Hlavní obsah

Za oknem můžete i v zimě vypěstovat jarní cibulku, salát a bylinky

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zimě gurmáni trpí. Zelenina a bylinky ze supermarketu nemají žádnou chuť, o obsahu vitaminů se dá také pochybovat. Raději si něco vypěstujte sami, stačí vám vlastně jen know-how a okenní parapet!

Článek

Současná doba je nakloněná soběstačnosti, obnovitelným zdrojům a přirozenosti. Zase se vracíme k tomu, že vypěstovat si vlastní bylinky nebo zeleninu je mnohem lepší, než je koupit v supermarketu. Nejde jen o to, že ušetříte peníze, ale přesně víte, co jíte, navíc můžete na vlastní oči sledovat sílu přírody. Pokud máte děti, asi víte, s jakým nadšením pozorují, jak semínko klíčí a jak se má rostlinka po zasazení čile k světu. Nepotřebujete k tomu lán půdy ani skleník. Stačí skrojky zeleniny nebo pár stonků bylinek a můžete se pustit do re-pěstování. Je to vlastně stará známá praxe, kdy ponoříte kus rostliny do vody, a pak už jen počkáte na první sklizeň.

Salát poroste jako z vody

Až si příště přinesete domů hlávku římského salátu, oberte většinu listů, ale zachovejte košťál s několika středovými světle zelenými lístky. Umístěte jej do obyčejné misky s vodou napuštěnou do výšky asi dvou centimetrů a postavte ji na okno. Vodu, která se bude odpařovat, zlehka dolévejte. Po několika dnech začnou rašit nové lupeny. V tu chvíli košťál přesaďte do truhlíku a možná budete překvapení, jak brzy doroste nová hlávka. Stejně můžete postupovat i s pak choi, což je druh čínského zelí vhodný nejen do salátů, ale také například do různých asijských pokrmů. Jak si připravíte saláty, které vás zasytí, s tím vám také poradíme.

Do salátů se vám určitě bude hodit i řapíkatý celer. Uřízněte řapík zhruba pět centimetrů od kořene, ponořte jej do teplé vody a postavte na slunné místo. Nové lístečky by uprostřed stonků měly vyrazit zhruba do týdne. Pak můžete staronovou rostlinku zasadit do květináče.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Trocha jara uprostřed zimy

Chybí-li vám v zimě v pokrmech chuť čerstvých bylinek, pamatujte na to už v létě. Pokud pěstujete třeba koriandr, odložte si stranou několik stonků. Ponořte je do sklenice s vodou a buďte trpěliví. Může to trvat i několik měsíců, ale nakonec zapustí kořínky. Když jsou dlouhé přibližně tři centimetry, zasaďte nové rostlinky do zeminy. Stejně můžete postupovat i v případě bazalky, majoránky nebo oregana.

Sklenice s vodou stačí i k re-pěstování pórku nebo jarní cibulky. Jednoduše skrojky stonků s kořínky ponořte do vody a jen sledujte, jak začnou hezky růst.

Dalšími vhodnými adepty na re-pěstování jsou natě. Ne každý je doceňuje, ale natě z petržele nebo mrkve jsou plné vitaminů, minerálů i antioxidantů, a navíc mají úžasně široké spektrum využití. Můžete je přidávat do polévek, pomazánek, luštěninových jídel, omáček, a pokud jich máte hodně, poslouží jako základ pro zdravé a chutné pesto. Až tedy budete příště krájet mrkev nebo petržel, horní část kořene nevyhazujte, nýbrž jej „posaďte“ řezem dolů do misky s vodou. Za pár dní začne rašit nová nať, takže budete mít i v zimě zajištěný zdroj cenných živin.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Řeřicha vždy na dosah

Za oknem můžete přes zimu snadno pěstovat i řeřichu. Potřebujete jen sáček semínek, plochou nádobu, jako jsou tácek nebo talířek, a trochu substrátu či buničiny. Semínka hustě nasypejte na navlhčený podklad. Nikdy nesmějí vyschnout, jinak je už nic neoživí! Během pár dní se rostlinky vytáhnou zhruba do výšky necelého centimetru a můžete sklízet. Řeřicha, která kromě vitaminu B a C obsahuje také vápník, železo a hořčík, se používá stejně jako pažitka, tedy do pomazánek, salátů nebo jen tak na chleba s máslem. Má příjemnou, lehce štiplavou chuť.

Zahradu má k dispozici jen někdo, ale okenní parapety má snad úplně každý. Je škoda, zejí-li prázdnotou, když na nich můžete mít domácí bylinkovou a zeleninovou zahrádku.

Reklama

Načítám