Hlavní obsah

Otrava potravinami! Jak se jí vyhnout?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Dejte si pozor na zmrzlinuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strašák salmonely, klobásového jedu a dalších choroboplodných bakterií a virů nebo jejich toxinů, které mohou být obsaženy v potravinách, na nás číhá po celý rok. S přibývajícím sluníčkem se nebezpečí zvyšuje a neuškodí zopakovat si, jak riziku otravy co nejvíce předcházet.

Článek

Pokud nás přepadne náhlá nevolnost, zvracení či průjem, řekneme si: „Asi jsem něco špatného snědla!" Ano, může jít opravdu jen o přejedení nebo jsme snědly něco, co náš organismus špatně tráví. Takové potíže můžeme ztlumit běžnými léky. Pokud náš stav ale trvá déle než dva dny a nelepší se, měly bychom vyhledat lékaře.

K doktorovi jdeme okamžitě, jestliže:

  • Stejnými příznaky trpí současně celá rodina (a jedli jsme před tím třeba houby).
  • Máme konkrétní podezření na „čerstvá" vajíčka nebo zmrzlinu.
  • Pokud tyto příznaky (zvracení, průjem) postihne malé děti nebo staré lidi (tam je nebezpečí dehydratace už po několika hodinách).

Jak snížit riziko otravy:

Pokud se chystáme někam do exotiky, požíváme jen potraviny, které jsou bezpečné: vodu pouze převařenou, a to i na čištění zubů, horký čaj a horkou kávu. Pozor na šťávu vymačkanou z čerstvého ovoce - bezpečnější potraviny jsou ty, které byly upraveny s teplotou nad 60 stupňů. Pokud si ale šťávu vymačkáme samy z ovoce a zeleniny, kterou jsme si samy oloupaly a omyly, tak by to mělo být v pořádku. Chléb je lepší ten balený.

Když jíme mimo domov a musíme navštívit závodní jídelnu, bufet nebo restauraci, určitě si nedáme vaječná jídla. Vyhněme se syrovému masu, neriskujme mléko a šlehačku. Majolku a tatarku také raději vynecháme. Vybereme si něco vařeného či pečeného, co prošlo úravou při vysoké teplotě - tu salmonela nepřežije.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

K doktorovi zajděte, pokud nevolnost přetrváváFoto: samphoto.cz/jiunlimited

I doma číhá nebezpečí:

  • Před přípravou jídla si pořádně umyjeme ruce.
  • Pečlivě umýváme také prkénko, desku a nůž, kterým jsme krájely maso.
  • Nemilosrdně vyhodíme každé jídlo, které se nám nezdá - je na něm kousek plísně, je slizké nebo víme, že bylo delší dobu v ledničce - taková šetřivost by se nám nevyplatila.
  • Mezi rizikové suroviny patří mořští živočichové a drůbež, proto vždy dbáme na dostatečnou tepelnou úpravu.
  • Není správné rozmrazovat potraviny příliš rychle.
  • Jednou rozmrzlé jídlo už znova nezmrazujeme.
  • V ledničce uchováváme čisto a jídlo uklizené v jednotlivých obalech.
  • Pořádně zkontrolujeme vejce před použitím a nakřáplá bez milosti vyhodíme. Přesto ještě celé skořápky spaříme horkou vodou.
  • Při nákupu i před použitím si vždy zkontrolujeme datum trvanlivosti.
  • Jakoukoli podezřelou konzervu je lepší oželet a vyhodit ji tak, aby ji třeba z koše nevyhrábl náš pejsek.

Zdánlivě jsou to jednoduchá pravidla, která běžně dodržujeme, ale ostražitosti nikdy nezbývá. A pokud nás ta trocha námahy a pár vyhozených zbytků ochrání před nepříjemnými otravami, stálo to za to.

Reklama

Související témata:

Načítám