Hlavní obsah

Vztahové teroristky: Šokující studie popsala, jak ženy týrají partnery!

Foto: Thinkstock

I ženy umějí být pořádně drsné. To, že násilí mají na svědomí vesměs muži, je prý mýtusFoto: Thinkstock

Reklama

Je jich čím dál víc! Neustále přibývá takzvaných vztahových teroristek, žen, které psychicky či fyzicky týrají své partnery. A umějí být pěkně drsné! Označení něžné pohlaví tady rozhodně není na místě.

Článek

Termín „vztahový terorismus“ poprvé použil v devadesátých letech americký sociolog Michael P. Johnson, když potřeboval popsat extrémní formu kontroly a nadvlády nad partnerem, která zahrnuje praktiky typu zastrašování, vyhrožování, ale i fyzické násilí.

Tehdy se tento pojem týkal vesměs mužů, které Johnson pokládal za jasné agresory. Jenže novější výzkumy a studie jeho názor doslova zadupávají do země. K domácímu násilí mají totiž velmi silné sklony ženy, takže vztahových teroristek bude brzy možná víc než vztahových teroristů!

Mýtus v troskách

Psychologové z Cumbrijské univerzity ve Velké Británii se dotazovali 1104 mladých mužů a žen na to, zda v partnerském vztahu uplatňují způsoby jednání, které lze pokládat za projev agrese. Na mysli měli například křičení na partnera, urážky, pošťuchování, bití, či dokonce použití nějaké zbraně proti partnerovi. Jejich zjištění se zcela liší od obecně zaběhnuté představy o tom, že ženy jsou něžné pohlaví.

Foto: Thinkstock

Slovní útoky, psychické týrání, ale i čiré násilí, jako jsou kopance. Ničemu z toho se ženy nevyhýbajíFoto: Thinkstock

Ukázalo se totiž, že ženy jsou k verbálnímu i fyzickému napadání svého protějšku výrazně náchylnější než muži. Jejich agresivní chování je navíc spojeno s až patologickou snahou mít nad partnerem kontrolu, například určovat, s kým se bude přátelit a s kým naopak ne.

„Ve společnosti je sice stále velmi populární ten stereotypní názor, že muži jsou posedlí kontrolou nad svými partnerkami, ale nejrůznější výzkumy z posledních deseti či patnácti let prokázaly, že k takovému chování mají sklony i ženy, i ony umějí být dost agresivní,“ potvrzuje vedoucí studie, doktorka Elizabeth Bates.

Podle ní navíc nejde o žádnou „holčičí formu“ domácího násilí, ale o skutečný vztahový terorismus a projevy násilí. „Nemám na mysli jen nějaké drobné pošťuchování či slovní výpady. Ženy se v dotazníku přiznaly k tomu, že své partnery opravdu bily, kopaly, či dokonce uvažovaly, že proti nim použijí nějakou zbraň,“ dodává Elizabeth Bates.

Foto: Thinkstock

Vztahové teroristky jsou posedlé především kontrolou nad svým partneremFoto: Thinkstock

Vnímejte muže jinak!

Na základě výsledků, ke kterým Elizabeth Bates se svým týmem došla, tvrdí, že závěry sociologa Michaela P. Johnsona nejsou příliš vypovídající. Jeho vidění mužů jako agresorů je možná trochu zkreslené a stálo by za přezkoumání.

Podle Bates tehdejší studie především vycházela z výpovědí mužů ve vězení, tedy kriminálníků, a žen, které se staly obětí domácího násilí. Nejednalo se tedy vůbec o běžný vzorek populace. Studie pak na základě výpovědí těchto lidí tvrdila, že muži jsou vůči ženám agresivní kvůli uznávání patriarchálních hodnot, podle nichž by si muž měl udržovat nad ženou nadvládu, a v případě nutnosti k tomu může použít i násilí.

Jenže prý to může být i trochu jinak, v podstatě není vyloučeno, že v mnoha případech jsou muži k násilí vlastně ženou donuceni.

Znáte nějakou ženu, která se na partnerovi dopouští násilí?

Reklama

Související témata:

Načítám