Hlavní obsah

Mastí se vám vlasy? Příčinu hledejte ve stresu, v hormonech, ale i make-upu

Foto: Profimedia

Příliš se mastící vlasy dost často ukazují, že je něco v nepořádku s hormonální hladinou v těleFoto: Profimedia

Reklama

Jak zabránit vlasům, aby se příliš mastily? Prvním krokem je přijít na to, proč se tak děje. Překvapivě si za to třeba můžete sami a lze to jednoduše vyřešit!

Článek

Kožní maz produkovaný pokožkou hlavy vlasy chrání, zabraňuje jejich přílišnému lámání a pomáhá k pružnosti. O nadměrné tvorbě mluvíme, když jsou vlasy už během jednoho dne od umytí zplihlé, slepené, vypadají jako mokré.

Proč se vlasy moc mastí? „Může to být genetická dispozice i hormonální výkyv nebo narušení vnitřní rovnováhy v organismu, třeba stresem. Často je to ale důsledek používání nevhodné vlasové kosmetiky nebo špatné péče,“ říká vlasová stylistka Jana Burdová, majitelka stejnojmenného kadeřnického studia.

Mohou za to hormony

Puberta, přechod, menstruace, těhotenství, ale třeba i užívání hormonální antikoncepce. Tehdy mohou být nadměrně mastné vlasy důsledkem hormonálního výkyvu, často doprovázeného i mastící se pletí. Vyplatí se začít používat přípravky, které tvorbu mazu regulují.

„Vždy je však nutné reagovat na vaše vlastní potřeby. Může se stát, že vám začne i oblíbená kosmetika vadit. V takovém případě se poraďte s odborníkem,“ říká vlasová expertka značky Nouvelle Monika Plachá. Odborník, tedy kadeřník či dermatolog, určí typ vlasů, ale zároveň si všímá i stavu vlasové pokožky.

Vnitřní příčinou může být i nadměrný stres, nevhodný stravovací režim, ale i holdování alkoholu a cigaretám. Jestliže vám ale nic z toho není povědomé, mohou být na vině chyby v péči o vlasy.

Foto: Profimedia

Možná se vám vlasy mastí i proto, že si do nich během dne neustále saháteFoto: Profimedia

Škodíte jim vlastní rukou

Přílišným maštěním může pokožka reagovat i na kosmetiku, a nejen vlasovou. „Mastí se vám jen ofina? To bývá proto, že se do oblasti čela pomalu vstřebává pleťový krém nebo make-up. Nebo si často ofinu upravujete rukama. Začněte používat lehčí krémy a rychle vstřebatelné make-upy a vlasy držte z čela sponkou nebo čelenkou,“ radí Jana Burdová.

Mastné vlasy může způsobit i časté mytí a nesprávné používání vlasové kosmetiky, i to, že jí dáváte moc a necháváte ji příliš dlouho působit. Odborníci radí si vlasy zbytečně nemýt každý den, ale až v případě potřeby, protože i každodenní mytí může pokožku hlavy nutit k vyšší produkci mazu.

Pokožku hlavy mohou podráždit také hřebeny a kartáče s ostrým koncem. Proto používejte ty se zaoblenými štětinkami – a ty pravidelně myjte, abyste si jimi nezanášeli zpět do vlasů mastnotu a nečistoty.

Foto: Profimedia

Vlasy byste měli česat výhradně hřebenem nebo kartáčem s kulatými konciFoto: Profimedia

Jak ošetřovat mastící se vlasy?

Možná jste si přečetli, že nejvhodnější na mastící se vlasy je kopřivový šampon. Kopřiva ale při delším používání pokožku vysušuje, čímž nutí mazové žlázy k vyšší produkci. Vsaďte raději na oplachování vlasů zředěnou citronovou šťávou nebo zředěným octem.

V případě nadměrně mastících se vlasů je nutné častější mytí. Ovšem musíte při něm s vlasy i pokožkou hlavy zacházet co nejšetrněji. Šampon vtírejte velmi jemně, pokožku nedrhněte a oplachujte jen vlažnou až studenou vodou. Při sušení fénem nastavte středně teplý vzduch.

Jestliže se neumíte obejít bez kondicionéru či masky, používejte je výjimečně, nedávejte je ke kořínkům, ale pár centimetrů od hlavy a vždy důkladně opláchněte. „Dodržujte doporučené množství přípravku a délku aplikace. I sebešetrnější přípravek umí udělat pořádnou paseku, pokud ho necháte na hlavě moc dlouho,“ varuje Monika Plachá.

Vyhněte se častému nošení pokrývek hlavy – vlasy se zapařují a víc mastí.

Omezte používání kosmetiky se silikony, parabeny, pěnidly a sulfáty. Například silikony mohou ve výsledku způsobit i vypadávání vlasů – spolu s pokožkou je obalí a omezí jejich výživu.

Jaké šampony na mastné vlasy?

Na trhu najdete spoustu šamponů, které vám s péčí o mastné vlasy pomohou, vybrali jsme některé z nich.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Faith in Nature TeaTree Shampoo, 250 ml, přírodní hluboko čisticí, tea tree a esenciální citrusové oleje pro posílení a umytí mastných vlasů. Cena: 129 Kč. Vichy Dercos, 200 ml, odstraňuje mastné lupy, navrací narušenou pH rovnováhu vlasové pokožce, s vůní máty, vyživující. Cena: 320 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Toni&Guy, 250 ml, suchý šampon, absorbuje mastnotu, dodává vlasům objem a svěžest, nezanechává bílé stopy. Cena: 299 Kč. GKhair Juvexin, 219 ml a kartáč, GKhair suchý šampon ve spreji, pohlcuje mastné částečky a dodává objem již od kořínků, obnovuje a chrání vlasy. Cena: 427 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bio Spa šampon, 400 ml, pro snadno se mastící vlasy a vlasovou pokožku, prokrvuje, hloubkově hydratuje a regeneruje. Cena: 339 Kč. Alpecin Medicinal, 200 ml, zlepšuje mazotok, chrání před podrážděním a podporuje přirozené funkce kůže. Cena: 121 KčFoto: archiv firem

Musíte také řešit problém s mastnými vlasy? Napište nám, co vám pomáhá.

Reklama

Načítám