Hlavní obsah

Vitaminy z parapetu. Řeřicha za týden, roketa za dva 

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Nastává období, kdy přijdou vhod vitaminy. Nemusíte za ně ale utrácet v lékárně. Vypěstujte si je doma na parapetu, obejdete se i bez půdy. Stačit vám bude jen voda, semínka a trocha nadšení.

Článek

Mít po ruce kousek čerstvé natě nebo hrst bylinek je v chřipkové sezoně k nezaplacení. Možná vás před nachlazením neuchrání úplně, ale většina „zeleného“ obsahuje vitaminy důležité pro imunitu. Vypěstujte si proto na parapetu bylinky, listy nebo výhonky, které použijete do salátů, na chleba s máslem, na těstoviny nebo do polévek.

Řeřicha v mističce

Drobné listy řeřichy skrývají vitaminy C, A, B a také E, který se přidává do krémů, protože obsahuje omlazující antioxidanty. Možná si vzpomenete na dětská léta, kdy jste řeřichu pěstovali na vatě. Obejdete se ale i bez ní.

Semínka řeřichy totiž stačí nasypat do misky, navlhčit vodou a pravidelně zavlažovat, aby nevyschla. Misku postavte na parapet na slunné a teplé místo. Můžete si vysít hned několik misek za sebou, třeba v pětidenním intervalu. Sklízet tak budete postupně a zelené budete mít pořád po ruce. Za několik dnů, většinou za týden, můžete jemné lístky řeřichy sklidit. Vezměte si na ně nůžky, sestřihněte a hned použijte. Řeřicha nevyroste znovu, sklizeň je tedy jednorázová, ale na okně už vám může rašit nová várka.

Foto: YULIYA KIRILLOVA, Shutterstock.com

Řeřicha setá je nálož plná vitaminůFoto: YULIYA KIRILLOVA, Shutterstock.com

Cibulová nať ze sklenice

Posypat si polévku nebo rizoto čerstvě nasekanou natí je nejen dobré, ale i zdravé. Například mladá cibulová nať obsahuje mimo jiné vitamin C a vitamin A, který působí rovněž jako antioxidant a navíc prospívá očím.

Cibulovou nať si vypěstujete snadno. Stačí vám jedna cibule, kterou „zasadíte“ do sklenice s vodou –  ponořte ji zhruba do jedné třetiny. Kořínky ve vodě brzy obživnou, vsají do sebe vláhu a cibule začne znovu růst, tedy pouštět na svém vrchu zelenou nať. Tu můžete sklízet zhruba za deset dnů. Když ji seříznete, znovu doroste. A tak pořád dokola, než cibule začne ve sklenici uhnívat. Takto pěstovaná zelená nať může být i pěknou ozdobou stolu, pokud cibuli umístíte například do sklenky na víno.

Foto: glebchik, Shutterstock.com

Cibule může být i pěkná dekorace. Výhonky seřezávejte, dorostou nové. To opakujete, dokud cibule ve sklenici nezačne hnítFoto: glebchik, Shutterstock.com

Petrželová nať z odřezku

Když chystáte polévku nebo omáčku a seříznete vrcholek petržele, nevyhazujte ho. Položte ho do mističky s vodou a umístěte na parapet, aby rašící nať měla přísun světla, bude tak pěkně zelená.

Vodu pravidelně kontrolujte a doplňujte. Za nějakých deset dnů už budete mít pár snítek čerstvé petržele, třeba do polévky nebo do salátu. Až potom zbytek petržele vyhoďte, ideálně do kompostu, kde poslouží do třetice.

Foto: Pirunpon, Shutterstock.com

Potřebujete jen misku a vodu. Do podzimních polévek se výhonky petržele budou hoditFoto: Pirunpon, Shutterstock.com

Roketa z truhlíku

Jestli jste si oblíbili drobné zelené saláty, můžete si i v zimě vypěstovat na paraperu roketu setou (u nás také nazývanou rukola). Tady už ale budete potřebovat truhlíky nebo květináč, substrát, semínka a vodu. O zbytek už se postará teplo bytu a slunce, pokud bude svítit. Nečekejte závratnou sklizeň. Na jeden – slavnostní – salát si ale zelené lístky vypěstovat zvládnete. Semínka vysejte zhruba centimetr hluboko, nebojte se hustého výsevu, ať rostlinky rostou klidně blízko sebe. Nechte mezi nimi třeba jen dva centimetry. Truhlík postavte na parapet, aby měly rostlinky dostatek světla. Pravidelně zalévejte. Sklízet budete za dva nebo za tři týdny.

Foto: Olya Detry, Shutterstock.com

Roketa je ovšem vyšší level, na ni už potřebujete hlínu a květináčFoto: Olya Detry, Shutterstock.com

Zelené vitaminy si doma můžete pěstovat celou zimu!

Reklama