Hlavní obsah

Za alergií může stát i plíseň!

Foto: Shutterstock

Mezi nejčastější příznaky patří rýma a kýcháníFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou takřka neviditelné, ale jejich zákeřnost je obrovská. Mluvíme o plísních, které napadají nejen zdi, ale i ostatní předměty v domácnosti. A proč je třeba s nimi zatočit? Vdechování spór plísní totiž může vám i vašemu dítěti způsobit mnoho zdravotních problémů. Nejčastěji to jsou respirační alergie a astma. Jedinci s poškozenou imunitou mohou dopadnout ještě mnohem hůř!

Článek

Plísně jsou schopné růst na všech materiálech. Najdeme je na omítkách, malbách, na papíru a tapetách, ve spárách mezi kachličkami, na dřevě, ale i na kůži, textiliích a dalších materiálech. Tvoří na nich bílé, černé, zelené, modré, žluté či hnědé skvrny nebo povlaky.

Přežívají i v extrémních podmínkách. Jejich životaschopnost je obdivuhodná. Ke svému životu potřebují pouze dostatečnou vlhkost a minimální zdroj uhlíku a dusíku. Optimální teplota pro rozvoj plísní je 18–28 °C a pH 5–7. Kyslík ani světlo k životu nepotřebují.

Návod, jak zničit plíseň

Prvním krokem při likvidaci plísní v interiéru i exteriéru je provedení nátěru nebo nástřiku napadeného materiálu bezchlorovým protiplísňovým vysoce účinným prostředkem Fungispray Super. Takto provedenou dezinfekcí usmrtíme plísně. Plíseň se před aplikací neodstraňuje, aby se nerozptýlily do okolí zdraví škodlivé výtrusy.

Dezinfekce míst napadených plísněmi se provádí za mokra. Po použití přípravku Fungispray Super a době působení cca 60 minut následuje mechanická očista napadeného místa. Tu provádíme jedině za mokra pomocí vlhké tkaniny nasycené dezinfekčním přípravkem, abychom nerozprašovali a nevdechovali nebezpečné mikroskopické částečky plísní. Mechanické očistění musíme provést do maximální hloubky.

Při silném napadení plísní je nutno postup opakovat. Pokud jsou napadeny rozsáhlejší prostory (obytné místnosti, sklepy, sklady apod.), celou místnost vystříkáme tak, aby jemný aerosol prosytil jak napadené plochy, tak celý prostor. Místnost necháme 24 hodin uzavřenou a teprve potom odvětráme.

Foto: Shutterstock

Pusťte se do boje s plísněmiFoto: Shutterstock

Oceníme bezchlorový Fungispray Super, protože nezapáchá, nezpůsobuje vybělení potřísněných tkanin či barevných ploch a ani alergici se nemusí obávat jeho použití. Postup opakujeme za 2–3 měsíce podle toho, jak máme v místnosti vhodné podmínky pro opětovný růst plísní.

Jak vyhrát nad plísní? Prevencí!

Snížení rizika výskytu plísní dosáhneme odstraněním příčin jejich vzniku. Provedeme taková stavebně technická opatření, která zamezí vznikání a hromadění vlhkosti na stěnách, pod podlahovými krytinami apod. Dále dodržujeme důsledně základní hygienické zásady v domácnosti, pravidelně  a dostatečně větráme, používáme vhodné dezinfekční prostředky.

V interiéru (ale i exteriéru) použijeme preventivní bezchlorový prostředek Fungisan Super s fungistatickým (preventivním) účinkem do vodou ředitelných malířských nátěrových hmot, omítek, do malty apod. Přípravek zabraňuje vzniku plísní, bakterií, řas a kvasinek. Lze jej aplikovat v bytových i nebytových prostorách, ale je účinný také v exteriéru a v místech s extrémními podmínkami (prádelny, vývařovny apod.). Vodou naředěný Fungisan Super nenaruší malbu. Nanášíme jej postřikem či nátěrem na suchý očištěný povrch.

Prevence je vždy snazší, levnější a jednodušší!

Fungispray Super i Fungisan Super je k dostání v síti drogerií v odděleních barev a laků a v obchodních řetězcích. Dodává se v balení 0,5 litru s mechanickým rozprašovačem, dále v balení 1 a 5 litrů. K dostání je i náhradní náplň 0,5 litrů.

Máte nějaký vlastní recept, jak se zbavit plísně? Podělte se o něj s námi na info@prozeny.cz .

Reklama

Související témata:

Načítám