Hlavní obsah

Zkuste tak trochu jinou antikoncepci

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyměňte staré pilulky za novéFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Hormonální antikoncepce se zase posunula o krůček dál. Současný trend velí: Zvolte inovativní dávkovací režim, užívejte pilulky se sníženým obsahem hormonů a dejte sbohem kolísání hormonálních hladin.

Článek

U hormonální antikoncepce se dosud preferoval dávkovací režim 21/7, tedy 21 aktivních tablet a 7 dní pauzy či užívání neaktivních pilulek. Nyní je tomu jinak. Představte si, že již nebudete nucena počítat, jestli jste si zapomněla v daný den antikoncepci vzít. Zkuste se zasnít, jaký by asi byl život bez menstruačních bolestí, otoků, zvýšené citlivosti prsou… Sen? Vůbec ne. Tohle nabízí přípravek Yaz, který máte příležitost užívat mezi prvními ženami v rámci celé Evropy.

Lék nejen na bolest

Klasický režim 21/7 napodobuje menstruační cyklus, nicméně přináší s sebou jisté nežádoucí faktory, kvůli kterým mnohé ženy hormonální antikoncepci přestanou užívat. Během sedmidenní pauzy jsou totiž vystaveny kolísání hormonálních hladin. Jelikož účinné látky po dobrání platíčka po jednadvaceti dnech rapidně klesnou, dojde k hormonálnímu výkyvu a organismus reaguje protesty. Která z nás by neznala bolest břicha, změny nálad, nezvladatelné chutě, podrážděnost, citlivost prsou? Nejste v tom sama. Až 70 % žen trpí nějakými negativními příznaky z důsledku vysazení pilulek a stejný počet uživatelek hormonální antikoncepce je nuceno svoji bolest tlumit léky, např. analgetiky.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Bolest způsobuje kolísání hormonálních hladinFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Dávkovací schéma 24+4

Jelikož kombinovaná moderní antikoncepční pilulka Yaz nabízí nové dávkovací schéma 24/4 (24 aktivních pilulek a 4 placebové – neaktivní pilulky bez účinné látky), vychází vstříc požadavkům aktivní a moderní ženy. Během zkrácené čtyřdenní pauzy není ženské tělo vystaveno tak velkému hormonálnímu šoku, protože účinné látky neklesnou na nulovou hranici, jako tomu bylo dosud. Nejen v režimu je však skryto tajemství nové antikoncepce. Yaz obsahuje 20 mg ethinylestradiolu a 3 mg drospirenonu (syntetický progestin), který má tzv. antimineralokortikoidní aktivitu. Proto dochází ke zmírnění nežádoucích příznaků z vysazení a také k příznivému působení na problematickou pleť - mírné až střední akné. Drospirenon také napomáhá k blokaci funkce hormonu aldosteronu v nadledvinách, čímž bojuje proti zadržování vody v těle. To ale není všechno.

Odborníci dávají zelenou

Nový režim užívání hormonální antikoncepce slibuje méně soustředění na užívání a méně problémů v době pauzy. Užívat ji může široké spektrum žen. „Přípravek Yaz je vhodný pro každou ženu žádající moderní antikoncepční prostředek, která netrpí onemocněním, jež užívání antikoncepce vylučuje,“ podotkla soukromá gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová při uvedení přípravku na český trh. Zároveň přiznala, že možnost jeho užívání tu sice existovala už delší dobu, nicméně zatím nebyla určena pro širokou veřejnost.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Díky Yaz už nemusíte hlídat kalendářFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Zdá se, že Yaz nabízí mnohem více, než na co jsme byly zvyklé. Ulevuje od neustálé kontroly nad kalendářem a počítání. Je určen i pro nesvědomité uživatelky, kterým se stává, že si občas zapomenou tabletku vzít. U této antikoncepce to není zase tak veliká pohroma, účinky v organismu přetrvávají 31 hodin, což mnohdy stačí na vzpomenutí si. Díky eliminaci nežádoucích vlivů harmonizuje psychiku, což se odráží ve vztazích, partnerském soužití, soustředění i sebedůvěře. PhDr. Zdeňka Sládečková uvádí, že s nároky aktivní ženy rostou i nároky na antikoncepci, a je dobré, že výrobci nemyslí pouze na její základní účinky, nýbrž i na další výhody. Užívání moderního a inovativního antikoncepčního prostředku považuje z psychologického hlediska za velmi pozitivní.

Výrobcem kombinované hormonální antikoncepce Yaz je německý koncern Bayer, v lékárnách je v prodeji od září 2008 za doporučenou cenu 968 korun v balení na tři měsíce.

Reklama

Načítám