Hlavní obsah

Zabiják, který se rád schovává: Rakovina kostí!

Foto: Thinkstock

Nádor na páteři? Taková diagnóza dokáže s člověkem pořádně zamávatFoto: Thinkstock

Reklama

Metastázy v kostech jsou častou a závažnou komplikací u lidí, kteří bojují s nádorovým onemocněním jiného orgánu. Pacient, který zvítězil nad rakovinou, tak může kvůli nim skončit i na vozíku.

Článek

Rakoviny prsu nebo prostaty se bojí každý. Že by se ale zhoubné buňky mohly vrhnout i na páteř, na stehenní kost nebo na pánev, to napadne málokoho. Dokud ovšem tuhle diagnózu neuslyší sám.

Právě to se stalo Kateřině, která se prala s rakovinou prsu rok a půl a už začínala věřit, že se všechno obrací k lepšímu. Mezi vedlejšími účinky chemoterapie se nevýrazné potíže jako zvýšená teplota a únava snadno ztratily. Pak ale začaly ostré vystřelující bolesti v páteři. Rentgen a poté i biopsie prokázaly metastázy v páteřních obratlích.

Cesta nádorové buňky tělem

Jak se vůbec nádor do kosti dostane? Dokáže to kvůli své schopnosti uvolňovat jednotlivé buňky do krevního oběhu. Touto cestou se šíří všude po těle; protože je ale kostní tkáň bohatě prokrvená, je velká pravděpodobnost, že se právě tam podaří nádorovým buňkám uchytit. Okamžitě se začnou množit a postupně kostní tkáň likvidovat. Narušené kosti bolí a velmi snadno se lámou.

Foto: Thinkstock

Kosti postižené nádorem jsou narušené a extrémně křehké. Lámou se při sebemenším nárazu, někdy dokonce i samovolněFoto: Thinkstock

Metastázy: horší než samotný nádor

Rakovinu prsu a prostaty doprovází kostní metastázy nejčastěji. Zhoršují kvalitu života nemocných i jejich šanci na přežití. Léčba metastáz je mnohdy složitější než samotné primární onemocnění.

„Jde o velmi častý doprovodný jev, jehož následky mohou být devastující. Pacientovi hrozí zlomenina obratle s výraznou bolestivostí a omezením pohyblivosti. Stráví tak zbytek života na invalidním vozíku, odkázán na pomoc svého okolí. Také v tom spočívá nebezpečnost zdravotního problému, o kterém se tak málo mluví,“ říká profesor Jindřich Fínek, přednosta Onkologické kliniky FN Plzeň.

„U pacientů s rakovinou prostaty je riziko úmrtí vyšší o 23 procent, pokud se přidají kostní metastázy,“ dodává profesor Marek Babjuk, přednosta Urologické kliniky 2. LF UK v Praze.

Bisfosfonáty přinášejí naději

Kostní metastázy lze v současné době léčit několika způsoby: chemoterapií, hormonální terapií, radioterapií, chirurgicky nebo podáváním takzvaných bisfosfonátů.

Jsou to léky, které brání tvorbě nových kostních metastáz a rozšiřování těch už vzniklých. Vytvářejí totiž přímo v kostní tkáni ochrannou bariéru, která se nádorovým buňkám staví do cesty. Použití bisfosfonátů znamená pro pacienty značnou úlevu: zlepšuje jejich pohyblivost a schopnost postarat se o sebe, zmírňuje bolesti, ale také brání vzniku osteoporózy, a tím snižuje riziko zlomenin.

Foto: Thinkstock

V krajním případě může nádorové onemocnění kostí vést až k upoutání na invalidní vozík. I tak se ale dá existovat – nejdůležitější je přežítFoto: Thinkstock

V krajním případě je nutná amputace

I přes význam bisfosfonátů je ale léčba vždy kombinací několika metod a spolupracuje na ní mezioborový tým specialistů. Ve většině případů je nutné operovat a postiženou část kosti odstranit. Vzniklý defekt se nahrazuje titanovou vnitřní protézou, případně kostním štěpem. Někdy je ale nádor tak rozsáhlý, že nezbývá než postiženou končetinu – je-li to vůbec možné – amputovat.

Jak se před kostním nádorem ochránit?

Jedinou ochranou je včasné odhalení. Je to pořád to samé: choďte na preventivní prohlídky a vaše šance se zvýší. A týká se to žen i mužů. Nádory kostí se často objevují v souvislosti s jiným karcinomem, můžou se ale vyskytnout i samostatně. Při podezřelých příznacích,jako je rychlé nechtěné hubnutí, slabost, nechutenství nebo bolesti, neodkládejte návštěvu lékaře! Paní Kateřina stále bojuje. Dostává infuze biofosfonátů a cítí se lépe, ale vyhráno ještě nemá.

Nikdy nemůžeme být dost prozíraví, když jde o zdraví, nemyslíte? Raději jít desetkrát na prohlídku zbytečně než jednou zmeškat svoji šanci.

Reklama

Načítám