Hlavní obsah

Co se starou pračkou nebo ledničkou? Poradíme vám!

Foto: shutterstock.com

Nevíte, kam se starým spotřebičem?Foto: shutterstock.com

Reklama

Myčka, varná konvice nebo třeba fén – takové dárky našla pod stromečkem spousta z nás. Nové přístroje však s sebou přinesly také problém, co udělat s těmi starými. Přitom ta nejjednodušší cesta – dát je do popelnice nebo k ní – je špatná. Brání tomu zákon!

Článek

Zbavit se ekologicky starých spotřebičů není – když máme ty správné informace – zase tak velký problém. Po celé republice totiž existuje několik tisíc míst, kam je můžeme odložit. A to zcela zadarmo. I když jak mnozí tuší, zadarmo vlastně dneska není nic.

PHE aneb příspěvek na likvidaci

Už pět let se tak při nákupu nových spotřebičů můžeme setkat s tím, že máme u cenovky poplatek označený jako PHE. Předpokládá se, že když kupujeme nový výrobek, budeme se potřebovat zbavit toho starého. Právě tato částka je určena jako příspěvek na jeho likvidaci.

Že o ničem podobném nevíte, i když jste si kupovaly nový friťák a sušičku prádla? Zřejmě jste si příspěvku nevšimly, nejde totiž o nijak závratnou sumu. U drobných spotřebičů, jako jsou právě konvice, kulmy, fény či mixéry, činí pouhé tři koruny, u velkých, jako jsou pračka a myčky, je to 65 Kč a nejvíc přispíváme na likvidaci chladniček a mrazniček - 216 korun. Díky tomu ale při odevzdávání starého spotřebiče neplatíme nic navíc.

Foto: Eta

Některé kousky už patří spíš do muzeaFoto: Eta

Kam se starými spotřebiči?

Vrátit takzvanou bílou techniku můžeme zhruba na 7500 míst po celé republice, která zřizuje nezisková společnost Elektrowin. A nemusí jít jen o takzvané sběrné dvory, které bývají většinou někde za městem.

U drobných spotřebičů, jako jsou varné konvice, žehličky, fény a podobně, které snadno dáme do tašky, je odneseme do jakéhokoli obchodu s elektrem, kde najdeme speciální koše na staré spotřebiče a tam je jednoduše necháme.

Ale co s pračkou nebo ledničkou, kterou do tašky nedáme? Zde se vyplatí při jejich nákupu koukat nejen na cenu, ale i na další služby, které nám prodejce poskytne. A odvezení spotřebiče mezi ně určitě patří.

To, že vám dneska obchodník domů přiveze nový spotřebič, namontuje ho a ten starý odveze, už patří ke standardu. Ale co když jsme potřebovaly ukrýt novou chladničku doma několik dní jako vánoční překvapení? Ani to nemusí být problém. Některé firmy jsou ochotné odvézt starý spotřebič i třeba měsíc poté, co jsme koupily nový. A také zadarmo. A když námi vybraný obchod tuto službu nenabídne, rozhodně je povinen, když mu starý přístroj dovezeme vlastními silami a na vlastní náklady, ho zadarmo přijmout a ekologicky zlikvidovat.

Podobná pravidla jako pro domácí spotřebiče platí i pro počítače, audiovizuální techniku nebo třeba zářivky. Také jejich vyhazování do kontejnerů brání zákon.

Vím, že to někomu může připadat zbytečně zdlouhavé, ale měly bychom si uvědomit, že přírodu chráníme pro sebe a své děti. Jen pro představu, za posledních pět let bylo takto sebráno 75 000 tun odpadu. To je stejně jako hmotnost šesti žižkovských věží nebo sedm Eiffelovek!

Reklama

Související témata:

Načítám