Hlavní obsah

Vztah jako na houpačce: Chvíli se milujete, chvíli nesnášíte

Foto: Profimedia

Má být vztah neustále stejně vyrovnaný a spokojený, nebo jsou povoleny i občasné partnerské krize?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy máte pocit, že lepší vztah ani mít nemůžete. Milujete se a vládne u vás pohoda. Pak přijde ale období, kdy to nestojí za nic. Je to normální? Nebo by měl být vztah spíš konstantně spokojený?

Článek

Jako by pořekadlo „jednou jsi dole, jednou nahoře“ bylo vymyšleno přímo pro vás. Přesně tak to totiž s partnerem máte. Střídají se u vás lepší a horší období. Nějaký čas je vše dokonalé, vy se milujete, v posteli to funguje, jak má, nehádáte se, na všem se v pohodě dohodnete. A pak najednou, bum! Neshody se množí, atmosféra houstne, leckdy přemýšlíte, zda to vůbec má cenu.

Je tohle v pořádku? Může se vztah takhle proměňovat, nebo je to známka toho, že je nefunkční?

Nic není stále stejné!

Můžeme vás uklidnit. Odborníci se shodují, že žádný vztah nejspíš nikdy nefunguje jen v jedněch zajetých kolejích, že atmosféra mezi partnery i jejich vzájemný vztah se běžně mění. Vlastně tak trochu jako na houpačce.

„Já si snad ani neumím představit, že by nějaký vztah takhle mohl fungovat. Teda vztah dvou živých bytostí. Protože ani vy nejste stále vyrovnaní, stále stejní. Jsou období, kdy se vám daří, pak narazíte na nějakou překážku a hledáte, co s ní. Někdy se třeba něco nepříjemného stane, pak se zas něco podaří, a tohle vše se odráží na vaší náladě a prožívání. A se vztahem je to úplně stejné,“ říká psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Profimedia

Jsou období, kdy máte pocit, že lepší už to mezi vámi a partnerem ani být nemůže. Podle odborníků to ale tak nemůže trvat věčněFoto: Profimedia

Harmonie a pohoda jsou samozřejmě pro vztah nesmírně důležité, ale občasné napětí je vlastně tak trochu kořením života. „Napětí způsobuje vzájemnou přitažlivost a pojí se i s jistou dávkou sexuální energie. Proto by se ve vztahu mělo občas objevit obojí. Partneři si také díky tomu snáze uvědomí, že pohodový život není samozřejmostí, a partnera si o to víc váží,“ upřesňuje koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy.

Posílí vás to!

Dokonce lze říct, že takzvaná slabší období, kdy máte určité neshody, vám mohou prospět. Rozdílné názory a pohledy přináší do vztahu nové impulzy a prostor pro rozvoj, a pokud je překonáte, posílí vás to.

„Pokud přijdou nějaké obtíže a vztahové problémy, postavit se jim čelem a hledat řešení může být často dlouhé, náročné, člověk kolikrát ani nevidí světlo na konci tunelu. Ale když si tím ti dva projdou, tak jsou pak silnější, mají k sobě blíž, a vztah zase o něco lépe funguje. Za nějakou dobu pak přijde další krize a tak pořád dokola. To je normální průběh vztahu, žádná porucha,“ vysvětluje Katarína Filasová.

Foto: Profimedia

V každém partnerství přicházejí i chvíle, kdy vám to moc nefunguje a řešíte rozpory. Je to ale normálníFoto: Profimedia

Klid před bouří

Naopak dokonalé páry, které se nikdy nehádají, neprochází žádnými krizemi, nic se u nich nemění, jsou tak trochu podezřelé. „Také v poradně velmi často od lidí, které opustil partner, slýchám věty typu ,my jsme se nikdy nehádali´, ,do nás by tohle nikdo neřekl´ a podobně. Jenže právě v těchto ,harmonických´ vztazích bývá pod idylkou schovaná zcela jiná realita,“ potvrzuje Katarína Filasová.

Bývá to totiž často jen takový klid před bouří. „Partneři své názory a potřeby neprojevují, nespokojenost se v nich kumuluje, až jednoho dne dojde trpělivost,“ popisuje Barbora Sedláková. Tihle lidé ale nejsou zvyklí problémy společně řešit, neumí spolu komunikovat, proto většinou dochází k velkým vztahovým kotrmelcům.

„Je daleko lepší si připouštět, kde všude nejste spokojení, říct to, nebát se zkazit hezký večer tím, že ventilujete svůj špatný pocit z něčeho. Sice to není tak ,dokonalé´, ale je to reálné, a podle mě má takový vztah daleko větší šance na přežití,“ dodává Katarína Filasová.

Jak to máte doma vy? Taky je to občas jako na houpačce?

Reklama

Načítám