Hlavní obsah

Vrásky, padání vlasů i akné: Za které vady na kráse mohou splašené hormony?

Foto: ESB Basic, Shutterstock.com

Foto: ESB Basic, Shutterstock.com

Splašené hormony mohou za akné v pubertě i za stárnutí během menopauzy. Zjistěte více o tom, jak hormony ovlivňují vaši krásu a s jakými zbraněmi s nimi vyrazit do boje.

Článek

Hormonální systém je součástí lidského organismu od narození až do smrti. Právě díky němu jsme my ženy ženami. Bohužel ale v průběhu života kolísají jejich hladiny a to s sebou nese i nepříjemné vedlejší faktory.

Otravná menstruace

Poprvé, kdy sílu hormonů znatelně pocítíte, je nástup menstruace. Ta vás provází po celé plodné období a kromě premenstruačního syndromu, křečí a vlivu na libido nebo chuť k jídlu se dokáže podepsat i na vaší kráse.

„V předmenstruačním období stoupá hladina mužských hormonů, progesteronu. Mazové žlázy zvyšují produkci mazu, vznikají zánětlivé aknózní projevy, kůže zadržuje více vody, póry se tak mohou zdát výraznější,“ popisuje dermatoložka MUDr. Iva Obstová, odbornice značky Vichy.

Pleti je proto potřeba dodávat vhodnou péčí lipidy pro posílení přirozené ochranné bariéry a udržení hydratace. To by mělo být dlouhodobě součástí každodenní péče, pak se hormonální výkyvy ve tváři tak viditelně neprojeví.

Foto: archiv firem

Bojovat proti vráskám a hydratovat pleť (nejen v době klimakteria) můžete zevnitř i z vnějšku. Na foto (zleva): Vyživující balzám obnovující hutnost zralé pleti Neovadiol Compensating complex, Vichy, 625 Kč. Doplněk stravy s obsahem výtažků z pylového zrna Sérélys, Exeltis Czech, 649 Kč Foto: archiv firem

Foto: Archiv firem

Dopřejte pleti potřebnou hydrataci a látky s vyhlazujícím a projasňujícím efektem. Na foto (zleva): Denní hydratační krém pro suchou pleť, Aqualia Thermal, Vichy, 532 Kč. Expres krém proti vráskám, Essenté, 868 KčFoto: Archiv firem

Hladina progesteronu v průběhu menstruace opět klesá a stav pokožky se vrací do normálu. Progesteron ale není jediným hormonem, který se na kvalitě pleti podílí. „Také estrogen klesá v období menstruace, kůže je tak méně hydratovaná. Tento stav se postupně zlepšuje v době před ovulací se stoupající hladinou estrogenu,“ vysvětluje dermatoložka Iva Obstová. Proto v tomto období nezapomínejte na hydrataci nejen pitným režimem, ale i pleťovou kosmetikou.

Pubertální pupínky

Doslova hormonální bouři představuje období dospívání. Pro mnoho dívek jsou to léta strávená bojem s mastnou pletí a zaníceným akné. „Vznik akné je dán především genetickou dispozicí k vyšší produkci mazu i k ucpávání vývodů mazových žlázek. Z hlediska hormonů zde hrají roli gestageny, konkrétně testosteron,“ říká Iva Obstová.

I když se nežádoucích kožních projevů v tomto období úplně zbavit nejde, vhodná péče může jejich projev alespoň zmírnit. „Používají se krémy s látkami, které například upravují ucpávání vývodů nebo mají protizánětlivé, zklidňující a antioxidační účinky. Systémově lze využít volně prodejných antioxidantů nebo léků upravujících jemnou kožní imunitu,“ popisuje lékařka Iva Obstová.

Foto: Archiv firem

Mastnou a aknózní pleť je potřeba důkladně čistit. Se zakrytím pomohou kvalitní tónující přípravky. Na foto (zleva): Hloubkově čisticí gel Clean Deeper, Nivea, 105 Kč. BB Cream Radiant, Marionnaud, 399 KčFoto: Archiv firem

Řídnutí vlasů trápí nejen maminky

Další etapou, kdy sílu hormonů pocítíte i na vaší kráse, je období těhotenství, doba po porodu a kojení. To dostávají zabrat především vlasy. Není od věci nechat si v tomto období zkontrolovat štítnou žlázu, protože příčinou padání vlasů mohou být její poruchy.

„Hormony štítné žlázy totiž kontrolují látkovou výměnu toku krve ve vlasových koříncích,“ vysvětluje výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová a doporučuje: „Pokud máte problémy se štítnou žlázou, měli byste se zaměřit na potraviny bohaté na jód – mořské řasy a mořskou zeleninu, topinambury, kravské mléko, fenykl, vejce, sůl obohacenou jódem, ryby, banány nebo mandle.“

Foto: Archiv firem

Speciální vlasové přípravky stimulují vlasové enzymy a brání padání vlasů. Na foto (zleva): Šampon proti padání vlasů Vivipharma Anti-Caduta, Clinical Derm, 699 Kč. Sprej na pokožku hlavy Tea Tree anti-thinning Tonic, Paul Mitchell, 1250 KčFoto: Archiv firem

Rychlé stárnutí v menopauze

V období menopauzy klesá hladina estrogenů i gestagenů. To má na svědomí nejen ukončení menstruace, ale i návaly horka, výkyvy nálad a skokové zestárnutí pleti. „Kůže je méně hydratovaná, suchá, rozšiřují se póry, ubývá elastických a kolagenních vláken a také podkožní tkáně, kůže je celkově povadlejší, nepružná, tvoří se záhyby a vrásky, tvoří se na ní pigmentové skvrny,“ vyjmenovává Iva Obstová.

S nepříjemnými příznaky klimakteria pomůže bojovat správná životospráva, vhodný sport a hlavně relax. Na místě jsou i podpůrné doplňky stravy, obsahující komplexy látek, které napodobují účinky hormonů, v těžších případech i hormonální terapie.

„V lékárně se prodávají i pečující krémy, které jsou přímo určené pro zralou pleť a redukují dopady menopauzy na pleť – jako příklady těchto látek můžu uvést pro-xylan či kyselinu hyaluronovou. Na místě je i obsah různých revitalizačních olejů, které pleť vyživují,“ dodává závěrem dermatoložka.

Kdy daly hormony nejvíce zabrat vaší kráse?

Reklama