Hlavní obsah

Zábavné tvoření aneb Modurit si doma umícháte za pár korun. Zkuste to!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Jistě znáte modurit: bílou hmotu, ze které se dá vykrojit zajímavá ozdoba a po upečení vytvrdne. Chcete-li ušetřit, vyrobte si vlastní samotvrdnoucí hmotu. Máme dokonce dva ověřené recepty.

Článek

Modelovat z moduritu je skutečně snadné. Tvrdou kompaktní hmotu zpracujete v rukách s použitím vody a výsledné výrobky upečete na nízkou teplotu. Kilové balení moduritu pořídíte za zhruba 100 korun. My však pro vás máme dokonce dvě možnosti, jak si podomácku vyrobit modelovací hmotu stejných vlastností, s polovičními náklady.

Připravte si

Foto: Aleš Otýpka

Většinu potřebných věcí určitě máte doma Foto: Aleš Otýpka

Pro lepidlovou variantu budete potřebovat univerzální bílé kancelářské lepidlo a kukuřičný škrob. Čerstvě vymačkanou šťávu z citronu lze nahradit kyselinou citronovou, která se přidává do hmoty kvůli eliminaci bakterií a plísní. Olej můžete použít rostlinný, ale doporučujeme raději průhledný dětský olejíček, který nezmění barvu výsledné hmoty. Zatímco na druhou verzi s jedlou sodou jsou potřeba jen tři ingredience: soda, kukuřičný škrob a voda.

Budete-li chtít experimentovat s barvičkami, v poslední fázi míchání hmoty přidáte potravinářská barviva. V tomto případě jsou nezbytné jednorázové rukavice. Vše odměřujeme stejným hrníčkem.

Nejprve jednodušší varianta se sodou

Foto: Aleš Otýpka

Na míchání je vhodná plastová nebo dřevěná lžičkaFoto: Aleš Otýpka

Do hrnce, nejlépe s nepřilnavým povrchem nalejte hrnek vody, stejné množství jedlé sody a kukuřičného škrobu.

Foto: Aleš Otýpka

Od sporáku raději neodcházejteFoto: Aleš Otýpka

Na mírném žáru míchejte zhruba pět minut, než začne hmota houstnout. Trochu snižte teplotu a pokračujte asi minutu.

Foto: Aleš Otýpka

Odstíny potravinářských barev jsou rozličnéFoto: Aleš Otýpka

Pokud máte v plánu vyrábět barvenou variantu, teď je ta správná chvíle přidat pár kapek nebo několik zrníček potravinářské barvy. Dále dobře míchejte, aby se vytvořil jednolitý odstín.

Foto: Aleš Otýpka

Hmota se chová jako středně tuhé těstoFoto: Aleš Otýpka

Velmi hustou kaši vyklopte na kuchyňskou desku, kterou jste před tím posypali trochou kukuřičného škrobu. Hmotu hněťte rukou (v rukavici) jako kdybyste zpracovávali těsto, než bude svou konzistencí připomínat skutečný modurit.

Druhá verze

Tato modelovací hmota se v anglicky mluvících zemích nazývá studený porcelán a skutečně ho v mnohém připomíná. Na rozdíl od předešlé varianty, je výsledek mnohem vláčnější a při upečení zanechává krásně čisté okraje. Příprava je stejně náročná, ovšem náklady budou o něco vyšší kvůli lepidlu.

Foto: Aleš Otýpka

O hrnec se nemusíte bát, všechny zbytky jdou krásně umýt po krátkém odmočeníFoto: Aleš Otýpka

Do hrnce s nepřilnavou úpravou nalejte hrnek bílého lepidla, přisypte stejné množství kukuřičného škrobu a po lžíci citronové šťávy a oleje. Míchejte na mírném žáru, dokud kaše nezhoustne. Kuchyňskou desku si potřete trochou oleje a hněťte stejně jako v předchozím případě.

Foto: Aleš Otýpka

A můžete jít tvořit - vykrajovat, modelovat…Foto: Aleš Otýpka

Hotový modurit buďto hned použijte ke kreativnímu tvoření, nebo zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky. Vydrží i několik týdnů stejně vláčná. Pro opětovné rozválení použijte u lepidlové varianty olejíček, zatímco hmota se sodou vyžaduje jen vodu. Pro vytvrzení stačí výrobky dvacet minut péct při 120 stupních v troubě.

Jeden z příkladů použití modelovací hmoty najdete v článku Zašmodrchaná sluchátka v kabelce? Už nikdy! 

Tak co, pustíte se do výroby?

Reklama

Související témata:

Načítám