Hlavní obsah

Zahrada: Trendy nábytek je tu!

Foto: Thinkstock

Posezení na zahradě se nic nevyrovnáFoto: Thinkstock

Reklama

Zahradní nábytek? To už dávno není jen bílých plastových židlích. V nabídce jsou křesílka, židle a stoly, za které bychom se nemusely stydět ani v obýváku nebo jídelně. A o letošních trendech to platí obzvlášť. Vyberte si ten svůj na vaši zahradu!

Článek

Pohodlí, krása, ale také snadná údržba – to jsou vlastnosti, které by měl splňovat zahradní nábytek, aby nám dlouho sloužil. Jen na nás pak záleží, zda dáme přednost dřevu, kovu nebo plastu. A věřte, že letošní trendy vás nadchnou a přesvědčí, že i plast může být překrásný!

Plast, který vypadá jako ratan

Mezi hity letošního roku patří vyplétaný nábytek, který si mnozí stále ještě pletou s ratanem. Pravý ratan ale na zahradu nesmí, voda a vlhkost mu nedělají dobře a brzo by tady popraskal. „Na výrobu venkovního nábytku se tak používají pruty z umělé hmoty. Technika výroby je ovšem stejná, proto na první pohled nejsou rozdíly moc patrné,“ říká Monika Poláková ze společnosti Jysk. Nábytek má ocelovou nebo hliníkovou konstrukci a vyplétání doplňují polštáře pro pohodlnější sezení.

Je však třeba podotknout, že nejde o absolutní novinku na trhu, ale tato křesílka a pohovky patřily do dražší cenové kategorie. Tím, jak přibývá výrobců, ceny klesají. Sestavu pohovky, křesla a stolku včetně polstrování pořídíme už za dvanáct tisíc korun.

Foto: Hartman Czech

Hliníkový nábytek má nízkou hmotnostFoto: Hartman Czech

Dřevu vládne teak

Mnoho lidí ale zastává názor, že na zahradu patří jen a pouze dřevo. I zde je z čeho vybírat. Domácí smrk a borovici ale stále častěji nahrazuje cizokrajný teak. „Jeho charakteristické vlastnosti – četné žilkování a obsah éterických olejů – mu zaručují odolnost proti každému počasí, tedy i dešti a tropickým horkům, mrazu, sněhu a neublíží mu dokonce ani slaná voda. Proto je na výrobu zahradního nábytku ideální,“ říká Martin Homolka z firmy Kettler. Lze ho navíc výborně tvarovat. Opěrky z teaku proto mohou být ergonometricky zaoblené. To je u měkkých dřevin prakticky nemožné.

Svým majitelům ale může přinést určité zklamání. Při nákupu má příjemnou medovou barvu. Suché podnebí, které u nás panuje, mu však po jedné až dvou sezonách dodá stříbřitou patinu, která se někomu nelíbí. Řešení, jak zabránit změně barvy, ale existuje. Stačí nábytek nalakovat či napustit ochrannými prostředky, například teakovým olejem, který se běžní koupí. Nábytek si tak sice uchová svou krásnou medovou barvu, ale přijde o jinou důležitou vlastnost – už ho nebudeme moci označovat jako bezúdržbový.

Kov a látka – ideální pár?

Velmi častým materiálem, ze kterého se vyrábí zahradní nábytek, je kov. Není ale třeba se bát toho, že bychom seděly na tvrdé „drátěnce“. Z kovu, většinou z hliníku nebo nerez oceli, se vyrábí hlavně konstrukce, kterou doplňují dřevěné nebo textilní sedáky a opěrky.

Kovu letos vládne kovově nebo grafitově šedá barva, ale nechybí ani čistá bílá klasika. I kovový nábytek lze označit jako bezúdržbový. Lak se nanáší v několika vrstvách a vypaluje podobně jako u automobilů. Tím se zvýší jeho odolnost. Není třeba se bát toho, že bychom musely před každou sezonou běhat se štětcem a židličky i křesílka natírat.

Nezbytnou součástí zahradního nábytku jsou i polstrované polštáře a opěrky. Teprve ty nám zajistí to správné a pohodlné posezení a poležení. Při jejich výběru – móda preferuje jednobarevné, pruhované, případně některé květinové motivy – je dobré si ověřit, jak snadno se o látku pečuje. Venku je více než v interiéru důležité, aby se daly polštáře prát.

Ať už se totiž rozhodneme pro jakýkoli materiál, o tom zahradním platí, že by měl sloužit k odpočinku a potěšení, ne nám přidělávat práci!

Reklama

Související témata:

Načítám