Hlavní obsah

Vysypejte kosmetickou taštičku a udělejte v ní čistku. Předejdete problémům!

Foto: Profimedia

Milujete kosmetické přípravky, ale už jste na tom tak, že je v kabelce skoro neunesete? Je čas na pořádný úklid!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínáte si, kdy jste si naposledy uklidily ve své kosmetické taštičce? Pokud zní odpověď „nevím“, je tento článek přímo pro vás. Začínáme krok po kroku...

Článek

Naordinovat si detox těla není velká potíž. Děláte to kvůli novoročnímu předsevzetí, s příchodem jara, kdy se to zkrátka hodí, nebo v létě, v období dovolených a plavkové sezony.

Ale detox kosmetické taštičky? To už může znít jako velká neznámá. Tak schválně, jak dlouho už používáte svoji nejoblíbenější rtěnku? A kdy jste si naposledy vyčistily štětce od pudru nebo tvářenky?

A vůbec, váží vaše kosmetická výbava víc než třeba kabelka? Ať už je to jakkoli, je nejspíše čas na pořádnou beauty čistku. Pro pleť zdravou a stále krásnou!

Krok č. 1

Vše, co má prošlé datum, vyhoďte. Nepřemýšlejte o tom, co kdyby byl ten dosud neotevřený krém z roku 2010 stále v pořádku. Nemilosrdně pryč s ním.

Foto: shutterstock

Kdy jste naposledy vypraly kosmetický štětec?Foto: shutterstock

Krok č. 2

Vše, co nemá datum spotřeby, ale maličký obrázek kelímku na zadní straně obalu, roztřiďte podle stáří. Pro jistotu se ale můžete řídit tímto snadným návodem:

Kdy máte co vyhodit?

  • Řasenku: po 3–5 měsících
  • Tekuté oční stíny: po 5–6 měsících
  • Korektor: po 6–12 měsících
  • Tužku na oči: po 12 měsících
  • Make-up: po 12–18 měsících
  • Rtěnku: po 2 letech
  • Tužku na rty: po 2–3 letech
  • Tvářenky, pudr, bronzer: po 3 letech

Vizážistka Lucie Koťanová navíc dodává: „Pro orientaci je takový návod vhodný, ale k jednotlivým přípravkům přistupujte raději individuálně. Na žádný krémový produkt nesahejte nikdy prsty, ale špachtličkou. Pokud krém změní barvu nebo zápach dříve, než vyprší expirace, vyhodit," říká nekompromisně odbornice.

„Raději si vybírejte produkty s pumpičkou, nedostane se tam vzduch ani bakterie, dokonce může prodloužit životnost o několik měsíců! Make-up, který zrovna neodpovídá vaší barvě pleti, dejte do lednice. Pudry používejte spíše sypké a odklepejte si vždy trochu do víčka, teprve pak nanášejte na obličej. Řasenky měňte opravdu klidně hned po třech měsících. A co se týče rtěnek, tam si dávejte pozor ve chvíli, kdy máte opar. Ty, které v té době používáte, byste měly všechny vyhodit,“ dodává odbornice.

Řešením je jen nanášení štětečkem – ovšem bez toho, že byste se jím opakovaně vracely na povrch rtěnky.

Foto: Archiv firem

Až objevíte řasenku, která vám bude opravdu sedět, držte se jí! Na foto (zleva): Topshop, 310 Kč, Dior, 730 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Díky korektoru snadno zamaskujete drobné nedostatky. Na foto (zleva): Bourjois, 99 Kč, Clinique, 509 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Červená rtěnka sluší každé ženě. Stačí vybrat vhodný odstín. Na foto (zleva): Rimmel, 78 Kč, Dior, 730 KčFoto: Archiv firem

Krok č. 3

Umyjte všechny štětce, které používáte během líčení. Skvěle vám k tomu poslouží dětský šampon. Pozor, vždy je držte směrem dolů a nikdy nenamáčejte rukojeť. Voda by mohla rozpustit lepidlo, které drží všechny části pohromadě, a drahocenný štětec by byl akorát tak na vyhození. Pak je nechte uschnout buď na suchém a čistém ručníku, nebo zavěšené ve svislé poloze. Na závěr je přestříkejte dezinfekcí ve spreji. Díky tomu zamezíte množení bakterií uvnitř štětinek.

„Štětce by se ideálně měly mýt po každém použití, ale pokud nemáte speciální čisticí spreje, osobně doporučuji otřít štětinky tamponkem namočeným v micelární vodě a jednou týdně pořádně vyprat v teplé vodě s dětským šamponem," říká vizážistka Janka Letková.

Foto: Archiv firem

Nebojte se investovat do kvalitních štětců. Na foto (zleva): Eco Tools, 275 Kč, Sisley, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Při výběru štětce si nechte poradit od profesionálů. Na foto (zleva): Art Deco, 449 Kč, Sefiros, 219 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Bezoplachový čisticí přípravek na štětce pro jejich každodenní čištění se vám v kosmetické výbavě rozhodně neztratí. Na foto (zleva): Sephora, 190 Kč, Sefiros, 170 KčFoto: Archiv firem

Krok č. 4

Roztřiďte si všechny své kosmetické poklady podle druhu a nechte si jen to, co opravdu používáte a co vyhovuje vaší pleti. Co je nové, ale vám se vlastně nehodí, klidně někomu darujte. Zbytek věcí vyhoďte.

Krok č. 5

Na pleť aplikujte jen produkty, které vám opravdu sednou a zbytečně ji nezatěžují. Až najdete dekorativní kosmetiku, jež je pro vás jako stvořená, věřte, že ušetříte nejen spoustu času, ale hlavně peněz! Totéž platí i o krémech. Vyzkoušejte třeba přírodní produkty na pleť!

A navíc!

  • Kosmetické produkty by měly být skladovány při optimální teplotě. Ideálně v místnosti, kde je 18–20 °C.
  • Zapomeňte na špinavé kelímky, mastné obaly lesků na rty a další, vše důkladně čistěte.
  • Nikdy se o kosmetiku s nikým nedělte. Ne proto, že byste byly lakomé, ale kvůli množícím se bakteriím.

A jak o svou zkrášlovací výbavu pečujete vy?

Načítám