslední studie ukazují, že káva je prospěšná. Významný je obsah antioxidantů, podobně jako v zeleném čaji nebo červeném víně. Antioxidanty účinně chrání tělo a působí jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a vzniku rakoviny. Naopak negativní účinky, které byly kávě dříve přisuzovány – například, že káva zvyšuje krevní tlak či dehydratuje – se ukazují při konzumaci kávy v rozumném množství jako nepravdivé,“ popisuje nutriční specialistka Ing. Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě.

Za rozumné množství konzumace kávy se dá považovat tři až pět šálků denně. Záleží samozřejmě na tom, jak silnou kávu pijete. Za den byste ovšem neměli přijmout více než 300 mg kofeinu.

Jestli kávu pijete pravidelně, měli byste taky vědět těchto 6 zajímavostí o kofeinu!

Foto: Profimedia

Káva zdraví velmi prospívá, pokud to s ní nepřeháníteFoto: Profimedia

2. Hamburger

Bohužel, hamburger z McDonald's a podobných řetězců pořád ještě zdravý není. Každopádně hamburger jakožto pokrm určitě zdravý být může.

„I burger lze připravit tak, aby mohl být považován za velmi hodnotné jídlo. Jde totiž hlavně o kvalitu použitých surovin. Takový hamburger můžete připravit ze špaldového pečiva, kusu kvalitního hovězího masa, které si sami umelete a ochutíte kořením a hořčicí, doplníte čerstvou zeleninou. Pak je to naprosto v pořádku. Jako u všeho i zde platí, že základem jsou kvalitní suroviny,“ vysvětluje výživová poradkyně a instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně. Umleté maso je ideální péct, případně ogrilovat.

3. Řepkový olej

Používáte v kuchyni zásadně olivový olej, případně jiné méně tradiční a taky dražší oleje, protože řepkový olej je nezdravý? Mýlíte se...

„Z běžně dostupných olejů má právě řepkový olej úplně nejvhodnější složení mastných kyselin. Významný je především obsah omega-3 mastných kyselin, kterých má populace v jídelníčku nedostatek. Domněnky o nezdravosti řepkového oleje plynou ještě z dávných dob, kdy řepkový olej obsahoval negativně působící erukovou kyselinu, v současnosti už ji však řepkový olej téměř neobsahuje a jeho složení lze hodnotit velmi pozitivně,“ uvádí odbornice Hana Málková.

Foto: Profimedia

Řepkový olej je na smažení ideálníFoto: Profimedia

4. Vejce

„Vejce jsou často zatracována kvůli vyššímu obsahu cholesterolu. Vejce však obsahuje i spoustu příznivých látek, z nichž některé působení cholesterolu zmírňují – fosfolipidy. Ukázalo se také, že cholesterol jako takový nepůsobí na celkovou hladinu cholesterolu tak negativně jako nesprávné složení tuků v jídelníčku. Vejce jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, kvalitního tuku, potřebných vitaminů a minerálních látek a v jídelníčku by určitě v rozumném množství neměla chybět,“ říká Hana Málková.

Například dvě vejce denně by neměla představovat problém.

5. Majonéza, tatarka

Tyto omáčky jsou velmi tučné a energeticky vydatné. To stále platí. Pravděpodobně kvůli tomu je spousta lidí začala vnímat jako nezdravé, což ale samozřejmě vůbec není pravda.

Obsažený tuk má totiž u většiny prodávaných výrobků velmi vhodné složení. „Kvalitní majonéza ze žloutků a řepkového oleje, který má ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, nemá chybu. Ale samozřejmě je dobré jíst ji s mírou,“ uvádí výživová odbornice Zuzana Komůrková.

Jaké z těchto potravin byste se nikdy nevzdali?

Načítám